Από σαράντα κύματα πέρασαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να «κλειδώσουν» όλες οι απαιτούμενες αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια, τις 100 δόσεις και τα ισοδύναμα μέτρα έτσι ώστε να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
Και πάλι, όμως, όλα τα θέματα δεν έχουν κλείσει με αποτέλεσμα η κυβέρνηση, ακόμη και την ύστατη στιγμή, να αναζητεί μια λύση για τη φορολογία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το μοσχαράκι με το 23% ΦΠΑ, στο ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και εντέλει στο κρασί, το οποίο μέχρι σήμερα την είχε γλιτώσει από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, το σίριαλ με τα ισοδύναμα έχει πολλά επεισόδια.
Το κρασί το έφερε στο προσκήνιο ως πιθανό συμπληρωματικό ισοδύναμο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η εύκολη λύση της επιβολής περαιτέρω φόρων στον τζόγο.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βάζει τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη για 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Προ-Πο κλπ) αλλά και 49 λεπτά φόρο σε κάθε λίτρο κρασί. Με μισό ευρώ φόρο στα ελληνικά κρασιά υπολογίζει να εισπράξει 110 εκατομμύρια ευρώ, και άλλα 350-450 εκατομμύρια από τον τζόγο (στην πραγματικότητα όπως αποκάλυψε χθες ο κύριος Τσακαλώτος υπολογίζει ακόμα περισσότερα αφού για ορισμένα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν πρόλαβαν να βρουν στοιχεία και υπολόγισαν τα έσοδα μόνον για κάποια από αυτά). Μεγάλες ανατροπές έρχονται, όμως, στις 100 δόσεις.
Για τα χρέη στην εφορία, εισάγεται η «προειδοποιημένη καθυστέρηση» από τον οφειλέτη, δηλαδή η προληπτική ένταξη οφειλών στις 12 δόσεις πριν να καταστούν ληξιπρόθεσμες, ώστε να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο φορολογούμενων. Αν όμως καθυστερήσει λίγες μέρες (ή και μία ώρα μετά το 2017) να πληρώσει μία δόση, θα πετάγεται έξω από τη ρύθμιση.
Με άλλες διατάξεις, αλλάζουν πολλά στο ρόλο και το σύστημα λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το οποίο το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα αναζητήσει στέλεχος κύρους με διεθνή εμπειρία (από το εξωτερικό πιθανότατα) προκειμένου να συντονίσει την διαχείριση των κόκκινων δανείων συνολικά. Οι σχετικές ρυθμίσεις για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds αναμένονται σε επόμενο νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο, για να ξεκινήσε η εφαρμογή του από τις αρχές του 2016.
Επιπλέον, προβλέπεται αυτόματος «κόφτης» δαπανών σε προμηθευτές Υγείας (για φάρμακα, διαγνωστικά κέντρα κλπ) και μηχανισμός άμεσης επιστροφής στο δημόσιο των χρημάτων που τυχόν πάρουν στην τριετία 2016-2018, για υπηρεσίες που υπερβαίνουν το ετήσιο όριο που τους θέτει η κυβέρνηση. Θέλει έτσι να εξοικονομήσει το κράτος και κάποια ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εις βάρος των αναγκών που έχουν οι ασθενείς και η αγορά.
Πλέον, οι δανειστές περιμένουν την ψήφιση των μέτρων ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση την Παρασκευή σε νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το επόμενο σετ προαπαιτουμένων που αναμένεται να συμφωνηθεί ώς την Παρασκευή με τους δανειστές. Μετά τους πλειστηριασμούς έρχεται η ώρα του Ασφαλιστικού.