Τη δεύτερη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την εισβολή των Ρώσων στη χώρα του, πραγματοποιεί την Τετάρτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται στο Λονδίνο.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο ουκρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.
Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός πρώτα από τον Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ και στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ αργότερα θα συναντούσε και τον βασιλιά Κάρολο Γ’.
Στη βουλή, ο Ζελένσκι έτυχε θερμής υποδοχής από όλους τους βουλευτές, που τον υποδέχθηκαν όρθιοι με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα σε μια «σπάνια εκδήλωση» αλληλεγγύης, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χάιλ, ο οποίος τον καλωσόρισε στο βήμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σούνακ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, παραμερίζοντας τις πολιτικές τους διαφορές, στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον και χειροκροτούσαν.
«Το να αγωνίζεσαι για την πατρίδα σου δεν είναι απλά ένας αγώνας για τα σύνορα της χώρας σου αλλά αγώνας για την ελευθερία και την δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Λίντσεϊ Χάιλ λίγο πριν δώσει τον λόγο στον ουκρανό πρόεδρο.
«Η Ρωσία θα χάσει και η νίκη της Ουκρανίας θα αλλάξει τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο ουκρανός πρόεδρος, που ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Ηρθα εδώ και στέκομαι μπροστά σας στο όνομα όλων των Ουκρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και εξ ονόματος τους θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια σας».
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως, «το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου από την πρώτη στιγμή». Εκανε ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας πως η σημαντική του βοήθεια, ένωσε όλους τους συμμάχους στο πλευρό της Ουκρανίας.
«Η Ουκρανία και η Βρετανία νίκησαν τον φόβο του πολέμου», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ζελένσκι επισημαίνοντας παράλληλα πως «ήδη έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα». Όπως όμως είπε «το κακό παραμένει και η μάχη συνεχίζεται» αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτό θα νικηθεί. «Θα νικήσουμε το κακό και γνωρίζω πολύ καλά ότι η νίκη μας θα αλλάξει τον κόσμο», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Για την βοήθεια της Βρετανίας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθούσε την χώρα του ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας. Στάθηκε στην προμήθεια των τεθωρακισμένων Challenger 2 αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών στην Αγγλία για να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. «Η βοήθεια σας δεν είναι σημαντική μόνο για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε ο Ζελένσκι.
Σε μια συμβολική πράξη δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής ένα κράνος Ουκρανού πιλότου το οποίο έγραφε επάνω «έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατεύσουμε».
Στο πρόγραμμα του Ζελένσκι περιλαμβανόταν και η επίσκεψη στα ουκρανικά στρατεύματα που εκπαιδεύονται στη Βρετανία σε μια περίοδο κατά την οποία το Κίεβο κάνει έκκληση στη Δύση να στείλει περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.
«Η επίσκεψη του προέδρου Ζελένσκι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί απόδειξη για το κουράγιο, την αποφασιστικότητα και τον αγώνα της χώρας του και απόδειξη για την άθραυστη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», ανέφερε ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του.
Ο βρετανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να αντιστέκεται στις εκκλήσεις του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία και έχει δεσμευτεί ότι θα επεκτείνει την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων ώστε να περιληφθούν πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και πεζοναύτες.
Στο μεταξύ, μετά το Λονδίνο, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ζελένσκι θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα τον υποδεχθεί ο Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Νέες κυρώσεις
Εξάλλου, την Τετάρτη, η Βρετανία ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος «μελών της στρατιωτικής ελίτ της Ρωσίας και της ελίτ του Κρεμλίνου», συμπεριλαμβανομένων έξι οντοτήτων που παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις στοχοθέτησαν επίσης οκτώ πρόσωπα και μία οντότητα που συνδέεται με χρηματοοικονομικά δίκτυα που βοηθούν στη «διατήρηση πλούτου και ισχύος μεταξύ μελών της ελίτ του Κρεμλίνου», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.
«Η Ουκρανία έχει δείξει στον Πούτιν ότι δεν θα καμφθεί από την τυραννική του εισβολή. Εκείνος απάντησε με το να χτυπά αδιακρίτως περιοχές αμάχων και κρίσιμης σημασίας εθνικές υποδομές σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι. «Δεν μπορούσε να τον αφήσουμε να επιτύχει. Πρέπει να αυξήσουμε τη στήριξή μας».
Η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 1.300 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία κατά τον περασμένο χρόνο.