«Φρεγάτες, υποβρύχια, κανονιοφόροι, μαχητικά αεροσκάφη, επίλεκτες μονάδες: πρόκειται για ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, που ο ελληνικός στρατός αναπτύσσει στο ανατολικό Αιγαίο, για μια στρατιωτική άσκηση υπό υψηλή επιτήρηση», γράφει στην ανταπόκρισή της η γαλλική εφημερίδα | Πολεμικό Ναυτικό
Επικαιρότητα

Les Echos για Ασκηση «Κεραυνός»: Η Ελλάδα δοκιμάζει τις δυνάμεις της εν μέσω κλιμάκωσης με την Τουρκία

Για πρώτη φορά, στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνεται και προσομοίωση της προστασίας υπεράκτιων περιοχών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ενεργειακών εγκαταστάσεων, όπως  πλατφόρμες εξόρυξης κτλ.
Protagon Team

Μετά τους Τούρκους και την εφημερίδα Hurriyet, ιδιαίτερη αναφορά στη στρατιωτική άσκηση «Κεραυνός» που ξεκίνησε την Τετάρτη στο ανατολικό Αιγαίο, κάνει και η γαλλική Les Echos.

Στο πλαίσιο της άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια που προβλέπουν πλήρη καταστροφή του εχθρικού στόλου και ανακατάληψη περιοχών, ενώ μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και προσομοίωση της προστασίας υπεράκτιων περιοχών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ενεργειακών εγκαταστάσεων, όπως  πλατφόρμες εξόρυξης κτλ.

«Η Αθήνα αναπτύσσει μια τεράστια στρατιωτική άσκηση αυτή την Τετάρτη στο ανατολικό Αιγαίο, όπου η Αγκυρα αμφισβητεί την εδαφική της κυριαρχία», γράφει ο ανταποκριτής της Les Echos στην Αθήνα, Μπαζίλ Ντεκονένκ (Basile Dekonink). «Φρεγάτες, υποβρύχια, κανονιοφόροι, μαχητικά αεροσκάφη, επίλεκτες μονάδες: πρόκειται για ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, που ο ελληνικός στρατός αναπτύσσει στο ανατολικό Αιγαίο, για μία στρατιωτική άσκηση υπό υψηλή επιτήρηση. Η επιχείρηση -σημειώνεται στο δημοσίευμα– λαμβάνει χώρα σε ένα κλίμα περισσότερο από τεταμένο, μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, μετά από μήνες λεκτικών προσβολών και καθώς πλησιάζουν κρίσιμες εκλογές και για τις δύο πλευρές, την άνοιξη».

«Δεν χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες: για αυτήν την περιοχή, στα ανοιχτά των Δωδεκανήσων, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μερικές από τις πιο περίπλοκες και βίαιες διαμάχες τους εδώ και δεκαετίες (οριοθέτηση συνόρων, αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, εναέριος χώρος, στρατιωτικοποίηση ή όχι των νησιών… )», περιγράφει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας και ενδεικτικά αναφέρεται στην κρίση του 2020 στην περιοχή του Καστελόριζου, επισημαίνοντας παράλληλα τις αδιάκοπες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και UAV.

«Η ισορροπία δυνάμεων βρίσκεται, στην πραγματικότητα σε διαδικασία επανεξισορρόπησης, ιδίως στην Αεροπορία, όπως τόνισε ο έλληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις ευχές του για το 2023», σημειώνει ο ανταποκριτής της Les Echos και κάνει αναφορά στην τελευταία απειλή βομβαρδισμού της Αθήνας από τον Ερντογάν με πυραύλους Tayfun.

Αναφορά γίνεται τέλος στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale και την προμήθεια των τριών φρεγατών FDI (γνωστές και ως Belharra) της  Naval Group.

«Από το 2019 η χώρα ξόδεψε αφειδώς πάνω από 10 δισ. ευρώ για μια “εθνική ασπίδα”», υπογραμμίζει ο υπογράφων το δημοσίευμα στην Les Echos, καθώς όπως εκτιμούν και ελληνες παρατηρητές, αποδυναμωμένος λόγω εσωτερικών προβλημάτων, ο Ερντογάν θα γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός.

Το καλύτερο για την Ελλάδα, σημειώνεται στην κατακλείδα του άρθρου, εντοπίζεται στη στρατηγική στροφή της Ουάσιγκτον, η οποία -προς απογοήτευση της Αγκυρας-  έχει προσεγγίσει την Αθήνα τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωνα την υπογραφή της τελευταίας αμυντικής συμφωνίας