30 Μαρτίου 2022. Αποθήκη τροφίμων έχει γίνει συντρίμμια στο Μπρόβαρι. Τώρα και η Ευρώπη απειλείται με επισιτιστική κρίση | Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ουκρανία – 35η ημέρα: «Χιλιάδες οι νεκροί» στη Μαριούπολη – οικονομικός πόλεμος στην Ευρώπη

Η 35η ημέρα της εισβολής ανέτειλε με κάποιες θεωρητικές ελπίδες για αποκλιμάκωση, μετά τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Ομως η πραγματικότητα στη Μαριούπολη που μετρά χιλιάδες νεκρούς είναι εφιαλτική. Και η Μόσχα εκβιάζει τώρα την ΕΕ απειλώντας τη με ενεργειακή -και όχι μόνον- κρίση
Protagon Team

Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες Ουκρανών και Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη, ο πόλεμος συνεχίστηκε για 35η ημέρα. Η εμπιστοσύνη εξάλλου έχει χαθεί και λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Μόσχα όντως θα απέχει από επιθέσεις κατά του Κιέβου. Την ίδια ώρα η κατάσταση στη μαρτυρική Μαριούπολη είναι πλέον εφιαλτική, με τους νεκρούς αμάχους να μετρώνται σε χιλιάδες. Και η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη απειλώντας την ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου -και ίσως άλλων βασικών πρώτων υλών…

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:01 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του για την κακή τροπή που έχει πάρει για την Μόσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο επιζήμιες είναι οι κυρώσεις των Δυτικών για τη ρωσική οικονομία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ. Όπως πρόσθεσε, αυτή η παραπλάνηση έγινε αιτία μόνιμης έντασης μεταξύ του Πούτιν και των στρατηγών του.

Χαρακτήρισε ακόμη «στρατηγικό σφάλμα» τον πόλεμο, ο οποίος μακροπρόθεσμα αφήνει τη Ρωσία περισσότερο αδύναμη και όλο και περισσότερο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή.

22:30 Η Ρωσία ξεκίνησε την αναδιάταξη των δυνάμεών της που ήταν συγκεντρωμένες γύρω από το Κίεβο, οι οποίες ήταν λιγότερο από το 20% του συνόλου, ανέφερε το Πεντάγωνο, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα αναμένεται να επανεξοπλίσει και να επανατοποθετήσει τους στρατιώτες αυτούς και όχι να τους γυρίσει πίσω στην πατρίδα τους.

22:00 Την ώρα που η Σουηδία αρχίζει να σκέφτεται όλο και πιο σοβαρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, έρχεται στο φως ένα περιστατικό που προκαλεί, το λιγότερο που μπορεί να πει κανένας, ανησυχία.

Τέσσερα ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη (δύο Sukhoi 24 και δύο Sukhoi 27) που μετέφεραν πυρηνικά όπλα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Σουηδίας. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Καλίνινγκραντ στις 2 Μαρτίου και μπήκαν στον εναέριο χώρο της Σουηδίας κοντά στο νησί Γκότλαντ. Η πτήση ήταν ένα ξεκάθαρο απειλητικό μήνυμα προς τη Σουηδία, καθώς οι πιλότοι δεν επιδίωξαν να αποκρύψουν το ότι μετέφεραν πυρηνικά.

21:45 Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα επέμενε ότι προτιμά να παραμείνει η Σουηδία εκτός κάποιου στρατιωτικού συνασπισμού.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του και εγκατέλειψε τη γραμμή της αυστηρής ουδετερότητας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Μαρτίου, περίπου το 50% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης. Το ποσοστό εκείνων που διαφωνούν έπεσε γύρω στο 25-30%.

21:03 Η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, ενώ πρόσθεσε ότι ο διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο.

Τη Δευτέρα το AFP είχε μεταδώσει ότι ο Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα τσετσενικά στρατεύματά, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγαλούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Αργότερα δημοσίευσε στα κοινωνικά την παρακάτω φωτογραφία, που τον εικονίζει να προσεύχεται σε βενζινάδικο (!) στην Ουκρανία. Αυτό ισχυριζόταν τουλάχιστον, γιατί δεν πρόσεξε ότι το πρατήριο είναι της Rosneft που δεν έχει βενζινάδικα στην Ουκρανία…

20:40 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις «πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες» που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός «να υπερασπιστεί τη χώρα του», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μία ώρα «πώς οι ΗΠΑ εργάζονται μέρα νύχτα για να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε ζητήματα ασφαλείας» καθώς και «τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να εντοπίσουν πρόσθετες δυνατότητες για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα του », ανέφερε η αμερικανική προεδρία μετά από κλήση μεταξύ των δύο προέδρων.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια, είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

19:31 Περίπου 80 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 450 τραυματίστηκαν στην πόλη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

Ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς υποστήριξε επίσης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στην πόλη.

19:07 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί το ΝΑΤΟ σε αναθεώρηση σχεδίων. Ο πτέραρχος Τοντ Ουόλντερς, ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τόνισε ότι η εισβολή θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της μόνιμης παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, όπως στη Βαλτική.

18:44 Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται κοντά στο Κίεβο και στην πόλη Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, προκειμένου να επικεντρώσουν τη δράση τους σε άλλες περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της περιφέρειας του Ντονμπάς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

18:07 Διευκρινίσεις και από τη Βρετανία για τις δηλώσεις Μπάιντεν: Η Βρετανία δεν στοχεύει στην αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία ή στην απομάκρυνση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την εξουσία, είπε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι στόχος του Λονδίνου είναι να βοηθήσει στην προστασία των Ουκρανών στον πόλεμο.

«Κατανοώ την αγανάκτηση που νιώθει ο κόσμος για τον Πούτιν και η επιθυμία για μια αλλαγή κυβέρνησης [ενν. στη Ρωσία] δεν είναι από μόνη της μια κατάπτυστη επιθυμία… αυτός είναι ο στόχος πολλών πολιτικών δημοκρατικών κομμάτων», είπε ο Τζόνσον σε ακρόαση κυβερνητικής επιτροπής. «Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς, δεν είναι αυτός ο στόχος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι πολύ, πολύ σημαντικό να το καταλάβουν όλοι. Απλώς σκοπεύουμε να βοηθήσουμε να προστατεύσουμε τον λαό της Ουκρανίας και να τον προστατέψουμε από μια απολύτως βάρβαρη και παράλογη βία».

17:25 Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη.

17:14 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, να παράσχει περισσότερη ενέργεια στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω βίντεο ενώπιον του νορβηγικού κοινοβουλίου, ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι τα ρωσικά πλοία «δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα λιμάνια του ελεύθερου κόσμου».

«Μπορείτε να συνεισφέρετε αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ουκρανία», είπε στους βουλευτές και τα μέλη της νορβηγικής κυβέρνησης που στη συνέχεια τον χειροκρότησαν όρθιοι.

Νορβηγοί βουλευτές χειροκροτούν τον Βολόντιμρ Ζελένσκι | Heiko Junge/NTB/via REUTERS

17:06 Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

16:40 Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κίεβο άρχισε να δείχνει προθυμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας, αλλά η θέση της Ρωσίας όσον αφορά το Ντονμπάς και την προσαρτημένη Κριμαία παραμένει αμετάλλακτη.

15:27 Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει συμβάσεις και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

«Η θέση της Βουλγαρίας, η οποία έχει συντονιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι δεν θα επιτραπεί μια τέτοια παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή σε αμερικανικά δολάρια», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη ρωσική Gazprom. Η βουλγαρική κεντρώα κυβέρνηση συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

!! 13:49 Στο 8% και στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχθηκε η τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας του τελεσιγράφου της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια των συμβολαίων, υπό την απειλή της μείωσης της παροχής στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

13:42 Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

13:39 Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη δεν απέδωσαν τίποτα «ελπιδοφόρο» ούτε καμία «πρόοδο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τίποτα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ούτε για οποιαδήποτε πρόοδο. Μένει να γίνει πολλή δουλειά», επεσήμανε ο Πεσκόφ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουκρανία έθεσε τους όρους της γραπτά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ενημερώσει τον Τύπο αργότερα εντός της ημέρας για τις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τόνισε ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας και ότι το ρωσικό Σύνταγμα αποκλείει να συζητηθεί η τύχη οποιασδήποτε ρωσικής επαρχίας με οποιονδήποτε.

13:23 H Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει την εμπιστοσύνη και ωθεί ανοδικά τις τιμές, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη. Οσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο θα είναι το οικονομικό κόστος και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε δυσμενέστερα σενάρια», είπε η Λαγκάρντ.

13:12 Επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2022 η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

13:11 Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Τετάρτη νέους βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά τη δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της σε αυτές τις περιοχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν και στη Μαριούπολη.

!! 13:08 Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

12:48 Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Ερικ Μόζε, έχει εντολή να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

12:43 Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία και την Κίνα καταδίκασαν σήμερα τις παράνομες και αντιπαραγωγικές, όπως τις χαρακτήρισαν, κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί, στην ανατολική Κίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί διήμερη σύνοδος αφιερωμένη στο Αφγανιστάν.

12:41 Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP.

«Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού.

12:07 Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των τεσσάρων εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR.

Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς τους ανθρώπους!

11:35 Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και να σταματήσει να εισάγει ρωσικό άνθρακα έως τον Μάιο το αργότερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέσκι, καθώς η Βαρσοβία κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα επιβάλουμε πλήρες εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέσκι σε συνέντευξη Τύπου. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου».

Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

11:28 Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι όταν συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV.

Ηταν η πρώτη συνάντηση δια ζώσης του Γουάνγκ με τον Σεργκέι Λαβρόφ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

11:00 Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

10:29 Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες στην Ουκρανία και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν.

Αυτή η ενέργεια θέτει υπό περαιτέρω πίεση τη ρωσική πλευρά και μαρτυρά τις δυσκολίες της σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη των μονάδων της στις περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Aμυνας στην ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη.

Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιστάθμισης της μειωμένης ικανότητας ελιγμών στην ξηρά μέσω μαζικών επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων, προσθέτει το υπουργείο.

10:24 Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

!! 09:45 Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο, τέθηκε σε ισχύ στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο ηγέτης των Πρασίνων ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

!! 09:02 Η Μόσχα συνεχίζει την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις πληρωμές σε ρούβλι συμβολαίων που είχαν συμφωνηθεί σε δολάρια ή ευρώ. Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας!

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια σε μια προσπάθεια «αποδολαροποίησης» της ρωσικής οικονομίας και θωράκισής της από άλλες κυρώσεις. Οι υπουργοί Ενέργειας των G7 απέρριψαν το αίτημα αυτό, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Πούτιν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

08:07 Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων. «Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε.

07:30 Φρικτές εικόνες κατέγραψε ο φακός του Reuters από το Ιρπίν, πόλη 20 χλμ. από το Κίεβο η οποία υπήρξε επίκεντρο σφοδρών μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

06:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Κίνα για να συμμετάσχει σε διήμερη σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κίνα του επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ επέκρινε αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ αφίχθη στην Τουνσί (πόλη στα ανατολικά), όπου θα διεξαχθεί ως αύριο Πέμπτη σύνοδος των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (εκτός της Ρωσίας και της Κίνας: του Πακιστάν, του Ιράν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν), ανέφερε η ρωσική πρεσβεία μέσω Weibo.

06:01 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, πέρα από την επανεμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στέκονται στην ανακοίνωση της Μόσχας για την απομάκρυνση από το Κιέβο.

Οι λονδρέζικοι Times αναφέρουν ότι οι Ρώσοι υπόσχονται να μετριάσουν τις επιθέσεις κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

 

Η Daily Telegraph ερμηνεύει τη ρωσική ανακοίνωση ως εγκατάλειψη του στόχου κατάληψης του Κιέβου.

 

!! 05:12 Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022: Γειτονιές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα στη Μαριούπολη (REUTERS/Alexander Ermochenko)

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές

05:01 Οι Financial Times προειδοποιούν ότι έρχεται νέα σύγκρουση Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντικείμενο την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που πουλάει στις ευρωπαϊκές αγορές.

⇒ Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:43 Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ισπανό αξιωματούχο, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

03:30 Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία κατηγορήθηκε πως προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση», ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Ο ρώσος πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Δημιούργησε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Και είναι αυτός που μπορεί να την σταματήσει», υποστήριξε η δεύτερη τη τάξει της διπλωματίας των ΗΠΑ, η Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Η Γουέντι Σέρμαν στην παρέμβασή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (REUTERS/David ‘Dee’ Delgado)

Για την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

01:17 Στην άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους της Μαριούπολης που προσπαθούν να την εγκαταλείψουν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι για να καταστεί εφικτή η παροχή τριμερούς βοήθειας θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, που θα επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά προσώπων, φαρμάκων, τροφίμων κ.ά..

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν είχαν ενδείξεις πως ο πρόεδρος Πούτιν θα συναινούσε στα ανωτέρω, αφού με δίκη του επιλογή βρίσκεται η Μαριούπολη σε κατάσταση πολιορκίας με συνέπεια την ανθρωπιστική τραγωδία.

Πρόσθεταν ωστόσο ότι αφού άκουσε τις προϋποθέσεις που του εξέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν για την ανθρωπιστική επιχείρηση των τριών χωρών στη Μαριούπολη, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τού απάντησε ότι θα τις εξετάσει και θα επανέλθει.

00:15  Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

0ο:10 Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επέκρινε έντονα τη Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία εξαιτίας του «πολύ ιμπεριαλιστικού οράματος» της ηγεσίας της, επιμένοντας στο ότι πρέπει να ειπωθεί καθαρά ότι η Μόσχα αποπειράται να καταλάβει εδάφη μέσω του πολέμου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό», υπογράμμισε ο  Σολτς απευθυνόμενος στους παριστάμενους σε εκδήλωση την οποία οργάνωσε στο Ντίσελντορφ η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

«Αυτή είναι όντως σοβαρή και πολύ, πάρα πολύ απειλητική κατάσταση», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, κρίνοντας σωστό η Δύση να συνεχίσει την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο.

Τόνισε ακόμη ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να παρέβλεψε το γεγονός πως οι Ουκρανοί θέλουν να έχουν τη δική τους χώρα και να λογάριασε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα συναντούσε τόσο σφοδρή αντίσταση. «Οι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντιστέκονται επίσης στην εισβολή», επέμεινε ο Σολτς.

Διαβάστε: H 34η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό