Ο Καναμάτ Μποτάσεφ σκοτώθηκε κατά την πρόσκρουση στο έδαφος |
Επικαιρότητα

Λουγκάνσκ: Σκοτώθηκε εν πτήσει απόστρατος ρώσος υποπτέραρχος

Το μαχητικό αεροσκάφος του 63χρονου Καναμάτ Μποτάσεφ χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο και διαλύθηκε. Η συμμετοχή του στον πόλεμο, 10 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία, μαρτυρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε πιλότους
Protagon Team

Ενας ρώσος υποπτέραρχος εν αποστρατεία σκοτώθηκε στην Ουκρανία, όταν καταρρίφθηκε το μαχητικό του αεροσκάφος.

Πρόκειται για τον 63χρονο Καναμάτ Μποτάσεφ, το Σουκόι του οποίου χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν ουκρανοί αλεξιπτωτιστές στο Λουγκάνσκ.

Ο Μποτάσεφ είχε ιστορικό πτήσεων που δεν είχαν λάβει την έγκριση των ανωτέρων του, όπως σημείωσαν οι Times.

Τον Ιούνιο του 2012, έριξε ένα διθέσιο μαχητικό Su-27, το οποίο πετούσε χωρίς άδεια. Παρόλο που δεν είχε έγκριση για να το πιλοτάρει, διέταξε έναν υφιστάμενό του, να του μεταβιβάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους στη διάρκεια μίας άσκησης και στη συνέχεια επιχείρησε ένα ακροβατικό κόλπο. Τα πράγματα όμως, δεν πήγαν καθόλου καλά, το αεροσκάφος βγήκε εκτός ελέγχου και οι δύο άντρες πρόλαβαν να εκτιναχθούν από το αεροπλάνο, σε ύψος 500 μέτρων από το έδαφος.

«Θυμάμαι διάφορα τέτοια περιστατικά στη σοβιετική αεροπορία, όταν οι ανώτεροι αξιωματικοί θεωρούσαν ότι το αεροπλάνο πρέπει να τους “σεβαστεί”», είπε ο Ολεκσίι Μέλνικ, σμήναρχος εν αποστρατεία. «Δυστυχώς για αυτούς, το αεροσκάφος δεν δίνει δεκάρα».

Ο Μποτάσεφ πέρασε από στρατοδικείο διότι δεν του επιτρεπόταν να πετά εκείνη την περίοδο, καθώς είχε πιλοτάρει ένα Su-34 χωρίς άδεια τον προηγούμενο χρόνο.

«Ηθελα να πετάξω αυτό το αεροσκάφος, αλλά δεν υπολόγισα ότι έχει άλλα χαρακτηριστικά», είπε στο δικαστήριο για το Su-27.

Μετά το ατύχημα του 2012, αποχώρησε από την αεροπορία, αλλά συνέχισε να εργάζεται σε κρατική ακαδημία εκπαίδευσης δοκίμων.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς ο Μποτάσεφ είναι ο 13ος ρώσος στρατηγός που σκοτώνεται στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι τον άφησαν να πιλοτάρει μαχητικό στην Ουκρανία παρόλο που βρισκόταν εν αποστρατεία, γιατί έχουν έλλειψη σε πιλότους.