Ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μίκσταϊν ανακοινώνουν τα νέα μέτρα | REUTERS/Leonhard Foeger
Επικαιρότητα

«Lockdown για τους ανεμβολίαστους» σε Αυστρία και Σαξονία

Πλέον, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης η είσοδος σε εστίαση, ξενοδοχεία, λιανεμπόριο, κομμωτήρια, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα την Κυριακή
Protagon Team

Νέα αυστηρά μέτρα για την είσοδο σε εστίαση, καταστήματα και υπηρεσίες ισχύουν από τη Δευτέρα σε όλη την Αυστρία και το γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Πλέον, πρέπει κανείς να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να έχει πρόσβαση όπου έως τώρα μπορούσαν να βρίσκονται και όσοι προσκόμιζαν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Ως «lockdown για τους ανεμβολίαστους», περιγράφει τη νέα κατάσταση η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, στην Αυστρία σημειώθηκε την Κυριακή ρεκόρ προσέλευσης πολιτών για εμβολιασμό, με ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως όπου ο εμβολιασμός μπορούσε να γίνει χωρίς ραντεβού.

Στη χώρα, εκτός από την εργασία, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει και το αρνητικό τεστ για είσοδο, θα χρειάζεται κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να έχει πρόσβαση σε επιχειρήσεις εστίασης, στο λιανικό εμπόριο, στα κομμωτήρια, στα ξενοδοχεία, στα θέατρα, σε συναυλίες και σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Στην Αυστρία, το 63,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Επιπλέον, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν στο εξής για εννέα μήνες και θα ανανεώνονται μόνο με τη χορήγηση της ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης. Για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου και παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού διαγνωστικού τεστ.

Επίσης, η είσοδος στα καταστήματα, στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες θα επιτρέπεται μόνο με προστατευτική μάσκα τύπου FFP2.

Την Κυριακή στην Αυστρία, καταγράφηκαν 8.554 νέα κρούσματα, ενώ την Παρασκευή είχαν αγγίξει τις 10.000.

Το Σάββατο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, χορηγήθηκαν 10.488 πρώτες δόσεις.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Σαξονία, το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, που εφαρμόζει γενικό περιορισμό της πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες με εξαίρεση μόνο για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες.

Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, σε ξενοδοχεία, εσωτερικούς χώρους εστίασης, εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αυτές τις δύο ομάδες πολιτών.

Τα νέα μέτρα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τους Φιλελεύθερους (FDP) και συνδέσμους των ξενοδόχων.