Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση κλείνει και το «παράθυρο» της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής δια της πλαγίας οδού | Getty Images
Επικαιρότητα

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπαίνει «φρένο» στις αυξήσεις των χρεώσεων στα πάγια των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Τι προβλέπει
Protagon Team

Νομοθετική παρέμβαση για την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν από τον επόμενο (π.χ. τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου), ενώ από 1ης Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα πάγια που ανακοίνωσε μερίδα προμηθευτών με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Ετσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ –κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό– και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλείνει επίσης το «παράθυρο» της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής δια της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς».

Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.

Την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του το πρωί της ίδιας ημέρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ερχόμενος στα ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συνεχίζουμε να χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, εξαντλώντας ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τα οποία προφανώς και είναι αυξημένα και βελτιωμένα λόγω της καλής απόδοσης της εθνικής οικονομίας. Αλλά θέλω να θυμίσω σε όλους ότι το φυσικό αέριο έχει δεκαπλασιαστεί. Δέκα φορές πιο ακριβό από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει αυτή η ενεργειακή κρίση.

Τον Αύγουστο, όμως, οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά από όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, με ποσό το οποίο ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, αυτό μόνο για έναν μήνα. Και με αυτό τον τρόπο απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση για κύρια ή για εξοχική κατοικία. Και, μακριά από τα παχιά λόγια και τους αυθαίρετους υπολογισμούς, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται τώρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με τη σειρά τους θα επιστραφούν στην κοινωνία για τη στήριξή της. Και βέβαια με το νέο σύστημα το οποίο εισηγήθηκε το Υπουργείο και το οποίο αποτελεί ήδη μοντέλο –έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο– καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους. Ενισχύεται η διαφάνεια, ενώ αποτρέπονται και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και η σύγχυση στους καταναλωτές.

Μάλιστα, με νομοθετική διάταξη που θα φέρει ο Υπουργός Ενέργειας σήμερα στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών. Αρα, το εθνικό τείχος προστασίας το οποίο οικοδομούμε ψηλώνει, ενισχύεται. Αλλά –όπως έχουμε πει πολλές φορές– το μέγεθος αυτής της εξωγενούς επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη καθιστά μονόδρομο την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».