Στις 28 Ιανουαρίου οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ κατέλαβαν ύστερα από μάχη ένα τουρκικό τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού και πανηγύρισαν δεόντως την επιτυχία τους μαζί τους πολίτες | REUTERS/Esam Omran Al-Fetori
Επικαιρότητα

Λιβύη: ξεδοντιάζουν τον Σαράζ οι κλειστές πετρελαιοπηγές

Ο Αμπντουλχαντί Λαχουίτζ, υπουργός Εξωτερικών του Χατίφα Χαφτάρ, εξηγεί ότι με τα κέρδη από τη λιβυκή πετρελαιοπαραγωγή ο «αναγνωρισμένος» της Τρίπολης τάιζε τους μισθοφόρους του - και στέλνει ένα μήνυμα στον Ερντογάν: «Δεν φοβόμαστε τους Τούρκους, είμαστε έτοιμοι να τους πολεμήσουμε!»
Protagon Team

Επειτα από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του Χαλίφα Χαφτάρ στα μέτωπα των συγκρούσεων και την επίτευξη τετελεσμένων, το πολιτικό προσωπικό στη Ρώμη αφυπνίστηκε από τον λήθαργο του… Σαράζ και άλλαξε ρότα στο Λιβυκό.

Ομως πλέον οι Ιταλοί ενδιαφέρονται και για τις κινήσεις του Χαφτάρ στα ενεργειακό πεδίο, αφού έχουν αντιληφθεί ποιος θα βγει κερδισμένος από τον εμφύλιο πόλεμο και, συνεπώς, με ποιον πρέπει ήδη να συζητούν ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και σε επιχειρηματικό, δηλαδή όσον αφορά την πετρελαϊκή εταιρεία Εni.

Η Corriere della Sera βρήκε τον «υπουργό Εξωτερικών του Χαφτάρ», όπως σημειώνει μέσα στα εισαγωγικά μιας μάλλον αχρείαστης πισινής που κρατάει, και τον ρώτησε τι θα γίνει με τα φρεάτια του αερίου και του πετρελαίου που έκλεισαν, πόσο θα διαρκέσει η τρομερή μείωση της ημερήσιας παραγωγής αργού.

Ο Αμπντουλχαντί Λαχουίτζ ήταν ξεκάθαρος στις απαντήσεις του: «Ο στρατηγός δεν φοβάται τους Τούρκους» είπε, και παράλληλα καθησύχασε τον απεσταλμένο της εφημερίδας στη Βεγγάζη. «Εμείς εκτιμούμε ιδιαιτέρως την Εni»… Οταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου θα φανεί αυτό, προς το παρόν «το δίκαιο επιβάλλει διακοπή της ροής του πετρελαίου». Γιατί όμως;

Ο Αμπντουλχαντί Λαχουίτζ, υπουργός Εξωτερικών του Χαλίφα Χαφτάρ, δηλώνει στην Corriere della Sera: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Τούρκους! Δεν τους φοβόμαστε!» (Youtube)

Διότι «το κλείσιμο των φρεατίων στις πετρελαιοπαραγωγούς περιοχές διακόπτει και την πληρωμή των μισθοφόρων που στηρίζουν τον Σαράζ, είτε είναι πολιτοφύλακες είτε είναι ισλαμιστές τρομοκράτες είτε τούρκοι στρατιώτες». Ο Λαχουίτζ δεν κρύβει λόγια, παραδέχεται η εφημερίδα: «Είναι σαφής στις απαντήσεις του». Παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, μάλιστα δήλωσε εμμέσως ότι ο Χαφτάρ αναμένει ένα είδος τουρκικής εισβολής στη Λιβύη, παρά τις αποφάσεις τής κωμικοτραγικής, όπως απέδειξε η ζωή, «διάσκεψης του Βερολίνου».

Η Corriere σημειώνει ότι ο συνομιλητής της «ήταν από τους αρχιτέκτονες της πρόσφατης προσέγγισης μεταξύ Ιταλίας και Χαφτάρ» και ότι «διευκόλυνε την πρόσφατη επίσκεψη του στρατηγού στη Ρώμη» και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Είναι σίγουρη ότι «σε μερικές εβδομάδες θα επιστρέψει πάλι για νέες συνομιλίες».

Οταν δέχθηκε την ερώτηση για την τρομερή μείωση παραγωγής του αργού (από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 75.000) ο Λαχουίτζ ενημέρωσε ότι τα έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης εδώ και πολύ καιρό δεν πηγαίνουν στον λαό της Λιβύης. «Οι ηγέτες της Τρίπολης τα χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς, συνεπώς εις βάρος όλων μας. Η ενίσχυση των πολιτοφυλακών είναι πολύ σοβαρή ζημία για τη χώρα. Ως εκ τούτου, η περικοπή των εσόδων από φυσικό αέριο και πετρέλαιο αποτελεί λογική επιλογή, για το καλό όλων».

Ο Ερντογάν με την κάννη του όπλου του λίβυου στρατιώτη στον κρόταφο και με ατιμωτικές πατημασιές από αρβύλες στο πρόσωπό του – σε αφίσα, προς το παρόν (REUTERS/Esam Omran Al-Fetori)

Βέβαια, ο Λαχουίτζ υπογραμμίζει ότι το κλείσιμο κάθε στρόφιγγας δεν υπαγορεύτηκε από τον Χαφτάρ, αλλά ότι «είναι ελεύθερη πρωτοβουλία των φυλών που ζουν στις περιοχές των κοιτασμάτων». Φυσικά, «ο Χαφτάρ σέβεται τις επιλογές τους», σε αντίθεση με τους ανθρώπους του Σαράζ στην Τρίπολη που «έχουν απειλήσει τις φυλές αυτές με βομβαρδισμό». Παραδέχθηκε πάντως ότι στρατεύματα του Χαφτάρ βοηθούν και προστατεύουν τους ανθρώπους που ζουν στις πετρελαιοπηγές. Η ιταλική εφημερίδα κατάφερε και απέσπασε τη διαβεβαίωση του συνομιλητή της ότι τα ιταλικά συμφέροντα δεν θα θιγούν. Και για έναν επιπλέον λόγο.

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε τον αποκλεισμό των μεταναστευτικών ροών προς στην Ιταλία. Τα τελευταία χρόνια έχετε δώσει 360 εκατ. ευρώ στον Σαράζ για να σταματήσει τη μετανάστευση. Σπατάλη χρημάτων…»