Αυτοκίνητα και φορτηγά το ένα πάνω ή... μέσα στο άλλο, στον αυτοκινητόδρομο 55, κοντά στη Νέα Ορλεάνη (φωτογραφία από βίντεο) | Louisiana State Police/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Λουιζιάνα: «Σούπερ ομίχλη» προκάλεσε θανατηφόρα καραμπόλα 158 αυτοκινήτων

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην ενορία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, βορειοδυτικά της Νέας Ορλεάνης. Ο δρόμος διασχίζει έναν βάλτο όπου το υλικό που σιγοκαίει θεωρείται ότι παρήγαγε καπνό και υδρατμούς που αναμειγνύονται με ψυχρότερο αέρα, προκαλώντας το φαινόμενο της ομίχλης
Protagon Team

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 25 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τη σύγκρουση οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο 55, κοντά στη Νέα Ορλεάνη.

Η ομίχλη, που δημιουργείται όταν ο καπνός από τα χαμόκλαδα που καίγονται αναμειγνύεται με ψυχρότερο αέρα και υδρατμούς, κάλυψε τον Αυτοκινητόδρομο 55 κοντά στη Νέα Ορλεάνη το πρωί της Δευτέρας, μειώνοντας την ορατότητα σχεδόν στο μηδέν.

Η πολιτειακή αστυνομία ανέφερε ότι μια μεγάλη σύγκρουση περισσότερων από 158 οχημάτων είχε ως συνέπεια να ξεσπάσει φωτιά σε τμήμα του δρόμου και να καταστραφεί ένα φορτηγό βυτιοφόρο που μετέφερε «επικίνδυνο υγρό», όπως περιγράφει η Telegraph.

Επτά θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά η αστυνομία προειδοποίησε πως ενδέχεται να ανακαλυφθούν περισσότερα θύματα, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης «χτενίζουν» τα συντρίμμια. Περισσότερα από 25 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην ενορία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, βορειοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, δίπλα στη λίμνη Ποντρσαρτρέιν. Ο δρόμος διασχίζει έναν βάλτο όπου το υλικό που σιγοκαίει θεωρείται ότι παρήγαγε καπνό και υδρατμούς που αναμειγνύονται με ψυχρότερο αέρα και προκαλούν τη «σούπερ ομίχλη».

Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα της Πολιτείας της Λουιζιάνα βιώνουν αυτές τις μέρες ακραία ξηρασία, η οποία έχει προκαλέσει πυρκαγιές σε ξηρούς βάλτους.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS), ο καπνός μπορεί να παραχθεί από «οργανικό υλικό» και μειώνει την ορατότητα σε λιγότερο από τρία μέτρα όταν γίνεται ομίχλη: «Η σούπερ ομίχλη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν καλύπτει αυτοκινητόδρομους και έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις και καραμπόλες».

Η υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποίηση για πυκνή ομίχλη σε μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Λουιζιάνα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής μεταξύ Μπατόν Ρουζ και Νέας Ορλεάνης, όπου σημειώθηκε η συντριβή.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι διασώστες «συνεχίζουν να αναζητούν θύματα της συντριβής. Η προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 158 οχήματα ενεπλάκησαν στο δυστύχημα σήμερα το πρωί. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί επτά θάνατοι. Περισσότερα από 25 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής με διάφορους βαθμούς τραυματισμών, από κρίσιμο έως ελαφρύ. Πολλά θύματα αναζήτησαν μόνα τους ιατρική βοήθεια».

«Είναι πιθανό να εντοπιστούν και άλλα θύματα», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Μπελ Εντουαρντς, κυβερνήτης της Λουιζιάνα, δήλωσε: «Ο συνδυασμός καπνού από την πυρκαγιά και πυκνής ομίχλης είναι επικίνδυνος και θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους κατοίκους της Λουιζιάνα στις πληγείσες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν».