O Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή του στη Λιθουανία με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια | Sviatlana Tsikhanouskaya headquarters/Handout via Reuters
Επικαιρότητα

Λουκασένκο: Ο Μακρόν είναι «τσιμπημένος» με την αντίπαλό μου

Ρομαντικά -και όχι (γεω)πολιτικά- είναι τα κίνητρα του προέδρου της Γαλλίας πίσω από τη παρέμβασή του για τη Λευκορωσία. Αυτό ισχυρίστηκε ο επoνομαζόμενος «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» για την Τιχανόφσκαγια, την οποία συνάντησε ο Μακρόν στη Λιθουανία
Protagon Team

Μια μάλλον πρωτότυπη θεωρία για να εξηγήσει τον λόγο που η Γαλλία ασχολείται με τα έργα και τις ημέρες του καθεστώτος του έχει ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο κατά πολλούς «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Πίσω από την ενασχόληση του Εμανουέλ Μακρόν με τη Λευκορωσία και ιδίως με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, με την οποία συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δεν κρύβονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Γαλλίας ή κάποια νεφελώδη σχέδια για να αποδομήσει η ΕΕ τη Λευκορωσία ως τελευταίο ευρωπαίο σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι κάποιο ρομαντικό αίσθημα, ισχυρίστηκε ο Λουκασένκο.

Η Τιχανόφσκαγια κατέβηκε στις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο, μετά την εσπευσμένη φυλάκιση του συζύγου της Σεργκέι ώστε να μην προλάβει αυτός να δηλώσει την υποψηφιότητά του. Πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα αυτή ήταν η νικήτρια στις κάλπες της 9ης Αυγούστου, αλλά η εκτεταμένη νοθεία από το καθεστώς Λουκασένκο παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα των αποτελεσμάτων: ο Λουκασένκο αναδείχθηκε… θριαμβευτής με 80% (εδώ).

Στο άκουσμα των αποτελεσμάτων, οι Λευκορώσοι εξεγέρθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας δημοκρατία και από τον Λουκασένκο να φύγει –ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να ορκιστεί εκ νέου πρόεδρος πριν από λίγες μέρες (εδώ).

Ενώ οι αιματηρές διαδηλώσεις συνεχίζονταν στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της Λευκορωσίας, η 38χρονη Τιχανόφσκαγια κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία (όπως και πολλοί άλλοι αντιπολιτευόμενοι) φοβούμενη για τη ζωή της.

Στο Βίλνιους έγινε το πρωί της Τρίτης και η συνάντησή της με τον Μακρόν. Τη συνάντηση ζήτησε η ίδια ώστε ο Μακρόν να μεσολαβήσει στην κρίση στη χώρα της, ανέφεραν οι Times.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, ο Μακρόν ήταν σαφής σε συνέντευξή του την Κυριακή στη Journal du Dimanche: «Ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι μια αυταρχική δύναμη που δεν μπορεί να δεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και γατζώνεται [στην εξουσία] με τη βία».

Αυτό δεν το άφησε αναπάντητο ο Λουκασένκο, που χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την αντίπαλό του, είπε ότι «ο Μακρόν ασχολείται πολύ με μία από τις πρώην υποψήφιες για την προεδρία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι κυρία (ο πρόεδρος) ρισκάρει να προσθέσει προβλήματα και στην οικογένειά του», είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Οι διαδηλώσεις εδώ και δύο μήνες –και κυρίως κάθε Κυριακή– είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη αντίδραση στον Λουκασένκο στα 26 χρόνια τής όλο και πιο αυταρχικής προεδρίας του. Πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλές εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί εν μέσω καταγγελιών για βία, απαγωγές και καταστολή έναντι των εν πολλοίς ειρηνικών διαδηλωτών.