Ο πληθωρισμός κομμάτων και ανεξάρτητων βουλευτών είχε μία ακόμα… παρενέργεια: Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές –και συγκεκριμένα εννέα εξ αυτών– σε μια εμφανή προσπάθειά τους να ομαδοποιηθούν απέκτησαν εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από συνεννόηση εννέα εκ των δεκατεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης (που είχε αποχωρήσει από την Πλεύση Ελευθερίας) Μιχάλης Χουρδάκης μετέχει, πλέον, στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Η ΔτΠ αποτελεί το διακομματικό συλλογικό όργανο του Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ως αποστολή την καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Βουλής μέσα από τη συνεργασία του προεδρείου και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κίνηση των «εννέα» αποτελεί ένδειξη οργάνωσης των ανεξάρτητων βουλευτών για τη συγκρότησή τους σε Κοινοβουλευτική Ομάδα (με τα σχετικά προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής), εφόσον σε αυτήν ενταχθούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εφόσον οι «εννέα» συμφωνήσουν μεταξύ τους, μπορούν ακόμα και τώρα να ορίσουν εκπρόσωπό τους στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπως, για παράδειγμα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, που αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.
Στους «εννέα» φέρονται να μετέχουν -μεταξύ άλλων- ο Μάριος Σαλμάς (ο οποίος διαγράφηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου από τη ΝΔ), η Αθηνά Λινού (η οποία είχε διαγραφεί στα τέλη Αυγούστου από τον ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Χουρδάκης και η Αρετή Παπαϊωάννου (από την Πλεύση Ελευθερίας) καθώς και οι Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, και Κώστας Φλώρος (από την ΚΟ «Σπαρτιατών»).
Αυτή τη στιγμή, η Βουλή μετράει τις εξής κοινοβουλευτικές ομάδες:
Νέα Δημοκρατία (156 βουλευτές), ΣΥΡΙΖΑ (35 βουλευτές), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (31 βουλευτές), ΚΚΕ (21 βουλευτές), Νέα Αριστερά (11 βουλευτές), Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), Νίκη (10 βουλευτές) και Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), ενώ οι υπό εισαγγελική έρευνα Σπαρτιάτες αριθμούν πέντε βουλευτές.