Ακτιβιστές βάζουν τη φωτογραφία μητέρας με το ματωμένο παιδί της πάνω στον πίνακα του Πικάσο | Twitter
Επικαιρότητα

Λονδίνο: Πίνακας του Πικάσο στόχος φιλοπαλαιστινίων ακτιβιστών

Εβαλαν μία φωτογραφία μητέρας από τη Γάζα με το ματωμένο παιδί της αγκαλιά πάνω στον πίνακα «Μητρότητα» του ισπανού ζωγράφου, ο οποίος βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας, απαιτώντας εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ
Protagon Team

Ακτιβιστές προσπάθησαν να επικολλήσουν τη φωτογραφία μιας μητέρας και του παιδιού της από τη Γάζα πάνω σε έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, απαιτώντας εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, δύο υποστηρικτές της οργάνωσης Youth Demand εισήλθαν στην αίθουσα της Πινακοθήκης το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως σημείωσαν οι Times.

Επικόλλησαν τη φωτογραφία πάνω στο προστατευτικό τζάμι που κάλυπτε τον πίνακα του Πικάσο «Μητρότητα» του 1901 και έριξαν κόκκινη μπογιά στο πάτωμα.

Η οργάνωση, η οποία απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να εξοπλίζει το Ισραήλ και να ακυρώσει κάθε νέα εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχε γράψει το σύνθημα «συνέδριο γενοκτονίας» στο κτίριο όπου διεξήχθη το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ τον περασμένο μήνα.

Οι υποστηρικτές της οργάνωσης Just Stop Oil, η οποία έχει συμμαχήσει με την οργάνωση Youth Demand, πέταξαν σούπα στους πίνακες «Ηλιοτρόπια 1888» και «Ηλιοτρόπια 1889» του Βαν Γκογκ, την περασμένη εβδομάδα, στην έκθεση «Ποιητές και εραστές» στην Εθνική Πινακοθήκη. Τρία άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για πρόκληση εγκληματικής ζημίας, λίγες ώρες αφότου δύο άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης για επίθεση στο ίδιο έργο τέχνης το 2022.

Η φωτογραφία που κόλλησαν πάνω στον Πικάσο είναι του παλαιστινίου φωτορεπόρτερ Αλί Τζαντάλα από το 2023 και δείχνει μια μητέρα να κρατάει τον τραυματισμένο γιο της.

Ο Τζαντάλα έχει χάσει τουλάχιστον τέσσερις συγγενείς του σε ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ενας από τους ακτιβιστές που συνελήφθη, ο 23χρονος Τζάι Χαλάι, εργαζόμενος στο NHS από το Λονδίνο, δήλωσε: «Αναλαμβάνω δράση με το Youth Demand, επειδή σε αυτό το σημείο έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που βλέπω τους συναδέλφους μου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αποδεκατίζονται. Αποδεκατισμένοι από βόμβες, από σφαίρες, ενώ πρέπει να χειρουργούν χωρίς ιατρικό εξοπλισμό, πεινασμένα παιδιά.

«Χρειαζόμαστε τώρα ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Το 87% του βρετανικού κοινού το θέλει αυτό και ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο απογοητευμένοι με την κυβέρνηση και την πολιτική μας τάξη, η οποία δεν μας εκπροσωπεί», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Ένας άλλος ακτιβιστής, η 21χρονη Μάντεϊ-Μαλάτσι Ρόζενφελντ, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε: «Αναλαμβάνω δράση επειδή ως Εβραία, αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να μιλήσω για τη “γενοκτονία” που διαπράττεται στη Γάζα. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό δεν γίνεται στο όνομα των Εβραίων και θέλω να δω μια ελεύθερη Παλαιστίνη».

Εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης δήλωσε για τους ακτιβιστές: «Η αστυνομία παρευρέθηκε και τους συνέλαβε. Η αίθουσα είναι προς το παρόν κλειστή. Δεν έχουν προκληθεί ζημιές σε κανέναν πίνακα».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε: «Η αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με τους πίνακες: «Στις 11.50 π.μ. της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου, η αστυνομία κλήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Γουέστμινστερ, μετά από αναφορές ότι ακτιβιστές του Youth Demand προσπαθούσαν να προκαλέσουν ζημιές σε έναν πίνακα.

»Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα ως ύποπτα για εγκληματικές ζημιές, τα οποία βρίσκονται υπό κράτηση. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Η αίθουσα της γκαλερί παραμένει κλειστή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται».