| Creative Protagon / Shutterstock
Επικαιρότητα

Από τη Google, λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης για να γράφει ειδήσεις

Μπορεί να χρησιμοποιεί πληροφορίες για τα τρέχοντα γεγονότα και να τις μετατρέπει σε ειδησεογραφικά κείμενα. Tο παρουσίασε προς δοκιμή σε μεγάλα ΜΜΕ, όπως οι New York Times, η Washington Post και η Wall Street Journal, σύμφωνα με τους ίδιους τους New York Times
Protagon Team

Ηταν θέμα χρόνου μέχρι να συμβεί και αυτό: Η Google έχει πλέον στη διάθεσή της ένα προϊόν, το οποίο χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να γράφει ειδησεογραφικά κείμενα και το παρουσίασε προς δοκιμή σε μεγάλα ΜΜΕ, όπως οι New York Times, η Washington Post και η Wall Street Journal’s, σύμφωνα με τους ίδιους τους New York Times.

Το εργαλείο είναι προς ώρας γνωστό ως Genesis. Μπορεί να χρησιμοποιεί πληροφορίες για τα τρέχοντα γεγονότα και να τις μετατρέπει σε ειδησεογραφικά κείμενα, σύμφωνα με τρεις πηγές της εφημερίδας, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Ο ένας από τους τρεις ανθρώπους που μίλησαν στους ΝΥΤ, είπε ότι η Google πλασάρει το εργαλείο ως «προσωπικό βοηθό» των δημοσιογράφων, καθώς θα τους «απελευθερώνει από κάποιες δουλειές, αφήνοντάς τους χρόνο για άλλες». Η εταιρεία πιστεύει ότι είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία της ενημέρωσης να αποφύγει το σκόπελο της αυτοματοποιημένης Τεχνητής Νοημοσύνης.

Παρόλα αυτά, κάποια από τα στελέχη των ΜΜΕ που είδαν το εργαλείο, το περιέγραψαν ως «ανησυχητικό». Δύο από αυτούς είπαν -διατηρώντας την ανωνυμία τους- ότι δείχνει να παίρνει ως δεδομένο τον κόπο που πρέπει να καταβάλει κανείς για να παράξει σοβαρές, αξιόπιστες και καλογραμμένες ειδήσεις. Πράγματα για τα οποία είναι εξάλλου διάσημοι οι ΝΥΤ…

Εκπρόσωπος της Google είπε ότι η «εταιρεία συνεργάζεται με ΜΜΕ, κυρίως μικρότερου βεληνεκούς, προκειμένου να βελτιώσει το εργαλείο, το οποίο βρίσκεται στα πρώτα του βήματα».

«Αυτά τα εργαλεία δεν φτιάχτηκαν και δεν πρέπει να φτιάχνονται για να υποκαταστήσουν το βασικό ρόλο των δημοσιογράφων, να κάνουν ρεπορτάζ, να γράφουν και να επιβεβαιώνουν τις ειδήσεις», συμπλήρωσε, όχι ιδιαίτερα πειστικά, όμως

Η εταιρεία News Corp, στην οποία ανήκει η Wall Street Journal, είπε απλώς ότι «έχει πολύ καλή συνεργασία με την Google. Η Post και οι ΝΥΤ αρνήθηκαν να κάνουν κάποια δήλωση για την περίπτωσή τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο εργαλείο έχει πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο βασικός προβληματισμός όλων αφορά στην αξιοπιστία, αλλά και στον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.

Τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο προβληματίζονται για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πολλά από αυτά έχουν ενημερώσει ήδη τους εργαζόμενούς τους ότι σκοπεύουν να δοκιμάσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να δουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να κινδυνεύσει η αξιοπιστία τους.

Το νέο εργαλείο της Google έχει ανησυχήσει τους δημοσιογράφους που γράφουν οι ίδιοι τα άρθρα τους επί δεκαετίες. Κάποια πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Associated Press, χρησιμοποιούν εδώ και καιρό Τεχνητή Νοημοσύνη για να δημιουργήσουν άρθρα για συγκεκριμένα θέματα, όπως εταιρικές εκθέσεις κερδών, αυτά όμως παραμένουν ελάχιστα μπροστά στον όγκο των άρθρων που γράφουν δημοσιογράφοι.

Ο μεγάλος φόβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ότι αυτά που θα γράφει ίσως δεν τσεκάρονται και διορθώνονται σωστά, με συνέπεια να υπάρχει διασπορά παραπληροφόρησης.