Κρατούμενος σε φυλακή στην Παλαιστίνη, η οποία άρχισε ξανά τις εκτελέσεις το 2016 | REUTERS/Mohammed Salem
Επικαιρότητα

Λιγότερες εκτελέσεις σε λιγότερες χώρες καταγράφει η Διεθνής Αμνηστία

Ατυπη «πρωταθλήτρια» στον μαύρο κατάλογο των χωρών που εκτελούν τους πολίτες τους η Λαϊκή Κίνα, για την οποία οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι καν γνωστοί με ακρίβεια
Protagon Team

Σημαντική μείωση κατέγραψαν το 2016 σε σχέση με το 2015 οι εκτελέσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, αν και πάλι ο ακριβής αριθμός δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί λόγω ανεπάρκειας αξιόπιστων δεδομένων.

Την περασμένη χρονιά τουλάχιστον 1.032 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 23 χώρες.

Ατυπες πρωταθλήτριες είναι η Κίνα (πάνω από 1.000, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο συνολικό αριθμό), το Ιράν (567 συνήθως για διακίνηση ναρκωτικών), η Σαουδική Αραβία (154), το Ιράκ (88) και το Πακιστάν (87). Οι δύο τελευταίες χώρες μείωσαν τον αριθμό των εκτελέσεων που πραγματοποίησαν, μειώνοντας και τους συνολικούς αριθμούς.

Η Κίνα είναι πρώτη στον κατάλογο και το 2016. Πιστεύεται ότι στη χώρα γίνονται περισσότερες εκτελέσεις από όλες τις άλλες χώρες μαζί, αλλά οι Aρχές δεν δίνουν πλήρη στοιχεία.

Συνολικά 23 χώρες πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία εκτέλεση, αριθμός μειωμένος στο μισό κατά την τελευταία εικοσαετία. Τουλάχιστον τέσσερις χώρες (Λευκορωσία, Μποτσουάνα, Νιγηρία και Κράτος της Παλαιστίνης) άρχισαν ξανά τις  εκτελέσεις την περασμένη χρονιά μετά από μικρότερη ή μεγαλύτερη διακοπή.

Παράλληλα, το 2016 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που καταδικάστηκαν σε θάνατο σε όλο τον κόσμο, από 1.998 σε 61 χώρες το 2015 σε 3.117 σε 55 χώρες το 2016.

Συγκριτικά το 2015 η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγράψει 1.634 εκτελέσεις σε 25 χώρες, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 1989.

Οσο για τις ΗΠΑ, είναι η πρώτη φορά από το 2006 που δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα. Στη χώρα έγιναν 20 εκτελέσεις έναντι 28 το 2015. Η διεθνής οργάνωση σημειώνει όμως ότι είναι προγραμματισμένες πολλές ακόμη και σημειώνει ότι οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στις ΗΠΑ -όπως σε άλλες χώρες- οφείλονται  εν μέρει και σε τυχαίους παράγοντες.

Στα θετικά, έστω και με αργούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που καταργούν την θανατική ποινή είτε στην πράξη είτε με νόμο. Στις πάνω από 140 χώρες στις οποίες δεν ισχύει η ποινή (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), το 2016 προστέθηκαν το Μπενίν στην Αφρική και το Ναουρού στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως και η Γουινέα που κατήργησε τη θανατική ποινή για κοινά αδικήματα.