Πλήθος κόσμου έχει βρει καταφύγιο για μία ακόμα νύχτα σε σταθμό του Μετρό στο Χάρκοβο | REUTERS/Ricardo Moraes
Επικαιρότητα

Η 76η ημέρα του πολέμου: Οκτώ εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Καθώς πλησιάζουμε τις 11 εβδομάδες πολέμου, σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει ενωθεί στο πλευρό του ουκρανικού λαού και απέναντι στη Μόσχα. Και τώρα καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι πρέπει να βρεθεί μια «οδός διαφυγής» για τον ρώσο πρόεδρο - μια τέτοια ψάχνει για λογαριασμό του ο Τζο Μπάιντεν αλλά και η Γαλλία
Protagon Team

Ύστερα από 76 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, είναι πλέον σαφές ότι το σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν για μια γρήγορη επιχείρηση και προσάρτηση περιοχών στα ανατολικά απέτυχε. Και είναι πλέον όλο και πιο σαφές ότι η Ρωσία -και μαζί της όλος ο πλανήτης- έχει παγιδευτεί σε μια σύρραξη από την οποία πρέπει να βρεθεί μια οδός διαφυγής. Αυτήν ψάχνουν για λογαριασμό του Κρεμλίνου, οι… ΗΠΑ!

♦ Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:31 Με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Οι σχέσεις των χωρών μας, (καθώς και) των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τις έκανε ακόμη ισχυρότερες» δήλωσε ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε οδό για την ειρήνη, για την κατάπαυση του πυρός και για την έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων».

O Mάριο Ντράγκι στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν. REUTERS/Leah Millis

Ο Ντράγκι τόνισε, παράλληλα, ότι «στην Ιταλία και στην Ευρώπη, οι άνθρωποι θέλουν να σταματήσουν αυτές οι σφαγές, αυτή η βία. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τί μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε την ειρήνη».

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα μας δίχαζε, αλλά απέτυχε. Όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία προκάλεσαν μια δραστική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήμασταν κοντά και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά, και ξέρω ότι μπορούμε να βασιστούμε στην στήριξή σας, ως ειλικρινή φίλου της ΕΕ και της Ιταλίας» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

22:21 Ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης, μετασοβιετικής Ουκρανίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. «Μια μεγάλη απώλεια για όλη την Ουκρανία. Σήμερα πέθανε ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο πρώτος πρόεδρος του Ράντα (σ.σ. του ουκρανικού κοινοβουλίου), ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ουκρανικού κράτους», ανέφερε ο Κλίτσκο μέσω του Telegram.

O πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κράβτσουκ. Αριστερά ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο | Volodymyr Tarasov/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

21:29 Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το Φιδονήσι, ένα νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα, και ότι επέφερε βαριές απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις, σε άνδρες, πλοία και αεροσκάφη. Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί από ανεξάρτητες πηγές.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρέστοβιτς είπε νωρίτερα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε μέσω του YouTube, ότι η Ουκρανία δεν προσπαθεί να ανακαταλάβει το νησί Ζμίνι (Φιδονήσι) επειδή είναι πολύ ευκολότερο να συνεχίσει να πλήττει ρωσικούς στόχους εκεί.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι στις 8 Μαΐου, παραμονή της Ημέρας της Νίκης, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί. «Το εγχείρημα αυτό κατέληξε σε καταστροφή για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

! 20:38 Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Ουκρανία στρατιώτες στα σύνορα με την Λευκορωσία

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την Μόσχα) αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:27  Τα πτώματα 44 αμάχων βρέθηκαν σήμερα στα συντρίμμια ενός κτιρίου που καταστράφηκε τον Μάρτιο στο Ιζιούμ, μια πόλη υπό ρωσικό έλεγχο στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Οι κάτοικοι της πόλης απομακρύνουν τα συντρίμμια, «όταν δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί» κι ενώ η περιοχή αποτελεί θέατρο σφοδρών μαχών.

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου δεν διευκρίνισε υπό ποιες συνθήκες οι σοροί εντοπίστηκαν, ούτε από ποιον, με την πόλη Ιζιούμ και τα περίχωρά της να έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία πήραν τον έλεγχο της την 1η Απριλίου, έπειτα από εβδομάδες εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία της περιφέρειας του Χαρκόβου ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για «παραβίαση του δικαίου του πολέμου και προμελετημένες δολοφονίες», συμπληρώνοντας πως 14 πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί. «Σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα μεταξύ 7ης-10ης Μαρτίου του 2022 ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε συστηματικά την πόλη Ιζιούμ», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου της ουκρανικής εισαγγελίας.

18:50 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκε στο Κίεβο με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Telegram, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Ουσιαστική η συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα. Η υποστήριξη εκ μέρους των χωρών σας είναι σημαντική και πολύτιμη για εμάς. Ευχαριστώ που σήμερα είστε δίπλα μας και αλληλέγγυοι με τον ουκρανικό λαό», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως με τέτοια υποστήριξη η Ουκρανία θα νικήσει. «Νομίζω, ότι με τις κοινές μας προσπάθειες θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Να νικήσουμε σημαίνει επιστροφή στην Ουκρανία όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών μας στο έδαφος μας» , επισήμανε ο ουκρανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνάντησης.

17:29 Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Εϊβριλ Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς στους νομοθέτες.

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP, έκανε ανάρτηση στο Twitter που έλεγε ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να “φτάσει” τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:00 Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό του ΟΗΕ που μιλάει για 3.381, με 1.000 από αυτούς μόνο στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ομάδα του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει 55 ειδικούς στην Ουκρανία, έχει πει πως οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προκληθεί από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, τα οποία επηρεάζουν μια ευρεία περιοχή.

16:42 Χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν έναν ψήφισμα σήμερα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ειδική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκρινε το ψήφισμα, που υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 43 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν) και δύο αποχές.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος κρίνουν ότι αυτό το ψήφισμα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό βήμα για την απομόνωση της Μόσχας και δήλωσαν ότι προσπάθησαν σκληρά να αποτρέψουν οποιοδήποτε μεγάλη επίδραση στο υγειονομικό σύστημα της Ρωσίας.

16:20 Ο ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ από την Καρελία, που υπήρξε πρόεδρος της οργάνωσης Memorial, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία, μεταφέρθηκε στην αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας Ν18 στο χωριό Ποτμά στην Μορδόβια , δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Inerfax ο δικηγόρος του Βίκτορ Ανουφρίεφ.

Ο Ντμίτριεφ είχε συλληφθεί το 2016, με την κατηγορία ενασχόλησης με παιδική πορνογραφία και τέλεσης ασελγών πράξεων και είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

16:18 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε στο Κίεβο ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κάποια χρονική στιγμή, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει σύντομος δρόμος για την ουκρανική ένταξη.

Ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στην γερμανική πρωτεύουσα στο πλευρό του ουκρανού ομολόγου της Ντμίτρο Κουλέμπα, η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η Γερμανία θα εκμηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και ότι «αυτό θα ισχύει για πάντα».

15:27 Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της: αυτό ανέφερε η Επιτροπή Αμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου, πριν από την επίσημη απόφαση για το αν η χώρα που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. με τη Ρωσία θα ενταχθεί ή όχι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας, κατέληξε η επιτροπή άμυνας όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

15:19 Πάνω από οκτώ εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης την οποία εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η έρευνα του ΔΟΜ έδειξε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους εσωτερικά εκτοπισμένους, ή το 44%, σκέπτονται την εκ νέου μετεγκατάστασή τους λόγω της έκτασης της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

14:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χέκστρα και η γερμανή ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ περιηγήθηκαν στις πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου.

Η Μπέρμποκ ξεκίνησε το πρωί την επίσκεψή της από την Μπούτσα όπου συναντήθηκε με κατοίκους της πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter ότι έφθασε στο Κίεβο για συναντήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση και την ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Το tweet του συνοδευόταν από φωτογραφίες του στους δρόμους του Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, επίσης θέατρο σφαγών αμάχων κατά την διάρκεια του τον Μάρτιο.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:02 Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανέφερε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακρύς και δύσκολος» και «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια».

Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε, στο ότι ο Πούτιν έκανε πολλά «στρατηγικά λάθη».

«Πρώτα απ’ όλα πίστευε ότι η Ουκρανία θα έπεφτε αμέσως», είπε ο Λεντριάν, μετά πίστευε ότι «η Ευρώπη θα είναι εύθραυστη στην αντίδρασή της, ενώ συνέβη το αντίθετο», στη συνέχεια «υποτίμησε την Ατλαντική Συμμαχία» και τέλος «υπερεκτίμησε τη δύναμη του στρατού του».

«Η Ρωσία τώρα μας εκφοβίζει», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, επισημαίνοντας πως ο Πούτιν δεν αντιλαμβάνεται ότι «πρέπει απλώς να αποσυρθεί» και ότι η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης είναι ακατάλληλη.

12:26 Η ισπανική εφημερίδα El Pais έφερε στο φως έκτακτο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακάουτ.

Η Κομισιόν εργάζεται για την προετοιμασία αντιμετώπισης του χειρότερου σεναρίου: Χώρες της ΕΕ, «ξεμένουν» από ενεργειακά αποθέματα, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των κλιμακούμενων συνεπειών του στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Μόσχα αποφασίζει να κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου προς τα κράτη-μέλη.

Το σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου, περιλαμβάνει δράσεις, που πρέπει άμεσα να δρομολογήσουν τα κράτη – μέλη, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι δράσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

♦ Τηλεργασία μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου – μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

♦  Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση – σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.

♦ Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα – ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.

♦ Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις – σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.

♦ Για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης, περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, καθώς και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:22 Το Ιρπίν επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συναντήθηκε και με αξιωματούχους που ερευνούν εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ρώσοι το διάστημα που είχαν καταλάβει τις συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη στην κωμόπολη Μπούτσα.

08:59 Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη, στάθηκε στην αδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κόκκινη Πλατεία.

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών απέδωσαν αυτή την απουσία επιτυχιών, στην κακή αρχική εκτίμηση της ουκρανικής αντίστασης και στον σχεδιασμό με βάση το «καλό σενάριο» που είχαν κάνει οι ρώσοι επιτελείς στην έναρξη της εισβολής.

Ο σχεδιασμός της εισβολής είναι πολύ πιθανό να βασίστηκε στη λαθασμένη υπόθεση ότι θα υπήρχε περιορισμένη αντίσταση η οποία θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να περικυκλώσει και να προσπεράσει τα αστικά κέντρα με ταχύτητα. Αυτή η υπόθεση υπαγόρευσε στις ρωσικές δυνάμεις να προσεγγίσουν την πρώτη φάση της εισβολής με ελαφριές δυνάμεις ώστε να περιορίσουν και τα κόστη (σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους).

08:30 Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συμφώνησαν στην επίσπευση της διάθεσης πρόσθετης βοήθειας 39,8 δισ. δολαρίων (37,68 δισ. ευρώ) στην Ουκρανία όπως δήλωσαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τη σχετική νομοθετική πρόταση.

Οι κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαλάρωσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο ότι μία καθυστερημένη ψήφος θα μπορούσε να διακόψει τη ροή αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ενδεχόμενο να ψηφίσει το αναφερόμενο σχέδιο ακόμη και εντός της Τρίτης.

06:10 Περίπου εκατό άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε πως στον αχανή χώρο των εγκαταστάσεων βρίσκονται άμαχοι, πέρα από τους 100.000 κατοίκους σε άλλους τομείς της πόλης, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιοι ανάμεσά τους θέλουν να φύγουν από την πόλη», λιμάνι στρατηγικής σημασίας στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, είπε ο Κιριλένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουκραΐνσκα Πράβντα».

06:00 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε πως τον ανησυχεί το ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν έχει οδό διαφυγής, έναν τρόπο δηλαδή που να οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Προσέθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε σε πολιτική εκδήλωση στο Ποτόμακ, προάστιο της Ουάσινγκτον, επανέλαβε για πολλοστή φορά την εκτίμησή του πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν πίστευε εσφαλμένα ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα διέλυε το NATO και την ΕΕ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συσπειρώθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο ρώσος πρόεδρος είναι εξαιρετικά υπολογιστής και το πρόβλημά του είναι τώρα πως «δεν έχει δρόμο να βγει» από τη σύρραξη, προσθέτοντας πως ο ίδιος και κυβέρνησή του εξετάζουν «τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό».

05:45 Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν ενδείξεις» πως Ουκρανοί μεταφέρονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία.

«Βεβαίως έχουμε δει ενδείξεις ότι Ουκρανοί μεταφέρονται στη Ρωσία, δεν μπορώ να πω πόσοι είναι οι καταυλισμοί ή πώς μοιάζουν», είπε ο Τζον Κίρμπι κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

«Όμως έχουμε ενδείξεις πως Ουκρανοί εκτοπίζονται παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία», επέμεινε, αποκαλώντας το γεγονός αυτό «εξωφρενικό», αντίθετο με τη συμπεριφορά «υπεύθυνης δύναμης».

«Κάθε φορά που νομίζεις ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να πέσουν πιο χαμηλά, σου αποδεικνύουν πως κάνεις λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περίπου 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί από την πατρίδα τους στη Ρωσία.

00:32 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που ενεργοποιεί ένα μέτρο της εποχής του Φραγκλίνου Ρούζβελτ ώστε να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο. Έκανε δε λόγο για «άλλο ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τη χώρα και τη δημοκρατία του έναντι του βάρβαρου πολέμου του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Το μέτρο προβλέπει υπενοικίαση ή δανεισμό οπλισμού στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023. Παρόμοιο μέτρο είχε εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθηθούν σύμμαχοι να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική Γερμανία και τον άξονα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε μέσω Twitter τις ΗΠΑ για την υποστήριξή της στον «αγώνα για την ελευθερία και το μέλλον μας» κάνοντας λόγο περί «ιστορικού βήματος».

00:17 Βέβαιος ότι θα επιβληθεί τελικά ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τους 1.200 εργαζόμενους του συνδεδεμένου με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία» διυλιστηρίου PCK, στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου.

«Δεν θέλω να σας κοροϊδέψω και να ωραιοποιήσω την κατάσταση με κανέναν τρόπο. Μπορεί κάπου να υπάρξει πρόβλημα, κάτι να μη λειτουργήσει», παραδέχτηκε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλώντας στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, το οποίο ανήκει στη ρωσική Rosneft και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και τη δυτική Πολωνία. Αν όμως το σχέδιό του λειτουργήσει, τόνισε, τότε το διυλιστήριο θα έχει μέλλον και προοπτική.

00:10 Ένα στιγμιότυπο από την υποδοχή του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο από τον Ολαφ Σολτς. Οι δύο ηγέτες στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, φωταγωγημένη στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Αντίστοιχη φωταγώγηση υπήρξε σε πολλά εμβληματικά ευρωπαϊκά κτίρια, όπως και στον Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι.

(REUTERS/Christian Hartmann)

Στις δηλώσεις τους στο Βερολίνο τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Ολαφ Σολτς επέμειναν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ ο γάλλος πρόεδρος έκρινε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «υπαγορευμένη από τη Μόσχα ειρήνη». Ωστόσο τόνισε ότι δεν επιδιώκει μια συντριβή της Ρωσίας, αλλά μια συνεννόηση, σε μία ακόμα ένδειξη ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητούν οδούς πολιτικής διαφυγής από το αδιέξοδο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε: Η 75η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη