Λυσσαλέος πόλεμος, με drones και με μισθοφόρους, ένας πόλεμος κυριαρχίας διεξάγεται στη Λιβύη, και μεγάλο ρόλο σε αυτόν παίζει και η εμπλοκή τρίτων κρατών, αραβικών και άλλων, τονίζει σε σχόλιό της η La Repubbica.
O στρατηγός Χαφτάρ ξεκίνησε την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης έχοντας κατά νου ότι θα μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη των μεγάλων συμμάχων του, της Αιγύπτου και των Αραβικών Εμιράτων. Η βοήθεια της Αιγύπτου δεν πήγε παραπέρα από τις υποψίες ότι ορισμένοι πολεμιστές επιχείρησαν επιδρομές κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της σύγκρουσης. Αιγύπτιοι και Ιορδανοί έχουν εκπαιδευτεί στις τάξεις των εθνικών στρατών τους, ενώ η υποστήριξη των Γάλλων είναι διακριτικότατη, αφορά ελάχιστα εξελιγμένα όπλα, όπως είναι τα αντιαρματικά βλήματα, αλλά και κάποιους συμβούλους για τον επιχειρησιακό προγραμματισμό.
Η συνδρομή των Εμιράτων οπωσδήποτε είναι εμφανέστερη: οι αποστολές στρατιωτικού υλικού στη Βεγγάζη αφορούν σοβαρές προμήθειες, βαριά πολυβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα «του κουτιού» (με τα προστατευτικά σελοφάν ορατά επάνω στα καθίσματα και στα ταμπλό τους). Υπάρχουν Μιράζ F1 εξοπλισμένα με βόμβες, υπάρχουν και οι πιλότοι τους. Ωστόσο το κρίσιμο σημείο είναι τα τηλεχειριζόμενα drones: είναι κινεζικά, φορτωμένα με βλήματα, και έχουν κατακτήσει τους αιθέρες της Λιβύης διοικούμενα από αξιωματικούς των Εμιράτων.
Κατά την ιταλική εφημερίδα, ο Χαφτάρ δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ενισχύσεις που έλαβε και απέτυχε να σπάσει την αντίσταση της Τρίπολης. Ομως στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού στην πολεμική εξίσωση προσετέθη ο παράγων μισθοφόροι από το Τσαντ (οι άνδρες αυτοί ρίχτηκαν αμέσως στα πεδία των συγκρούσεων). Και από τον Σεπτέμβριο πια εμφανίστηκαν και οι Ρώσοι: βετεράνοι όλοι τους, ελεύθεροι σκοπευτές και κομάντος που προωθήθηκαν στα μέτωπα. Η ρωσική βοήθεια, σημειώνει η Repubblica, επεκτάθηκε στην αντικατάσταση των παλιών αεροσκαφών του Χαφτάρ, τύπου Μιγκ και Σουκόι, με καινούργια, όπως και στην αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Mi-35 τα οποία ήδη πλήττουν εχθρικές θέσεις με τα πυρoβόλα τους και με τις ρουκέτες τους.
Η (διεθνώς αναγνωρισμένη σαν νόμιμη) κυβέρνηση της Τρίπολης χρηματοδοτήθηκε από έναν αντίπαλο των Εμιράτων (και φίλο της Τουρκίας), από το Κατάρ: τα λεφτά του Κατάρ ήταν απολύτως απαραίτητα ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των διαφόρων ομάδων «πολιτοφυλακής», εν γένει η «νομιμοφροσύνη» τους, επίσης και για αγοραστούν πυρομαχικά και οχήματα τύπου τζιπ.
Οταν τα πράγματα σοβάρεψαν στη σύγκρουση των δύο αντιμαχομένων λιβυκών ομάδων, τότε ο παράγων Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία του. Οι Τούρκοι έστειλαν τανκς στην Τρίπολη αλλά και τα αεροπλάνα τους να πετούν προκλητικά μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο της των Εμιράτων.
Καλά είναι τα όπλα και η τεχνολογία, αλλά χρειάζονται και έμπειρα στελέχη καταλήγει η Repubblica. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γράφει, η Τουρκία στέλνει στη Λιβύη «σύρους αντάρτες», που πολέμησαν παλιότερα τον Ασαντ και πρόσφατα τους Κούρδους κατά την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία. Αυτοί, εκτιμά η εφημερίδα, είναι ικανοί να διεξαγάγουν έναν πόλεμο πόρτα με πόρτα μέσα στις κατοικημένες περιοχές της Λιβύης.