| Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Λήγει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε γηροκομεία

Σαρωτικοί έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Οσοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης ή απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ειδικότερους λόγους υγείας έχουν περιθώριο έως μεθαύριο
Protagon Team

Οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, που υποχρεώνει το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημοσίων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία να έχουν λάβει την α’ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και τις 16 Αυγούστου 2021, διενεργούν πλέον κλιμάκια της Εθνικής Αρχής στις προαναφερθείσες δομές στο σύνολο της επικράτειας για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.

Αυτό ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αξιο αναφοράς είναι ότι όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης ή απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ειδικότερους λόγους υγείας διατηρούν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης έως μεθαύριο (Τετάρτη 18/08/2021), όπως ορίζεται στο σχετικό ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, εξάλλου, από την 01/07/2021 η συμμετοχή των εν λόγω εργαζομένων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αυξήθηκε από το 62,23% στο 74,28% στις 12/08/2021.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική διάταξη (αρ. 206 Ν. 4820/2021 ) οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του φορέα. Αρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000.