Το σκάφος που πραγματοποίησε έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil - HELLENiQ ENERGY | Shutterstock
Επικαιρότητα

Λιβύη: Διάβημα στον έλληνα πρεσβευτή για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Το γεγονός επιβεβαίωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας γνωστό ότι θα υπάρχει επίσημη απάντηση εντός των επομένων ημερών. «Η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσαν
Protagon Team

Διάβημα για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης επέδωσε στον έλληνα πρεσβευτή η Λιβύη, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση πηγών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση της Τρίπολης, η νομιμοποίηση της οποίας αμφισβητείται από αρκετές χώρες, ήρθε ως αντίδραση στις έρευνες που πραγματοποιούσε το νορβηγικό πλοίο Ramform Hyperion, στα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Αθήνα προανήγγειλε επίσημη απάντηση στο διάβημα της Λιβύης τις «επόμενες ημέρες».

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές σημείωσαν, συγκεκριμένα, τα εξής:

«Η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη έλαβε ρηματική διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Κρήτης, η οποία θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες προσηκόντως από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Τρίπολης τηρεί την παραπάνω στάση απέναντι στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019 η λιβυκή πλευρά είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της υπογραφής μνημονίου με την Τουρκία. Ακόμη ένα τουρκολιβυκό μνημόνιο για κοινές έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις «θαλάσσιες περιοχές» της Λιβύης υπεγράφη ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2022.

Η Αθήνα είχε χαρακτηρίσει τα μνημόνια αυτά παράνομα ενώ κατήγγειλε τα κείμενα που «παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα» της Ελλάδας και στον ΟΗΕ [1, 2].