Ο 19χρονος Αναστάσιος Παγωνίδης, ο ταλαντούχος τυφλός πιανίστας που επί δύο χρόνια κοιμόταν σε παγκάκια, παίζει τακτικά στο πιάνο του Ελτον Τζον στο Σεντ Πάνκρας | Protagon Creative
Επικαιρότητα

Λονδίνο: Αλλιώτικα Χριστούγεννα στον σταθμό του Σεντ Πάνκρας

Από το 2016 που ο Ελτον Τζον δώρισε στον σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου ένα πιάνο πολλοί διάσημοι μουσικοί αλλά και χιλιάδες άσημοι πιανίστες χαρίζουν τις μελωδίες τους στο κοινό. Ανάμεσά τους και ο Αναστάσιος Παγωνίδης, ένας ταλαντούχος 19χρονος Ελληνας, άστεγος και σχεδόν τυφλός
Κική Τριανταφύλλη

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο σερ Ελτον Τζον εξέπληξε και ενθουσίασε τους επιβάτες και τους περαστικούς που βρέθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεντ Πάνκρας, έναν από τους μεγαλύτερους και κεντρικότερους του Λονδίνου και ένα από τα θαύματα της Βικτωριανής Γοτθικής Αρχιτεκτονικής, ο οποίος άνοιξε το 1868.

Ο θρύλος της βρετανικής ποπ εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά, έπαιξε για λίγα λεπτά στο πιάνο μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και στη συνέχεια έκανε δώρο το Yamaha του στον σταθμό, αφού προηγουμένως το υπέγραψε: «Απολαύστε αυτό το πιάνο. Είναι δώρο. Αγάπη, Ελτον Τζον», έγραψε με άσπρο μαρκαδόρο στο καπάκι του.  Το διάσημο πιάνο βρίσκεται στο ισόγειο της «Arcade», της εμπορικής στοάς του σταθμού και έκτοτε έχει γίνει παράδοση να παίζει εκεί όποιος θέλει χαρίζοντας απολαυστικές στιγμές στους περαστικούς. (Ας σημειωθεί ότι στον σταθμό Σεντ Πάνκρας υπάρχει και ένα δεύτερο πιάνο για το κοινό).

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες αλλά και χιλιάδες απλοί άνθρωποι έχουν παίξει έκτοτε στο πιάνο του Ελτον Τζον, απλά για ευχαρίστηση δική τους και των άλλων. Πρόσφατα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στον Guardian η Εστερ Αντί, έπαιξε δε και πάλι ο ελληνικής καταγωγής Αναστάσιος Παγωνίδης. Μάλιστα, η ιστορία του σχεδόν τυφλού και άστεγου 19χρονου, που ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας πιανίστας, είναι ιδιαίτερα συγκινητική.

Σε πείσμα όλων των πιθανοτήτων

Ο Αναστάσιος Παγωνίδης ήταν δύο ετών όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με όγκο στον εγκέφαλο και οι γιατροί τού έδωσαν μόλις έξι μήνες ζωής. Ο όγκος τού προκάλεσε σχεδόν ολική τύφλωση, που όμως δεν στάθηκε ικανή να τον εμποδίσει να μάθει πιάνο όταν ήταν παιδί.

Κάποια στιγμή μετακόμισε από την Αθήνα στο Λονδίνο. Χώρισε, όμως, με την οικογένειά του και έζησε σχεδόν δύο χρόνια άστεγος: «Κοιμόμουν στα παγκάκια. Μερικές φορές, κυρίως το καλοκαίρι, κοιμόμουν στο Χάιντ Παρκ και στο Χόλαντ Παρκ. Οταν έβρεχε ήμουν στο τρένο από το Πάντινγκτον προς το Ρέντινγκ ή την Οξφόρδη και ξανά πίσω», είπε ο νεαρός μιλώντας στο BBC, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Mέχρι που μια μέρα, ενώ έπαιζε πιάνο στον σταθμό Σεντ Πάνκρας γνώρισε τη Τζέμα Γκριν, το κορίτσι του πλέον: «Ηταν στο κοινόχρηστο πιάνο και νομίζω ότι είχε συνεπάρει το μυαλό όλων όπως απλά  κινούνται τα χέρια του γύρω από το πιάνο σαν μια δύναμη της φύσης», λέει η Γκριν. «Ξέρω ότι πολλή από τη μουσική που γράφει προέρχεται από τον πόνο του αλλά και από την αγάπη του», προσθέτει η κοπέλα, που χαίρεται να τον ακούει καθισμένη στο πάτωμα της εκκλησίας Σεντ Μέρι στο Γουέρκσγουιρθ του Ντέρμπισαϊρ, όπου έγινε η συνέντευξη στο BBC.

Ο  ταλαντούχος νεαρός πιανίστας, που ονειρεύεται κάποια μέρα να γίνει επαγγελματίας, παίζει συχνά στους δρόμους του Γουέρκσγουιρθ αλλά και στην εκκλησία Σεντ Μέρι τα Σάββατα, όπου μπορεί να τον ακούσει όποιος θέλει, και το κοινό απολαμβάνει με χαρά τη μουσική του.

Τι σημαίνει για τον Αναστάσιο Παγωνίδη το να παίζει πιάνο; «Δεν μπορώ να το εξηγήσω», απαντάει ο νεαρός πιανίστας στον Αλεξ Θορπ του BBC. «Πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε», λέει απευθυνόμενη στον τυφλό σύντροφό της η Τζέμα, καθώς κρατιούνται σφιχτά από το χέρι, «Δεν είμαι σίγουρη τι είναι αυτό, αλλά έχεις προσευχηθεί όλο αυτό τον καιρό και  είσαι ακόμη εδώ. Είπες ότι ο γιατρός μίλησε για έξι μήνες αλλά είσαι ακόμη εδώ, είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι οι προσευχές σου κάτι σημαίνουν»

Δείτε στο Youtube video του Αναστάσιου Παγωνίδη

Ενα πιάνο για top σταρ

Στο διάσημο πιάνο του Ελτον Τζον έχουν παίξει ξαφνικά κατά καιρούς και άλλοι διάσημοι  καλλιτέχνες, όπως ο Τζουλς Χόλαντ, ο Τζον Λέτζεντ, Τομ Οντέλ, αλλά και ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ. Φέτος, δε, ήταν η σειρά της Αλίσια Κις και του Ροντ Στιούαρτ να προσφέρουν χριστουγεννιάτικη χαρά σε περαστικούς και ταξιδιώτες, που μόλις είχαν κατέβει από το Eurostar.

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, τα –αναμφίβολα ταλαιπωρημένα- πλήκτρα του όρθιου Yamaha «πήραν φωτιά» όταν στο σκαμπό κάθισε η Αλίσια Κις και εξέπληξε τους αιφνιδιασμένους ακροατές της με την αυτοσχέδια παράστασή της. Οπως γράφει o Θίο Φάραντ στο Euronews, η βραβευμένη με Grammy αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός ερμήνευσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της και το κοινό τη συνόδευσε τραγουδώντας μαζί της τα «If I Ain’t Got You», «Empire State of Mind» και «Lifeline».

Και μια εβδομάδα πριν, στις 5 Δεκεμβρίου, οι θεατές ενθουσιάστηκαν όταν ο Ροντ Στιούαρτ (σερ επίσης) έδωσε κι εκείνος μια συναυλία – έκπληξη στην κεντρική Arcade του σταθμού μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Σεντ Πάνκρας. Μόνο που ο Στιούαρτ προτίμησε να φέρει μαζί του το 18μελές συγκρότημά του αλλά και το δικό του πιάνο στο οποίο τον συνόδευσε ο Τζουλς Χόλαντ.

Με άλλα λόγια, όπως γράφει στον Guardian η Εστερ Αντί, αν έχετε να προωθήσετε ένα καινούργιο άλμπουμ -όπως ο Ροντ Στιούαρτ και η Αλίσια Κις- ξεχάστε το Γουέμπλεϊ.  Το καλύτερο σημείο είναι μεταξύ των Mac Cosmetics και του Accessorize στο κάτω μέρος του ανελκυστήρα προς τις πλατφόρμες St Pancras 1-4. Το περιεχόμενο των social media εγγυάται ότι τα τραγούδια θα γίνουν Viral…