1148
| SOOC

Λιγνάδης: Δεν κατηγορούμαι εδώ για «πέφτουλας» ή «γύπας» – Μπορεί να ξέφυγα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 14:26
|SOOC

Λιγνάδης: Δεν κατηγορούμαι εδώ για «πέφτουλας» ή «γύπας» – Μπορεί να ξέφυγα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 14:26

Σε ευτελή κίνητρα, επαγγελματικές αντιπαλότητες και μεθοδεύσεις συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και τη δική του αφέλεια, απέδωσε κατά την απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης την εμπλοκή του και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τέσσερις βιασμούς ανήλικων και νεαρών ανδρών – κατηγορίες τις οποίες όπως επανέλαβε, απορρίπτει στο σύνολό τους.

«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για “πέφτουλας” ή “γύπας”. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ», επέμεινε.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η υπόθεση  έφθασε ενώπιον των δικαστών από την συνάντηση πολλών επιθυμιών, από ένα «σύμπλεγμα ομάδων και συνιστωσών προσώπων με συγκλίνοντα κίνητρα» που δημιούργησαν το «προϊόν βιαστής», το οποίο προσφέρθηκε προς πολιτική εκμετάλλευση.

Οι καταγγέλλοντες, υποστήριξε ο κατηγορούμενος,  θέλησαν να ενταχθούν στην ομπρέλα του κινήματος meToo, να εμφανιστούν ως θύματα. «Λυπάμαι που ένα τόσο σοβαρό κίνημα πήγε στην απέναντι όχθη από εμένα και ενέταξε και τα ξερά και τα χλωρά και κάποιοι για να γίνουν ήρωες εντάχθηκαν εκεί».

Οσο για τα κίνητρά τους, είπε: «Ψάχνουμε να βρούμε βαθειά κίνητρα για όλο αυτό και εδώ είδα ότι αφορά άτομα με πολύ ταπεινά ελατήρια. Είδα εδώ και άτομα φθηνά, εντελώς διάτρητα που περιφέρουν το δράμα τους. Κίνητρο για αυτούς είναι και το να αυξήσουν τους ακολούθους τους. Καμία φορά το τι λέει κανείς και το πώς το στοιχειοθετεί δείχνει και ποιος είναι».

Κατά τον ίδιο, κοντά στα προσωπικά και ευτελή κίνητρα των μηνυτών βρέθηκαν εκείνα προσώπων με αντιπαλότητες επαγγελματικές, οι προστριβές στο ΣΕΗ, οι διαφωνίες συγκεκριμένων δημοσιογράφων και ινφλουενσερς, του «ψευδοαριστερού χώρου» για τη θέση του στο Εθνικό Θέατρο και η ευκαιρία που τους δόθηκε «να κλονίσουν την κυβέρνηση για την άστοχη επιλογή που έκανε στο πρόσωπο μου».

«Ακολούθησε μία κοινωνία εθισμένη στο αίμα και όλο αυτό έγινε ένα προϊόν που προσφέρθηκε για πολιτική εκμετάλλευση αλλά και για κλικαρίσματα και αύξηση της αγοραστικής αξίας διαφόρων μίντια», υποστήριξε μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας.

Πρόεδρος: Είναι πολλοί οι άνθρωποι αυτοί που σας κατηγορούν. Γιατί να θέλουν κατηγορήσουν κάποιον που είναι παντελώς αθώος;

Κατηγορούμενος: Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται ποιος ακριβώς τη λέει. Εσείς θα κρίνεται τι ποιόν είχαν όλοι αυτοί που παρήλασαν εδώ πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δημιούργησαν ένα πλέγμα, ένα σύμπλεγμα, επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι ενωμένοι σε μια αδιαίρετη μονάδα. …

Ερωτηθείς από την έδρα για τον δεύτερο άνδρα που τον κατήγγειλε για βιασμό, ο Δημητρης Λιγνάδης υποστήριξε ότι γνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω του αδελφού μιας κοπέλας με την οποία έπαιζαν μαζί στο θέατρο:

Κατηγορούμενος: «Στις Βάκχες η μια από τις κοπέλες η Νάταλι Ερνέστα είχε ένα αδελφό που έφερνε στις πρόβες. Τον Θοδωρή. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου “λίγο φαντεζί προσωπικότητα”. Πήγα και τον οποίο γνώρισα στα Goody’s στο κέντρο».

Πρόεδρος: Δεν συναντηθήκαμε σε μπαρ;

Κατηγορούμενος: Όχι, και δεν θα είχε πρόβλημα να το παραδεχτώ.

Πρόεδρος: Πως βρεθήκατε εκεί;

Κατηγορούμενος: Είπαμε πάμε εκεί και συναντηθήκαμε.

Πρόεδρος: Είχατε συναναστροφές όλοι μαζί;

Κατηγορούμενος: Με την αδελφή του αλλά κι χωρίς εκείνη. Η Νάταλι μου είχε ζητήσει να ακολουθήσει την περιοδεία ο αδελφός της για να του κάνω αρχαία γιατί είχε κοπεί στα αρχαία.

Πρόεδρος: Τι κοινό σημείο είχατε;

Κατηγορούμενος: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. ….

Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο Σ;

Κατηγορούμενος: Ναι.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;

Κατηγορούμενος: Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκέι, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.

Πρόεδρος: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;

Κατηγορούμενος: Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.

Πρόεδρος: Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;

Κατηγορούμενος: Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.

Πρόεδρος: Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;

Κατηγορούμενος: Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…

Πρόεδρος: Την εποχή της Επιδαύρου είχατε επαφή;

Κατηγορούμενος: Πως εννοείτε την επαφή;

Πρόεδρος: Με γλειψίματα και αυτά που λέτε…

Κατηγορούμενος: Όχι, όχι.

Ο Λιγνάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το καλοκαίρι του 2015 – όταν και καταγγέλλεται για βιασμό στην Επίδαυρο-  πήγε έστω και για μία ημέρα στην αργολική πόλη. Το ίδιο έκανε και ερωτηθείς για την ερωτική σχέση που φέρεται να είχε με τον νεαρό τον οποίο φιλοξένησε για ένα διάστημα στο σπίτι του το 2015. «Αυτά που ισχυρίζεται ο Π. δεν έγιναν ποτέ. Ποτέ», ισχυρίστηκε.

«Το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα… Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην «Αντιγονη» με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Ένα μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο», επέμεινε στην απάντησή του ο σκηνοθέτης- ηθοποιός.

Πρόεδρος: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν… Υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.

Κατηγορούμενος: Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017.

Πρόεδρος: Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;

Κατηγορούμενος: Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο «Αμαλία». Δεν έχω να το αποδείξω. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.

Για τον τέταρτο καταγγέλλοντα ο Δημήτρης Λιγνάδης είπε ότι τον γνώρισε σε μια πλατεία. «Μου περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό, ότι δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό. Και του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή πλύνει τα ρούχα μου το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015».

Πρόεδρος: Διάβαζε στο σπίτι;

Κατηγορούμενος: Ήξερα ότι πήγαινε σχολείο αλλά είχε μείνει τάξεις. Είχαν την εντύπωση ότι πήγαινε καθημερινά σχολείο. Δεν θυμάμαι…

Πρόεδρος: Αυτά είναι σχετικά κοντά. Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;

Κατηγορούμενος: Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.

Πρόεδρος: Μεγάλη ευθύνη…

Κατηγορούμενος: Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν και λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.

Πρόεδρος: Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;

Κατηγορούμενος: Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.

Πρόεδρος: Ο τραυματισμός σας δεν σας τρόμαξε για το ποιους βάζετε σπίτι σας; Δεν ήσασταν πιο συγκρατημένος;

Κατηγορούμενος: Δεν καταλαβαίνω πως τα συνδέετε;

Πρόεδρος: Ήταν άγνωστος στο περιστατικό και το ίδιο συνέβαινε στο σπίτι σας. Έμπαιναν άνθρωποι που δεν τους ξέρατε καλά. Δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο ο φόβος;

Κατηγορούμενος: Όχι, στο σπίτι μου έμπαιναν και άνθρωποι ότι ήξερα δυο λεπτά.

Πρόεδρος: Ήσασταν ανοιχτός δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος.

Οσο για τον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αμφισβήτησε ότι πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο:  «Αμφιβάλλω αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ο Μ. Περίμενα να έρθει εδώ να δω αυτό το προϊόν τής κατασκευής», παρατήρησε για να προσθέσει: «Το εφεύρημα αυτό, ένα matrix δηλαδή με φοβίζει: Αυτοί που κατασκεύασαν τον Μ. έκαναν ένα απάνθισμα όσων έχουν δημοσιευθεί για εμένα. Η χρησιμότητα του προϊόντος Μ. είναι να εμφανιστεί μια μήνυση που να αφορά πιο κοντινό χρόνο. Το 2018».

Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη συνεχίστηκε με ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας και των μελών του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...