| Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Λίφτινγκ Χατζηδάκη στα νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δικαιολογημένες και αιτιολογημένες οι αντιδράσεις των επαγγελματιών και των επιστημονικών φορέων, έκρινε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μαχητό το τεκμήριο για όλους. Για ποιους αναστέλλεται η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων
Protagon Team

Σε τέσσερις διορθώσεις των αρχικών διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου για τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων αποφάσισε να προχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, θεωρώντας δικαιολογημένες και αιτιολογημένες τις αντιδράσεις των επαγγελματιών και των επιστημονικών φορέων στα συγκεκριμένα σημεία.

Οι ανακοινώσεις των νέων ρυθμίσεων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είχαν γίνει από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου, ωστόσο κατά την εξειδίκευση των μέτρων εντοπίστηκαν προβληματικά σημεία και οι αντιδράσεις υπήρξαν πολλές και με ιδιαίτερη ένταση. Ετσι ο κ. Χατζηδάκης έκρινε ότι υπάρχει χώρος για διορθώσεις.

Οι τέσσερις αλλαγές, τις οποίες μεταδίδουν κύκλοι του υπουργού, είναι οι εξής:

1. Η διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό, πέραν της στρατιωτικής θητείας, της νοσηλείας και των φυσικών καταστροφών. Με βάση το νομοσχέδιο τα τεκμήρια δεν εφαρμόζονται για άτομα με αναπηρία, σε περιπτώσεις χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

2. Η αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

3. Η διεύρυνση των παραμέτρων που θα καθορίζουν τη λεγόμενη ελάχιστη αμοιβή, ή το τεκμαρτά ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, θα αθροίζονται στο ελάχιστο ποσό τυχόν εισοδήματα από μισθούς. Εξετάζεται να αθροίζονται και τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και ενοίκια.

4. Η ευνοϊκή αλλαγή των συντελεστών προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος των 10.920 ευρώ, με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

Η αρχική πρόταση νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί στη Βουλή προβλέπει τα εξής:Συγκεκριμένα:

♦ Το ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ.

♦ Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.

♦ Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ.

♦ Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται: α) Κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 15.000 ευρώ β) Κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορεί να φτάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.