«Η Αρκτική θα είναι πιο ζεστή, λιγότερο παγωμένη και η βιολογία της θα μεταβληθεί με τρόπο τέτοιο που θα ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε ότι μπορεί να συνέβαινε πριν από λίγες δεκαετίες. Τα πάντα στην Αρκτική, από τα χιόνια και τους πάγους μέχρι την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλάζουν τόσο γρήγορα που σε 30 χρόνια από σήμερα σχεδόν τίποτε δεν θα είναι το ίδιο εκεί». Αυτό δηλώνει ο Ρικ Θόμαν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας και μέλος της επιστημονικής ομάδας που υπογράφει την νέα έκθεση για το μέλλον της Αρκτικής.
Η έκθεση, που ονομάζεται Arctic Report Card, υποβάλλεται εδώ και 15 χρόνια και περιγράφει κάθε χρόνο την κατάσταση που επικρατεί στις αρκτικές περιοχές. Βάσει των δεδομένων της έκθεσης, γίνονται προβλέψεις για το κοντινό μέλλον της περιοχής. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, τα τελευταία χρόνια η Αρκτική βιώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι πάγοι (ξηράς και κυρίως θαλάσσιοι), να μειώνεται η παγοκάλυψη και να εκδηλώνονται πυρκαγιές.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά στην Αρκτική η θερμοκρασία αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν στις άλλες περιοχές της Γης. Οι επιπτώσεις αυτής της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική επηρεάζουν συνολικά τον πλανήτη με αύξηση της στάθμης της θάλασσας και επηρεασμό της κίνησης των ωκεάνιων ρευμάτων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών και την εμφάνιση, ολοένα και πιο συχνά, ακραίων φυσικών φαινομένων.
Το έδαφος σε περιοχές ξηράς με μόνιμη μέχρι πρόσφατα παγοκάλυψη αρχίζει να αποκαλύπτεται και κάνει την εμφάνισή της βλάστηση. O συνδυασμός των υψηλών για την περιοχή θερμοκρασιών, του ξηρού εδάφους και της βλάστησης συμβάλλουν στην εκδήλωση πολύ έντονων πυρκαγιών, κυρίως σε περιοχές της Σιβηρίας. Οι πυρκαγιές αυτές με τη σειρά τους παράγουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιτείνοντας το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Τι συμβαίνει
«Αν και η ποσότητα του χιονιού που έπεσε φέτος στις περιοχές της Ευρασιατικής Αρκτικής ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν το έλιωσε ταχύτερα και νωρίτερα από ότι συνήθως» αναφέρει ο Λόρενς Μούντρικ, ερευνητής του οργανισμού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Καναδά, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την φετινή έκθεση, η οποία αποτελούνταν από 130 επιστήμονες από 15 χώρες.
Τα τελευταία χρόνια το κλίμα της Αρκτικής χαρακτηρίζεται από λιγότερο χιόνι και πάγους, περισσότερη βροχή και θάλασσα ανοικτή, ελεύθερη από πάγους.
Πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξαφάνισης των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική που θα είναι μόνιμη και όχι εποχιακή, όπως συνέβαινε σε μεγάλο ποσοστό μέχρι πρόσφατα. Ο Ντόναλντ Πέροβιτς, καθηγητής στο Dartmouth College και υπεύθυνος της φετινής έκθεσης για το κεφάλαιο των θαλάσσιων πάγων, αναφέρει ότι η χρονιά ορόσημο ήταν το 2007, όταν καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική. Εκτοτε, καμία χρονιά τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων δεν επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από το 2007.
Επιπλέον, η πλειονότητα των θαλάσσιων πάγων που έχουν απομείνει στην Αρκτική είναι νεαρής ηλικίας και άρα ιδιαίτερα λεπτοί, γεγονός που τους κάνει ευάλωτους στις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν πλέον στην περιοχή. «Μοιάζει να έχει παγιωθεί πλέον αυτή η κατάσταση» αναφέρει ο Πέροβιτς. Να σημειωθεί ότι τα οικοσυστήματα της Αρκτικής και πολλά είδη, όπως οι πολικές αρκούδες, βασίζουν την επιβίωσή τους στην παρουσία των θαλάσσιων πάγων.