Το ζήτημα των μαζικών απελάσεων «παράνομων» μεταναστών από την επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διχάζει, αλλά ταυτόχρονα κινητοποιεί την Αμερική. Την Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Λος Αντζελες ενέκρινε διάταγμα που απαγορεύει τη χρήση τοπικών πόρων για την εξυπηρέτηση των ομοσπονδιακών αρχών μετανάστευσης.
Πρόκειται για την υιοθέτηση νόμου που καθιστά την πόλη καταφύγιο για τους μετανάστες και την φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις προθέσεις του Τραμπ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Αντίστοιχο μέτρο εξήγγειλε και η ομοσπονδία δημοσίων σχολείων του Λος Αντζελες, που θα προστατεύει μαθητές χωρίς επίσημα έγγραφα, αλλά και έφηβους που είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, από ομοσπονδιακές διώξεις.
Ο Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί σε δύο μήνες, έχει υποσχεθεί μαζικές απελάσεις μόλις επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο ακραία συντηρητικός Τιμ Χόουμαν, που προορίζεται ως υπεύθυνος για την προστασία των συνόρων της χώρας, προτρέπει τις «πόλεις-καταφύγια» –όπως χαρακτηρίζονται στην Αμερική– να «σταματήσουν να εμποδίζουν» το έργο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει το έργο καταστολής της μετανάστευσης.
Ο όρος «πόλη-καταφύγιο» είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία, και χαρακτηρίζει μέρη τα οποία περιορίζουν τη βοήθειά τους στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης. Δεδομένου ότι ο όρος δεν έχει νομική ισχύ, οι πόλεις αυτές υιοθετούν διάφορες προσεγγίσεις προστασίας των μεταναστών, είτε μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, είτε αλλάζοντας τις πρακτικές αστυνόμευσης τους.
Με στόχο την ενσωμάτωση ενός εκτελεστικού διατάγματος του 2019 στη νομοθεσία της πόλης, το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Λος Αντζελες απαγορεύει τη χρήση πόρων της πόλης για την καταστολή των μεταναστών, όπως τη συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες της Αρχής Μεταναστευτικής και Τελωνειακής Επιβολής (ICE).
Το διάταγμα σκοπεύει να «αποτρέψει την ομοσπονδιακή επιβολή της πολιτικής της μετανάστευσης από το να έχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις της πόλης, ή να χρησιμοποιήσει τους πόρους της πόλης για την επιδίωξη επιβολής της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, όπως δήλωσε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, Νίθια Ράμαν, στο BBC.
Παράλληλα, απαγορεύει την κοινή χρήση ψηφιακών δεδομένων μεταξύ των ομοσπονδιακών αρχών μετανάστευσης και των αξιωματούχων και των υπηρεσιών της πόλης. Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί από τη δήμαρχο της πόλης, Κάρεν Μπας.
Αξιωματούχοι σε πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης, έχουν υποσχεθεί ομοίως ότι δεν θα διαθέτουν τοπικούς πόρους για την εξυπηρέτηση της ομοσπονδιακής επιβολής της μεταναστευτικής πολιτικής. Από την πρώτη εκλογή του Τραμπ στην προεδρία προ οκταετίας, δεκάδες σχολικές περιφέρειες έχουν αυτοανακηρυχθεί «ασφαλή καταφύγια», για να καθησυχάσουν τους αλλοδαπούς μαθητές ότι δεν θα απελαθούν.
Η σχολική περιφέρεια του Λος Αντζελες –που βρίσκεται περίπου 225 χιλιόμετρα από τα νότια σύνορα της χώρας με το Μεξικό– ψήφισε επίσης μια σειρά έκτακτων ρυθμίσεων, που στοχεύουν ρητά στην καταπολέμηση αυτού που η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Τζάκι Γκόλντμπεργκ, περιέγραψε ως «εχθρική διάθεση κατά των μεταναστών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας» από τον επερχόμενο πρόεδρο.
Πέραν της επαναδιατύπωσης της «πολιτικής καταφυγίου» της πόλης για τους μαθητές και τις οικογένειές τους εντός της σχολικής περιφέρειας, το ψήφισμα ζητά επίσης την εκπαίδευση των δασκάλων και του προσωπικού των τοπικών σχολείων σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας τους με τις αρχές μετανάστευσης.
Η κίνηση είναι πιθανό να βάλει την πόλη σε τροχιά σύγκρουσης με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλία μαζικών απελάσεων από την πρώτη ημέρα που θα ορκιστεί. Ο επονομαζόμενος και «τσάρος των συνόρων» του Τραμπ, Τομ Χόουμαν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στις «πόλεις-καταφύγια» να τον εμποδίσουν στην εκπλήρωση των στόχων της μεταναστευτικής του πολιτικής.