| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Αρχισε στη Βουλή η μάχη για τον Προϋπολογισμό

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Κυριακής, για να ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση
Protagon Team

Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2025.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2023, με τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Χατζηδάκης: Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τραπεζικές προμήθειες

Ανακοινώσεις για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών την ερχόμενη Κυριακή, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Σε παρέμβασή του, την πρώτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «χαμηλώνουμε τις τραπεζικές προμήθειες. Θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή, μέχρι την Κυριακή. Θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις και από το 2025 οι τραπεζικές προμήθειες θα είναι αρκετά χαμηλότερες, με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί κυβέρνηση, ενώ, και τα επιτόκια δανεισμού, θα ακολουθήσουν -σε όλη την Ευρώπη άλλωστε- καθοδική πορεία. Αυτή είναι και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και πρόσθεσε:

«Επιπλέον, με νέες παρεμβάσεις, δημιουργούμε συνθήκες περισσότερο υγιούς ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο οι τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Όλα αυτά δρομολογούνται τώρα και θα λάβουν σάρκα και οστά μέσα στο 2025. Θα είμαστε εδώ και θα τα δείτε».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, θα γίνει περισσότερο ορατή το 2025, ενώ, περιγράφοντας τον συζητούμενο προϋπολογισμό, είπε ότι«συνδυάζει τρία πράγματα: την δημοσιονομική σύνεση, την ανάπτυξη, και την κοινωνική συνοχή. Απαντά σε εθνικές προτεραιότητες, όπως στην Αμυνα, που ενισχύουμε επίσης πολύ σημαντικά, σε κοινωνικές προτεραιότητες, και συμβάλλει στο να ανέβει η Ελλάδα και η οικονομία μας ακόμα ψηλότερα. Κυρίως όμως, είναι ένας προϋπολογισμός, που δείχνει μία προσπάθεια που γίνεται με σύστημα, με επιμονή, με σοβαρότητα, και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τις θετικές αλλαγές που θα συνοδεύσουν τον προϋπολογισμό του 2025.

Τόνισε μάλιστα ότι όλη αυτή η μάχη της φοροδιαφυγής σημαίνει ότι μέσα στο 2025, θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις φόρων για τους έλληνες φορολογούμενους. «Διότι η μάχη με την ανάπτυξη από τη μία πλευρά και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από την άλλη, έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω μειώσεις φόρων, για τους έλληνες πολίτες».

Επίσης, είπε ότι η χρηματοδότηση για την Υγεία θα αυξηθεί ακόμα παραπάνω το 2025: Οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται κατά 13,2% σε σχέση με το 2024, και κατά 74,4% σε σχέση με αυτά που βρήκαμε το 2019. «Εμείς, οι υποτιθέμενοι ανάλγητοι, δίνουμε στην υγεία 74,4% παραπάνω κονδύλια σε σχέση με αυτά που βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στις δημόσιες επενδύσεις είπε ότι θα ανέβει κι άλλο η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. «Οχι θεωρητικά. Διότι με τις συζητήσεις με τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια πολλές φορές χάνουμε την ουσία. Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το ταμείο Ανάκαμψης, υλοποιούνται έργα υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής όλη την Ελλάδα. Ετσι, μέσα στο 2025:

Πυρά της αντιπολίτευσης για την oικονομική πολιτική

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους απέρριψαν την επιχειρηματολογία και αμφισβήτησαν την εικόνα την οποία παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ηταν τέτοια η σφοδρότητα των επικρίσεων που δέχθηκε το οικονομικό μείγμα και η αμφισβήτηση των στοιχείων, που ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε να παρατηρήσει ότι «το πολιτικό κλάμα δεν ταιριάζει σε μια τόσο σοβαρή συζήτηση» και «αντί για αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους, διαφορετικά παραμένουν οι…  καλύτεροι χορηγοί της κυβέρνησης».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πήρε το λόγο, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της αποκήρυξης του χρέους και επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού «που αφαιρέθηκε παράνομα, με το πρόσχημα ότι η αφαίρεσή τους θα ήταν προσωρινή και που έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο ότι η επαναφορά αυτή θα κοστίσει 2,1 δις ευρώ».

«Μας είπατε ότι έχετε καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία όλη η κοινωνία δεν τα βλέπει, επειδή είναι μάλλον τυφλή και αχάριστη και η αντιπολίτευση που δεν τα αναγνωρίζει, είναι εμπαθής απέναντί σας, άδικη, παράλογη και μίζερη», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει έσοδα που δεν διεκδικεί, από υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες δεν ασκεί αγωγές το δημόσιο, δεν εγγράφει στον προϋπολογισμό τις αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου από το γερμανικό κράτος που έχουν αποτιμηθεί μάλιστα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Και αντί να διεκδικήσετε αυτά που οφείλονται στο δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό, εσείς εξαγγέλλετε νέα δάνεια και επιχαίρετε ότι δανειζόμαστε φθηνότερα. Η στρατηγική σας είναι να χρεώνετε τη χώρα ξανά και ξανά. Δεν διεκδικείτε κύριε Χατζηδάκη και αυτό ονομάζεται απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Την ίδια ώρα υπερχρεώνετε τη χώρα με δάνεια, ενώ οφείλετε να αμφισβητήσετε το δημόσιο χρέος που έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι νόμιμο και ότι είναι συνδεδεμένο με δικές σας πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής», συνέχισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος σχολίασε πως η κυβέρνηση επαίρεται για όσα έχουν γίνει στην οικονομία, όμως στην πραγματικότητα ό,τι έχει επιτευχθεί οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Ξεκίνησε η κυβέρνησή σας, λέγοντας ότι είναι η καλύτερη της Ευρώπης. Στη συνέχεια είπε ότι δεν είναι η καλύτερη της Ευρώπης, αλλά σίγουρα είναι κυβέρνηση καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα έχετε φτάσει στο αφήγημα να λέτε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από τη Βουλγαρία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε πως κανέναν δεν πείθει ο ισχυρισμός ότι είναι καλύτερο να φορολογείς το επάγγελμα από το να φορολογείς το εισόδημα.

«Θεωρείτε δίκαιο ότι έχετε καταφέρει να κρατάτε τον ΦΠΑ ψηλά και να σας φέρνει έσοδα, αλλά να μένει επίπεδη η φορολογία στην κληρονομιά και στα μερίσματα. Θεωρείτε δίκαιο ότι έχετε καταφέρει να βάλετε POS σε μικροεπαγγελματίες, αλλά είναι εντάξει να σας φεύγουν δισεκατομμύρια στο μαύρο εμπόριο και στα τσιγάρα», είπε ο Παύλος Γερουλάνος και σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τις επενδύσεις, για το αν το κατά κεφαλή εισόδημα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, για τη μεταφορά 20 δις από τα φτωχότερα στρώματα στα πλουσιότερα, μέσω της αισχροκέρδειας. «Το θέμα δεν είναι αν μεγαλώνει μια οικονομία, η οποία βρέθηκε σε τρεις κρίσεις απανωτές. Συγχαρητήρια. Θυμίστε μου να πάω να πω στα ψάρια μου, “ευχαριστώ που μεγαλώνουν”. Το θέμα είναι για ποιον μεγαλώνουν. Εσείς έχετε κάνει συγκεκριμένες επιλογές για ποιον θα μεγαλώσει η εθνική οικονομία», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σχολίασε την αναφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην έκθεση του Εconomist.

«Η έκθεση του Economist, κυρίως δίνει βάση στις χρηματιστηριακές αποδόσεις και στα μεγάλα πλεονάσματα. Γι αυτό και είχαμε πρωτεύσει πέρυσι», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ο βασικός υπεύθυνος για την πιο μεγάλη ανευθυνότητα που έχει επιδείξει ποτέ οικονομικό επιτελείο, αναφερόμενος στην «ιδιωτικοποίηση των μετοχών των τραπεζών που κατείχε το δημόσιο και κόστισε στον φορολογούμενο 40 δις ευρώ, με βάση τη γνωστή μελέτη του ΚΕΠΕ».

«Μετά από τέσσερα χρόνια κερδών που πάνε στο ύψος των 4 δισ., για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενδεχομένως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορέψει και ταγκό μαζί τους, αλλά θα πρέπει να σκεφτεί ότι το 70% των καταθετών έχει καταθέσεις περί τα 1.000 ευρώ. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό προβλέπετε 2,5 δισ. αύξηση φόρων», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει βάλει μυαλό για το ζήτημα της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους και έχει εμμονική επιμονή να μην κάνει παρέμβαση στους έμμεσους φόρους.

Καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ

Η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε, λίγο αργότερα, ότι θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό. «Καταψηφίζουμε ηχηρά και με χαρά αυτό τον Προϋπολογισμό της φορολογικής αφαίμαξης των πτωχών, των μεσαίων στρωμάτων και της διανομής σε βάρος τους» τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.

Ανέφερε πως η εξελισσόμενη συζήτηση του Προϋπολογισμού «εφέτος είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες φορές, δεν είναι ένας υγιεινός περίπατος για την Κυβέρνηση εφέτος, γιατί η ΝΔ δεν έχει αντίπαλο μόνο το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά πλέον αντίπαλός της είναι η κοινωνία που στενάζει από την ακρίβεια, βλέπει τις ανισότητες να γιγαντώνονται και βασικές δομές του κοινωνικού Κράτους να καταρρέουν».

Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες, ιδιαίτερα, ήταν αυτή που έβαλε στο τραπέζι τα υπερκέδρη και τις καταχρηστικές τους χρεώσεις αναγκάζοντας «στο Μαξίμου, την γνωστή παρέα του Επιτελικού Κράτους να αναγκάζεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις» σύμφωνα με τη βουλευτή, η οποία αναρωτήθηκε «τι εμπόδιζε τόσα χρόνια τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει».

Η κυρία Αποστολάκη εκτίμησε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των τραπεζών «θα είναι ημίμετρα και όχι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα ασκήσουν πίεση στις τράπεζες για ασκήσουν τον κοινωνικό ρόλο που τους αναλογεί». Το πρόβλημα της κυβέρνησης με τις τράπεζες, συνέχισε, «δεν είναι ζήτημα ατολμίας, αλλά ιδεολογίας που δεν σας επιτρέπει να πάρετε μέτρα υπέρ της κοινωνίας και της τραπεζικής πίστης».