Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο μιλά στους δημοσιογράφους στο Μινσκ, την Πέμπτη | REUTERS/Maxim Shemetov
Επικαιρότητα

Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν είναι ελεύθερος και επέστρεψε στη Ρωσία

Ο λευκορώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι παρά τη συμφωνία που έδωσε τέλος στην ανταρσία της Ομάδας Βάγκνερ, τον Ιούνιο, ούτε ο επικεφαλής της ούτε οι μαχητές της βρίσκονται στη Λευκορωσία
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν «είναι ελεύθερος» και βρίσκεται στην Ρωσία, παρά τη συμφωνία που προέβλεπε την εγκατάστασή του στη Λευκορωσία μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου.

«Οσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας… Πού είναι σήμερα το πρωί; Ισως πήγε στη Μόσχα το πρωί ή αλλού», είπε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε λευκορώσους και ξένους δημοσιογράφους.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι είναι ελεύθερος», είπε προσθέτοντας ότι είχε «χθες» τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Ομάδας Βάγκνερ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την Ρωσία.

«Και τι θα γίνει μετά με αυτόν; Πιστεύετε ότι ο Πούτιν του κρατάει κακία και ότι αύριο θα τον σκοτώσει; Αυτό δεν θα συμβεί», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία καταγραφής πτήσεων, τζετ που συνδέεται με τον Πριγκόζιν απογειώθηκε χθες από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό την Μόσχα και σήμερα κατευθύνθηκε προς την νότια Ρωσία.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι το θέμα της μετεγκατάστασης των μονάδων της Βάγκνερ στην Λευκορωσία δεν έχει επιλυθεί και εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ρωσίας και του Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λουκασένκο, οι μαχητές της Βάγκνερ βρίσκονται επίσης «στα στρατόπεδά τους» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν».

«Οι μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ βρίσκονται στα μόνιμα στρατόπεδά τους μετά την αποχώρησή τους από το μέτωπο για ξεκούραση» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν», δήλωσε ο Λουκασένκο προσθέτοντας ότι η πρότασή του για μετεγκατάσταση των μελών της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας στη Λευκορωσία, εξακολουθεί να ισχύει.

«Αν η ρωσική κυβέρνηση και η ομάδα Βάγκνερ θεωρήσουν αναγκαίο να εγκαταστήσουν ορισμένο αριθμό μαχητών της Βάγκνερ στην Λευκορωσία για ξεκούραση ή εκπαίδευση, τότε θα εφαρμόσω την απόφασή μου» να τους υποδεχθώ, πρόσθεσε.

«Αν υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης αυτής της δύναμης για την υπεράσπιση της κυβέρνησης (της Λευκορωσίας), αυτό θα γίνει αμέσως σε οποιαδήποτε περιοχή. Η εμπειρία τους θα χρησιμοποιηθεί στην Λευκορωσία», είπε.

Ο λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η παρουσία τους δεν συνιστά κίνδυνο για την Λευκορωσία και ότι δεν πιστεύει πως οι μαχητές της Βάγκνερ θα στρέψουν ποτέ τα όπλα εναντίον της χώρας του.

«Δεν πιστεύω ότι η Βάγκνερ θα εξεγερθεί και θα στρέψει τα όπλα της κατά του λευκορωσικού κράτους», πρόσθεσε.

Ως προς τη μεταφορά ρωσική τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ο Λουκασένκο είπε ότι δεν θα γινόταν χρήση τους παρά για «αμυντικούς σκοπούς». «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε κατά κανενός με πυρηνικά όπλα», είπε, υποσχόμενος άμεση απάντηση, αν η χώρα του δεχθεί επίθεση.