Νεαρή Ουκρανή μαζί με το σκυλάκι της, έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη... | REUTERS/Alexander Ermochenko
Επικαιρότητα

H 56η ημέρα του πολέμου: «Ζούμε τις τελευταίες ώρες μας»…

Η 56η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία έφτασε σε ένα σημείο οριακό: οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης έστειλαν δραματικό μήνυμα για βοήθεια, ενώ το τελευταίο τελεσίγραφο των Ρώσων έληξε το απόγευμα χωρίς σημάδια μαζικής παράδοσης από τους ουκρανούς μαχητές
Protagon Team

Καθώς συμπληρώνονται οκτώ εβδομάδες πολέμου, η Ρωσία έχει εξαπολύσει την ολομέτωπη επίθεσή της στις ανατολικές επαρχίες, προσφέροντας ένα νέο τελεσίγραφο στους ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης να παραδοθούν. Την ίδια ώρα χώρες της Δύσης, από την Ολλανδία ως τον Καναδά ανακοινώνουν νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

♦ Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

22:11 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είμαι πάντα έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μια ημερομηνία» είπε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης πως αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα μέσα της. «Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας» τόνισε.

«Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει.Έχουμε λάβει ανθρωπιστική και διπλωματική βοήθεια και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα», δήλωσε τέλος ο Ζελένσκι.

21:58 Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, προέτρεψε σήμερα την ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) να μην πολιτικοποιεί τον διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA.

Κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αποχώρησαν από μια συνάντηση, όταν πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, είπε νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

21:53 Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «δεν λειτούργησε», υποστήριξε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.

Οπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.

Οι ουκρανικές Αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του αχανούς εργοστασίου, του τελευταίου θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη.

21:09 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο των κατ’ ιδίαν συνομιλιών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο, λέει, ότι έστειλε στο Κίεβο. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε πει ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

20:41 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με επιστολές που έστειλε την Τρίτη στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ έχει περιθωριοποιηθεί, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ρήξης που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνιμα μέλη του οποίου είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Αυτήν την περίοδο των μεγάλων κινδύνων, όσον αφορά τις συνέπειες, θέλει να συζητήσει τα καταπείγοντα μέτρα για την επαναφορά της ειρήνης στην Ουκρανία και το μέλλον της πολυμερούς προσέγγισης με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ο Γκουτέρες σημειώνει ότι «η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ιδρυτικά μέλη του ΟΗΕ και υπήρξαν ανέκαθεν ένθερμες υποστηρίκτριες του ΟΗΕ».

19:32 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, ότι η έκβαση των συνομιλιών με την Ουκρανία εξαρτάται πλήρως από την ετοιμότητα του Κιέβου να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συζήτησαν την κατάσταση στην Μαριούπολη και πιθανά μέτρα που έχουν στόχο την παροχή ασφάλειας σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών ξένων χωρών.

18:54 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να απελευθερώσει ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση αμάχων και ουκρανικών στρατευμάτων από τη Μαριούπολη.

Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη. Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, με εκατοντάδες τραυματίες να θεωρείται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

!! 18:25 Η Ρωσία δήλωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου Sarmat. Πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας όπλο, για το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αντάξια και ότι θα αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία.

(Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS)

Ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση ενώ ενημερωνόταν από τις ένοπλες δυνάμεις ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας και έπληξε στόχους στη χερσόνησο της Καμτσάτκα στο ανατολικό άκρο.

18:04 Δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε μια μικρή πομπή λεωφορείων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, η οποία στη συνέχεια αναχώρησε από ένα προγραμματισμένο σημείο εκκένωσης για εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, δήλωσαν δύο αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Οι Αρχές της Μαριούπολης είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ήλπιζαν να απομακρύνουν περίπου 6.000 άτομα στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία – την πρώτη εδώ και εβδομάδες – για έναν ασφαλές διάδρομο εκκένωσης.

17:02 Ένας πρώην κάτοικος της Μαριούπολης λέει ότι ο κόσμος είναι νευρικός που θα εγκαταλείψει την πόλη, επειδή φοβάται ότι η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

«Νομίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη [συμβαίνει] παντού», είπε ο Ρομάν Σκυλιάροφ στο BBC World Service. «Δεν έχουν καθόλου πλήρη ενημέρωση γιατί δεν έχουν ίντερνετ», πρόσθεσε.

16:32 Το τελευταίο τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τους Ουκρανούς μαχητές που κρατούνταν στη Μαριούπολη έληξε το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς σημάδια μαζικής παράδοσης. Η Μόσχα συνεχίζει την επίθεσή της στα ανατολικά, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν στην Ουκρανία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

16:30 Ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου, είπε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω σύνδεσης βίντεο ότι «μισό εκατομμύριο ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς συμφωνία από την πλευρά τους».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία ευκαιρία» να έρθει σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να έλθει σε επαφή με τους αγνοούμενους.

15:37 «Ένας πρώην συμμαθητής μου έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα στο οποίο λέει ότι ήταν σε θέση να βρει εύκολα ένα τουφέκι Καλάσνικοφ. Με αυτόν τον τρόπο, ήθελε να καταστήσει σαφές τι θα έκαναν άνθρωποι σαν αυτόν με ανθρώπους σαν εμένα. Η Ρωσία οδεύει προς τον εμφύλιο πόλεμο», έγραψε σε tweet ο Κίριλ Μαρτίνοφ.

Ο Μαρτίνοφ είναι ο διευθυντής της νέας έκδοσης της Novaya Gazeta Europe που βγαίνει online, καθώς η τελευταία ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της -μετά από απειλές- προ εβδομάδων.

14:30 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, φέρεται να είπε ότι έχει σταλεί στην ουκρανική κυβέρνηση προσχέδιο με ξεκάθαρους διαπραγματευτικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η πλευρά μας παρέδωσε προσχέδιο στους Ουκρανούς, το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Sputnik, τονίζοντας πως η «μπάλα» είναι πια στην ουκρανική πλευρά. «Περιμένουμε την απάντησή τους».

Ο Πεσκόφ, ο οποίος θεωρείται δεξί χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε επίσης πως η ουκρανική πλευρά δεν επιδιώκει «δυναμώσει» τη διαπραγματευτική διαδικασία.

14:20 Το Βερολίνο έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει για να υποστηρίξει την Ουκρανία: αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα βοηθήσει το Κίεβο στην συντήρηση πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων που μπορεί να αγοράσει και στην εκπαίδευση των στρατιωτών στη χρήση τους.

«Εχουμε παραδώσει αντιαρματικούς πυραύλους, Stingers και άλλα πράγματα για τα οποία δεν έχουμε μιλήσει ποτέ δημοσίως, ώστε αυτές οι παραδόσεις να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα”, σημείωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρίγα μαζί με τον λετονό ομόλογό της.

Η Αναλένα Μπέρμποκ σε δηλώσεις της υπό το βλέμμα του λετονού υπ. Εξωτερικών Εντγκαρς Ρινκέβιτς (REUTERS/Ints Kalnins)

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:00 Ο Τζο Μπάιντεν συγκαλεί εντός της ημέρας τα μέλη της ηγεσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ετήσια συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, η οποία φέτος αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μία «σειρά θεμάτων» θα συζητηθεί από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλι και άλλα μέλη της ηγεσίας του στρατεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Αν και η ετήσια συνάντηση αμυντικής πολιτικής σπανίως βγάζει ειδήσεις, σημαντικά θέματα περιλαμβάνονται στο μενού εφέτος, με κορυφαίο θέμα την Ουκρανία και τους φόβους ότι η ρωσική επίθεση θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

12:42 «Στην Μποροντιάνκα. Οπως στην Μπούτσα και τόσες πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έφθασε στο Κίεβο.

Και συνόδευσε το μήνυμα με φωτογραφία του ανάμεσα σε στελέχη της ουκρανικής ηγεσίας στην Μποροντιάνκα, ένα από τα θέατρα των φρικαλεοτήτων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

11:02 Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στην Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει εντός της ημέρας περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την Μαριούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη αυτή, θα οριστικοποιηθεί και θα τηρηθεί.

Επίσης σημείωσε ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Μαριούπολη και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής στην Αζοφική Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

10:16 Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα εντός της ημέρας ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας», σημείωσε η Βερεστσούκ.

10:15 Η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Αμυνας.

Το Όσλο ενημέρωσε πρόσφατα πως δώρισε ιδίως 2.000 αντιαρματικά όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Όσλο να στείλει περισσότερα όπλα στη χώρα του, ανάμεσά τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και φορητούς πυραύλους NASAMS. Επιπλέον, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται αντιαρματικά και βαριά πυροβόλα.

09:46 Στο Κίεβο μεταβαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Στο Κίεβο σήμερα. Στην καρδιά μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης», ανέφερε.

07:01 Το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal: Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις πόλεις στα ανατολικά καθώς οι Ρώσοι προελαύνουν.

06:32 «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας!». Αυτό ανέφερε ουκρανός αξιωματικός στην υπό πολιορκία εδώ και 50 ημέρες Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal στην πόλη-κλειδί της Αζοφικής.

Το αχανές εργοστάσιο αποτελεί τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νότιας Ουκρανίας.

«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Αζοφστάλ–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.

06:00 Το πρωτοσέλιδο της βρετανικής Telegraph: Η Γερμανία απομονωμένη καθώς η Δύση στέλει περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Ως γνωστόν, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απέφυγε να δεσμευτεί για την αποστολή τεθωρακισμένων Leopard στο Κίεβο.

05:20 Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε πως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Υπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

«Κάθε άνθρωπος από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε η κυρία Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

05:01 Το βρετανικό Sky News έδειξε πλάνα από τις εγκαταλελειμένες θέσεις του ρωσικού στρατού στο Τσερνόμπιλ. Η Ρωσία είχε καταλάβει για κάποιες εβδομάδες, με μια δύναμη 1.500 ανδρών, την περιοχή του πυρηνικού δυστυχήματος του 1986.

04:14 Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την πόλη Κρεμίμνα (ανατολικά).

Η Κρεμίμνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η ίδια πηγή μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου.

Ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στην Κρεμίμνα, βόρεια από το Σεβεροντονιέτσκ και βορειοδυτικά της πόλης Λουγκάνσκ.

Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

04:02 Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια), σύμφωνα με τον δήμαρχό της.

«Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.

03:37 Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι από την αρχή (σ.σ. της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου) και ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα», διαβεβαίωσε ο Τζάστιν Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιου Μπράνσγουικ. Στα όσα ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες μεγάλων κρατών της Δύσης.

«Το πιο πρόσφατο ουκρανικό αίτημα στον Καναδά είναι να τους στείλουμε βαρύ πυροβολικό, εξαιτίας της φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή» και η καναδική κυβέρνηση θα το ικανοποιήσει, συνέχισε.

01:20 Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας στο Ντονμπάς «απόλυτο ναδίρ» για την Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα καταστούν ακόμη πιο αυστηρές και ότι θα έχουν αντίκτυπο. «Αλλά αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο», πρόσθεσε.

00:45 Ως και 20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή μαχητές από τη Συρία και τη Λιβύη πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, έχουν παρατηρηθεί «μεταφορές, από ζώνες όπως η Συρία και η Λιβύη, προς την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς», όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει τη νέα φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της. Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι ακριβώς από αυτούς τους «10-20.000 άνδρες» είναι της Βάγκνερ και πόσοι είναι μαχητές από τη Λιβύη ή τη Συρία.

00:30 Το ρεπορτάζ του Euronews από την 55η ημέρα του πολέμου στη Μαριούπολη.

!! 00:17 Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν ως το μεσημέρι της Τετάρτης τα όπλα τους.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας παρατήρησε πως ούτε ένας ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού σήμερα.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, ανέφερε η ανακοίνωση της Μόσχας.

00:10 Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έστειλαν στο Κίεβο στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευαστούν άλλα που έχουν υποστεί ζημιές ή δεν ήταν αξιόμαχα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά αεροσκαφών για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση Τύπου, συμπληρώνοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε αεροσκάφη στο Κίεβο.

00:05 Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, όμως ουσιαστικά έχει φτάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα δικιά της αποθέματα και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες: αυτό δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σολτς είπε ότι μεταξύ των όπλων που οι κατασκευάστριες εταιρείες λένε ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα –και τα οποία χρειάζεται η Ουκρανία– είναι αντιαρματικά και αμυντικά όπλα. «Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση» είπε ο γερμανός καγκελάριος.

O Ολαφ Σολτς στη συνέντευξη μετά τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες της Δύσης (REUTERS/Lisi Niesner/Pool)

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

00:04 Στην ανωτερότητα του ουκρανικού στρατού σε σοφία και τακτική αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του.

«Γι’ αυτό είναι άδικο να ζητάμε όπλα – αν τα είχαμε θα είχαμε φέρει την ειρήνη και θα είχαμε απελευθερώσει τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι», είπε ο Ζελένσκι, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς εκείνες τις χώρες που «αποθηκεύουν» όπλα αντί να τα δίνουν στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τα εδάφη της.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε επίσης ότι χιλιάδες άμαχοι από τη Μαριούπολη έχουν μεταφερθεί σε εδάφη που ελέγχονται από τους Ρώσους και η μοίρα τους είναι άγνωστη.

Διαβάστε: Η 55η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη