Ελεύθερο άφησαν οι λιβυκές αρχές έναν αξιωματικό της ακτοφυλακής της χώρας, τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει στη λίστα με τους μεγαλύτερους διακινητές προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο.
Ο Αμπντ αλ-Ραμάν Μιλάντ, γνωστός με το ψευδώνυμο Μπιζά, θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε συμμορία που εδρεύει στη βορειοδυτική Λιβύη και κατηγορείται ότι βυθίζει βάρκες γεμάτες μετανάστες.
Συνελήφθη τον Οκτώβριο και αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή, καθώς ο στρατιωτικός γενικός εισαγγελέας στην Τρίπολη τον απάλλαξε από τις κατηγορίες, επειδή «δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του».
Οι Ιταλοί αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της απελευθέρωσής του. Δύο ιταλοί δημοσιογράφοι που είχαν γράψει για αυτόν, βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία γιατί είχαν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον του και πέντε άλλων αρχηγών εγκληματικών δικτύων που διακινούν μετανάστες από τη Λιβύη.
Το 2019, έρευνα της ιταλικής εφημερίδας Avvenire αποκάλυψε τη δράση του Μπιζά στην Ιταλία, ο οποίος ήταν παρών σε επίσημες συναντήσεις με ιταλούς αξιωματούχους στη Σικελία και τη Ρώμη, το 2017. Μετά το δημοσίευμα, τα βέλη στράφηκαν κατά του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, ο οποίος είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον Φαγιέζ αλ-Σαράζ, που έδινε το δικαίωμα στη λιβυκή ακτοφυλακή να σταματά βάρκες με μετανάστες και να τις στέλνει πίσω στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Μπιζά πυροβολούσε τα φουσκωτά για να τα βυθίσει. Στις επίσημες συναντήσεις, συστηνόταν ως ο διοικητής της λιβυκής ακτοφυλακής. Ο Μινίτι είπε ότι δεν ήξερε για τις κατηγορίες.
Δύο χρόνια μετά τις απειλές για τη ζωή τους, οι ιταλοί δημοσιογράφοι, που αποκάλυψαν τη δράση του, οι Νέλο Σκάβο και Νάνσι Πόρσια, τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία.
«Είναι παράλογο ότι η Ιταλία εξακολουθεί να δίνει λεφτά στην ακτοφυλακή της Λιβύης, μία χώρα που απελευθέρωσε έναν διακινητή, ο οποίος απείλησε ιταλούς πολίτες», δήλωσε ο Σκάβο στον Guardian. «Και είναι ακόμα πιο παράλογο ότι η απελευθέρωσή του έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του ιταλού πρωθυπουργού στην Τρίπολη».
Η Πόρσια δήλωσε ότι η απελευθέρωσή του μπορεί να είναι πολιτική κίνηση πριν από τις εκλογές στη Λιβύη. Ο Μπιζά απείλησε την ίδια και την οικογένειά της. Την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι οι ιταλοί εισαγγελείς που ερευνούν τις ΜΚΟ που διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, ηχογράφησαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο δημοσιογράφων με τις πηγές τους.
Τον περασμένο Μάρτιο και ενώ ο Μπιζά ήταν υπό κράτηση, η κυβέρνηση της Τρίπολης τον προήγαγε για τη συμμετοχή του σε μάχη εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
«Ο Μπιζά θεωρείται εθνικός ήρωας από μερίδα του πληθυσμού στη δυτική Λιβύη. Συνελήφθη από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών. Είναι ξεκάθαρο ότι η αποφυλάκισή του εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα ενόψει των εκλογών», είπε η Πόρσια.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, την περασμένη εβδομάδα, ο Μπιζά επιτέθηκε κατά του Τύπου στη Λιβύη και στο εξωτερικό: «Οταν με συνέλαβαν, ο Τύπος έγραψε fake news για μένα. Τη σύλληψή μου διέταξαν κάποιοι πολιτικοί που ξέχασαν ότι ο Αμπντ αλ-Ραμάν Μιλάντ έχει προστατέψει για χρόνια τις ακτές της πατρίδας μας».