Ο Μοτασίμ Μπιλάλ Καντάφι, ο λεγόμενος «Αννίβας», γιος του Μουαμάρ Καντάφι, σε καρέ της νιότης του – σήμερα αργοπεθαίνει σε λιβανέζικο μπουντρούμι | EPA/Morten Juhl
Επικαιρότητα

Λίβανος: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Καντάφι τζούνιορ

Ο Μοτασίμ Μπιλάλ Καντάφι ή «Αννίβας», τέταρτος γιος του Μουαμάρ Καντάφι, νοσηλεύεται ετοιμοθάνατος έπειτα από απεργία πείνας τεσσάρων εβδομάδων. Κρατείται οκτώ χρόνια σε φυλακή, με παράλογο κατηγορητήριο και χωρίς να έχει δικαστεί
Protagon Team

Ο 47χρονος «Αννίβας» Καντάφι, ο τέταρτος γιος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, δικτάτορα της Λιβύης τον οποίο λιντσάρισε ο όχλος, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Λίβανο, όπου κρατείται χωρίς δίκη από το 2015. Η παρούσα άθλια κατάσταση της υγείας του οφείλεται σε απεργία πείνας τεσσάρων εβδομάδων.

Ο Μοτασίμ Μπιλάλ Καντάφι ή «Αννίβας» είχε συλληφθεί στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου, αφού αυτός και η οικογένειά του είχαν λάβει πολιτικό άσυλο στη Συρία. Σύμφωνα με τις αρχές της Βηρυτού, ο Καντάφι φυλακίστηκε για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την εξαφάνιση του σιίτη κληρικού Μούσα αλ-Σαντρ, στη Λιβύη το 1978. Ολα αυτά τα χρόνια ο κρατούμενος αρνείται το κατηγορητήριο των Λιβανέζων, προβάλλοντας το λογικό επιχείρημα ότι τότε ο ίδιος ήταν δεν ήταν τριών ετών.

Οταν ο πατέρας του κατείχε την εξουσία, έγραψε η Corriere della Sera, ο νεαρός υιός του Μουαμάρ τριγύριζε στην Ευρώπη, όπου έκανε μποέμικη αλλά και τραμπούκικη ζωή. Στη Ρώμη, το 2001, είχε χτυπήσει καραμπινιέρους. Στο Παρίσι, το 2004, είχε καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για ξυλοδαρμό της συζύγου του, Αλίν. Και το 2008, στη Γενεύη, γλίτωσε τη φυλάκιση καταβάλλοντας εγγύηση, αφού είχε ξυλοφορτώσει δύο Μαροκινούς.

«Το κανταφικό καθεστώς ήταν διαβόητο για το στήσιμο δικών εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων του. Μετά την εξέγερση του 2011 και τον θάνατο του πατέρα του, ο ‘‘Αννίβας’’ κατέφυγε στην Αλγερία και κατόπιν στο Ομάν. Τώρα, έπειτα από οκτώ χρόνια στη φυλακή του Λιβάνου, αξίζει δίκαιη δίκη;» καταλήγει σχετική αναφορά της Corriere.