Επικαιρότητα

Londongrad, η παιδική χαρά των φίλων του Πούτιν

Η κυβέρνηση των Τόρις, οι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον και ο ίδιος προσωπικά επιτίθενται με κάθε ευκαιρία στη Ρωσία, ιδίως τώρα με το παροξυμένο Ουκρανικό, όμως δεν λένε κουβέντα για τη… «μικρή Μόσχα» που έχει ξεφυτρώσει στο Λονδίνο και φιλοξενεί «κλεπτοκράτες»
Protagon Team

Οι κυβερνητικοί στη Βρετανία είναι λαλίστατοι όταν πρόκειται να κατακεραυνώσουν τη Ρωσία για το Ουκρανικό ή άλλα θέματα ρωσικής ή και διεθνούς πολιτικής, για τον Αλεξέι Ναβάλνι ή για τη Λευκορωσία ας πούμε, όμως σφυρίζουν αδιάφορα όταν η συζήτηση γίνεται για ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα: αυτό της εξαγοράς του Λονδίνου από το χρήμα των ρώσων «κλεπτοκρατών», φίλων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όπως έγραψε η Washington Post. Με τη μετατροπή του Λονδίνου σε σε… Londongrad δεν ασχολείται κανείς στην αυλή του Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση Τζόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνωμοτεί να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση, υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, νομοθέτησε υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων και των εμπάργκο σε φιλικές χώρες της Ρωσίας, όμως όλα αυτά τα καλά τα υπονομεύει η ίδια με την αδιαφορία της για ό,τι συμβαίνει στο Λονδίνο και έχει ρωσική σφραγίδα – αυτό έγραψε στην αμερικανική Post ο βρετανός συντάκτης διεθνών θεμάτων Ανταμ Τέιλορ.

«Δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί η Ρωσία» προειδοποίησε μέσω Twitter και η επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, η  Λιζ Τρας, ξεχνώντας για λίγο τη διπλωματία και τη δαντελένια γλώσσα της. Ωστόσο οι «ολιγάρχες» ή «κλεπτοκράτες» ή «φίλοι του Κρεμλίνου» έχουν από καιρό κρυφτεί στην πολυτέλεια του Λονδίνου έγραψε ο Τέιλορ. Στο κέντρο φυσικά, στο λουξ καρτιέ Μπελγκράβια, όπου έχουν αγοράσει βίλες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών και δολαρίων. Οι Ρώσοι Κροίσοι έχουν κάνει τέτοια απόβαση στην πρωτεύουσα του Νησιού, που ακόμη και τα ονόματα των περιοχών άλλαξαν για χατίρι τους και πλέον έχουν αποκτήσει ρωσικής έμπνευσης ψευδώνυμα, όπως λόγου χάρη «Red Square». Το Λονδίνο ξέπλυνε βρώμικο χρήμα, έγινε «ρωσικό πλυντήριο».

Το κείμενο του Τέιλορ επικαλείται πολλές πηγές, οι οποίες διαβεβαίωσαν τον ρεπόρτερ πως «στενοί συγγενείς των πολύ καλών φίλων του Πούτιν» έχουν από πολύ καιρό επενδύσει στη βρετανική πρωτεύουσα. Να, σαν τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ή άλλους, λιγότερο γνωστούς στο πλήθος αλλά συνδεόμενους με το Κρεμλίνο, όπως είναι ο Βλαντίμιρ Γιακούνιν, «παλιός γείτονας του ρώσου προέδρου», ο οποίος διαθέτει πλέον ένα λονδρέζικο σπίτι αξίας 47 εκατ. δολαρίων. Ολες οι πηγές είπαν στον Τέιλορ ότι σίγουρα υπάρχει και αφανής πλούτος.

Επενδύσεις

Η εισβολή των Ρώσων έγινε με χρηματοπιστωτικά προϊόντα βέβαια. Από εκεί και έπειτα υπήρξαν και επενδύσεις real estate. Η εικόνα που μεταφέρει ο συντάκτης της Post αφορά «μία ασυνήθιστα ανήθικη κυβέρνηση που δεν φαίνεται να παίρνει σοβαρά αυτό το ζήτημα», της ρωσικής εισβολής στο Λονδίνο δηλαδή, «του ξεπλύματος χρήματος και της απάτης». Η χαλαρότητα στο Λονδίνο, όσον αφορά την οικονομική εποπτεία, ευθύνεται για τη μεγάλη ροή ρωσικού χρήματος, από τη δεκαετία του ’90 κιόλας. Ετσι το Λονδίνο έγινε η βάση των «κλεπτοκρατών του Πούτιν», όπως επισημάνθηκε και από τα Pandora Papers. Το ρεπορτάζ προβάλλει την άποψη ότι πρόκειται περί «ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής», η οποία αποσκοπεί στο «να βλαφτεί η εθνική ασφάλεια», όπως είχε αποφανθεί και μία βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή το 2018.

Στο κάδρο πρέπει να τεθούν και οι αμερικανικές πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους κάποια δράση, αφού οι ΗΠΑ φοβούνται πως ο σωρευμένος στο Λονδίνο ρωσικός πλούτος μπορεί να υπονομεύσει τις επικείμενες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ωστόσο ότι το θέμα έχει πολυκαιρίσει και ότι η περίπλοκη φύση των χρηματοπιστωτικών αγορών καθιστά τις έρευνες όντως δύσκολη υπόθεση.

Το πολιτικό ζήτημα όμως για την κυβέρνηση Τζόνσον παραμένει, η μεγάλη αντίφαση μεταξύ της ρητορικής υψηλών τόνων στο Ουκρανικό και της σιγής για την «άλωση» του Λονδίνου από τους ρώσους Κροίσους. Πάντως την περασμένη Κυριακή η Τρας ρωτήθηκε αν σε περίπτωση εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία η κυβέρνηση θα προέβαινε σε κατάσχεση των λονδρέζικων ακινήτων των «κλεπτοκρατών» και απάντησε πως «όλα είναι στο τραπέζι».