Οπαδοί του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» σηκώνουν στα χέρια τον Λεχ Βαλέσα τον Σεπτέμβριο του ’81 στο Γκντανσκ. Ηταν, άραγε, πράγματι άνθρωπος της Ασφάλειας εκείνη την εποχή ο μαχητικός συνδικαλιστής; | Francois LOCHON/Gamma-Rapho via Getty Images
Επικαιρότητα

Λεχ Βαλέσα: Καρφί της αστυνομίας ο ηγέτης της «Αλληλεγγύης»;

Ο πρωταγωνιστής της ανατροπής του κομμουνιστικού καθεστώτος και πρώην πρόεδρος της χώρας κατηγορείται ότι είπε ψέματα στο δικαστήριο για τον εντοπισμό του ονόματός του σε λίστα με πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών τη δεκαετία του ’70!
Protagon Team

Για ψευδορκία σχετικά με μία υπόθεση «κατασκοπείας», υπέρ του κομμουνιστικού κόμματος της Πολωνίας, κατηγορείται ο Λεχ Βαλέσα, συνιδρυτής του ιστορικού εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» και πρόεδρος της χώρας από το 1990 ως το 1995.

Ο 78χρονος Βαλέσα δήλωσε ότι πρόκειται για συκοφαντία και ότι είναι «μία ακόμα απόπειρα να ξαναγράψουν την Ιστορία και να μειώσουν τη σημασία του ρόλου» που έπαιξε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος, τη δεκαετία του ’80.

Ο πρώην ηλεκτρολόγος στα ναυπηγεία του Γκντανσκ έχει κατηγορηθεί ότι ήταν πληροφοριοδότης, επί πληρωμή, της μυστικής αστυνομίας, τη δεκαετία του ’70, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Λεχ Βαλέσα μιλά σε συγκέντρωση υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Γκντανσκ, στις 10 Οκτωβρίου (Bartosz Banka/Agencja Gazeta via REUTERS)

Το 2016, βρέθηκαν έγγραφα με το όνομα του Βαλέσα ως πληροφοριοδότη, στο σπίτι πρώην υπουργού Εσωτερικών της κομμουνιστικής κυβέρνησης. Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας είπε τότε ότι τα έγγραφα είχαν πλαστογραφηθεί και ότι κάποιος μιμήθηκε την υπογραφή του.

Οπως αναφέρουν οι Times, εισαγγελείς για λογαριασμό του κρατικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης, που διερευνούν εγκλήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος, είπαν ότι ανάλυση του χειρόγραφου κατέδειξε ότι είναι αυθεντικό και ότι ο Βαλέσα πρέπει να κατηγορηθεί για ψευδορκία, η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.

«Ξαναγράφουν την Ιστορία!»

Ο Βαλέσα αντέδρασε έντονα δηλώνοντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι «ντροπή. Είναι άλλη μία συκοφαντία, μία απόπειρα να με δυσφημήσουν στα μάτια του κόσμου και να μειώσουν τον ρόλο μου στην Ιστορία. Την αλήθεια για εκείνα τα χρόνια θα την πουν οι ιστορικοί και όχι οι εισαγγελείς και δεν φοβάμαι την ετυμηγορία της Ιστορίας», έγραψε στα social media.

Η πρώτη φορά που το όνομα του Βαλέσα εντοπίστηκε σε λίστα με πληροφοριοδότες της αστυνομίας, ήταν το 1992, όταν ήταν ακόμα πρόεδρος. Το δικαστήριο τον αθώωσε, το 2000.

Ο «Μπόλεκ» κι ο Κατσίνσκι

Το 2009, ο Βαλέσα μήνυσε τον τότε πρόεδρο της Πολωνίας και πρώην σύμβουλό του, Λεχ Κατσίνσκι, όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε ότι ήταν κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών με το ψευδώνυμο Μπόλεκ. Η μήνυση αποσύρθηκε όταν ο Κατσίνσκι σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, το 2010.

Τα τελευταία χρόνια, ο Βαλέσα καταφέρεται ανοιχτά κατά της κυβέρνησης και του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο προωθεί τις κατηγορίες εναντίον του. Μάλιστα, οι υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας έχουν δηλώσει ότι τα σχολικά βιβλία πρέπει να περιλαμβάνουν τη νέα εκδοχή των γεγονότων για τον πρώην πρόεδρο της χώρας. Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών έχει υποχρεώσει τον Βαλέσα να μη συμμετέχει σε κυβερνητικές εκδηλώσεις εορτασμού σημαντικών επετείων της Αλληλεγγύης.