Στο χαμηλότερο σημείο από τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, θα πέσει η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης, «σε λίγες ημέρες», αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός των λιμανιών διακίνησης, που έχει επιβάλει ο Χαλίφα Χαφτάρ από την Παρασκευή.
Αυτό ανακοίνωσε ο Μουσταφά Σαναλά, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων, προσθέτοντας ότι η παραγωγή έχει μειωθεί από τα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 400.000 με αποτέλεσμα τα συνεχή μπλακάουτ σε όλη τη χώρα.
«Σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, η παραγωγή κινδυνεύει να πέσει στα 72.000 βαρέλια την ημέρα», δήλωσε στους Financial Times.
«Κάθε μέρα, η κατάσταση χειροτερεύει. Ο αποκλεισμός είναι παράνομος και εγκληματικός. Πρέπει να σταματήσει άμεσα γιατί όσο παραμένει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποκαταστήσουμε την παραγωγή».
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Ο στρατάρχης μπλόκαρε τις εξαγωγές ως μέσο πίεσης στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Ελέγχει μεν τις περισσότερες πετρελαιοπηγές αλλά μέχρι τώρα τα έσοδα από τις πωλήσεις του «μαύρου χρυσού» πηγαίνουν, μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, στα ταμεία της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης .
Η αδυναμία της Λιβύης να αποθηκεύσει πετρέλαιο, αλλά και η διακοπή των εξαγωγών λόγω του αποκλεισμού, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας φέρνουν τη χώρα στα πρόθυρα μίας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί ο Σαναλά.
«Αν οι άνθρωποι χάσουν τις δουλειές τους εδώ, όλο και περισσότεροι θα επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο», συνέχισε ο Σαναλά, τονίζοντας ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
«Είναι η χειρότερη κατάσταση στη χώρα μετά τον εμφύλιο του 2011, που έριξε τον Καντάφι».
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε, μέσω της πρεσβείας στη Λιβύη, να αρθεί ο αποκλεισμός και να ξεκινήσει άμεσα ξανά η παραγωγή πετρελαίου.