Τις τελευταίες ημέρες πολλή συζήτηση γίνεται σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής υποστήριξης της Ρωσίας από τη «μεγάλη φίλη της» την Κίνα, καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διατείνονται ότι έχουν υποκλέψει ρωσικά σχετικά αιτήματα, όπως και μία θετική κινεζική απάντηση. Οι Ρώσοι, λένε οι Αμερικανοί, έχουν ζητήσει από τους Κινέζους drones, τανκς, ακόμη και τρόφιμα. Από πλευράς της, βέβαια, η Κίνα υποστηρίζει ότι πρόκειται περί συνηθισμένης αμερικανικής παραπληροφόρησης, η οποία έχει τις χειρότερες προθέσεις. Ωστόσο, ένας Κινέζος ντυμένος φαντάρος, φορώντας κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, συνοδεύει ήδη τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία: είναι ο Λου Γιουγκουάνγκ, ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου του Χονγκ Κονγκ Phoenix TV (οι πληροφορίες των Δυτικών Μέσων επιμένουν ότι η συγκεκριμένη τηλεόραση είναι απολύτως ελεγχόμενη από το Πεκίνο).
Ο Λου βρίσκεται από την πρώτη ημέρα της εισβολής στο μέτωπο «ενσωματωμένος» στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, μάλιστα είναι ο μοναδικός ξένος που έχει πρόσβαση στη ρωσική πλευρά του πολέμου. Υπήρξε ο ίδιος αξιωματικός του κινεζικού Ναυτικού και τυγχάνει ρωσομαθής. Η δημοσιογραφία τον κέρδισε προ εικοσαετίας, και συν τω χρόνω κατάφερε να γίνει επικεφαλής του ρωσικού γραφείου του κινεζικού καναλιού, το οποίο εδρεύει στη Μόσχα. Κατά το παρελθόν ο Λου εκμεταλλεύτηκε τη στρατιωτική εμπειρία του και απέκτησε πρόσβαση σε «ειδικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» των Ρώσων σε διάφορα καυτά μέτωπα. Δεν έχει βάλει σε προθήκη κανένα Πούλιτζερ, ωστόσο έχει λάβει πολλά βραβεία πολεμικής δημοσιογραφίας. Οπως είπαμε, το τωρινό πρότζεκτ που διεκπεραιώνει είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, και τα ρεπορτάζ του τα κάνει από τις ζώνες όπου προωθούνται τα ρωσικά στρατεύματα.
Οι ανταποκρίσεις του είναι σαφώς προκατειλημμένες, υπακούουν όλες στο δόγμα του συνοδεύοντος κάποιο στράτευμα δημοσιογράφου – μία πρακτική των ανθρώπων του Τύπου που εγκαινιάστηκε από τα αμερικανικά Μέσα με τον Πόλεμο του Βιετνάμ και έκτοτε συνεχίστηκε από όλους σε όλον τον κόσμο. Ο Λου, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι υπερβολικά ενθουσιώδης στη δουλειά του, καθόλου αποστασιοποιημένος από τα συμβαίνοντα γύρω του. Να, πήρε συνέντευξη από ρώσους φαντάρους καθ’ οδόν προς τη Μαριούπολη και σχολίασε: «Πάνε να απελευθερώσουν και άλλες περιοχές». Τους ευχήθηκε κιόλας να νικήσουν. Ο βρετανικός Guardian δεν του χαρίστηκε: «Οι ανταποκρίσεις του περιλαμβάνουν ρωσική παραπληροφόρηση, ισχυρισμούς ότι 1.000 άτομα κρατούνται όμηροι σαν ανθρώπινες ασπίδες από τους ουκρανούς πολιτοφύλακες». Ομως ο φακός του Λου έδειξε και ανθρώπους τρομαγμένους από τους βομβαρδισμούς.
Ωστόσο ο «ενσωματωμένος» με τον ρωσικό στρατό ρεπόρτερ δίνει, ηθελημένα ή αθέλητα, και ορισμένα πολύτιμα στοιχεία: αν κάποιος παρατηρήσει τις λεπτομέρειες των ρεπορτάζ του θα διαπιστώσει ότι τα πρόσωπα των ρώσων φαντάρων που υποτίθεται ότι προελαύνουν στη Μαριούπολη είναι κουρασμένα, τσιτωμένα από την ένταση, από πολλές ημέρες αξύριστα, ενώ οι ίδιοι δεν φέρουν πλήρη εξοπλισμό, ούτε καν τον ίδιο εξοπλισμό. Εξ αυτών των στοιχείων τα Δυτικά Μέσα συνάγουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει δοκιμαστεί σκληρά στην Ουκρανία και πάσχει από έλλειψη προμηθειών (δηλαδή θέτουν ζήτημα ανύπαρκτου ή κακού εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων).
Μάλιστα φαίνεται ότι εν τη ρύμη του λόγου ξέφυγε από το στόμα του Λου και κάτι ιδιαιτέρως σκληρό για τους Ρώσους. Είπε: «Εδώ βλέπουμε συνεχώς νέα στρατεύματα να καταφθάνουν ύστερα από τις βαριές απώλειες που υπέστησαν τα πρώτα τάγματα στις επιχειρήσεις». Τουλάχιστον κρατάει όσο μπορεί άμυνα στα κεφαλαιώδη θέματα: δεν χρησιμοποιεί ποτέ τον όρο «εισβολή», αφού τον αποφεύγει και η ίδια η κινεζική κυβέρνηση – εξάλλου ο νέος ρωσικός νόμος περί διασποράς fake news εν καιρώ πολέμου είναι δρακόντειος, καθώς προβλέπει δεκαπενταετή φυλάκιση σε όσους διασπείρουν ψεύδη. Και όταν λέμε ψεύδη εννοούμε ό,τι δεν αρέσει στον πρόεδρο Πούτιν.