Ο Λέον Πανέτα σε καρέ του 2013 – σήμερα είναι υπέρμαχος μιας ουκρανικής επίθεσης στην Κριμαία | EPA/MICHAEL REYNOLDS
Επικαιρότητα

Λέον Πανέτα: «Επιλογή ήττας ή διαπραγμάτευσης έχει ο Πούτιν»

Ο Δημοκρατικός πολιτικός, διευθυντής της CIA και του Πενταγώνου επί Μπαράκ Ομπάμα, πιστεύει ότι το 2023 είναι κρίσιμη χρονιά για το Ουκρανικό, ιδίως για τον ρώσο πρόεδρο, που θα κληθεί να αποφασίσει ποιο είναι το μικρότερο κακό για αυτόν
Protagon Team

«Το 2023 θα είναι έτος αποφάσεων για τον Πούτιν, αφού θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της ήττας και της διαπραγμάτευσης» λέει ο Λέον Πανέτα, πολύπειρο στέλεχος των Δημοκρατικών σε θέσεις-κλειδιά της αμερικανικής διοίκησης (επί Μπαράκ Ομπάμα), όπως είναι η πολιτική ηγεσία της CIA και του Πενταγώνου. Η προϋπόθεση που έθεσε για αυτή την επιτυχία ο Πανέτα είναι ο εξοπλισμός του Κιέβου από τους Δυτικούς, ακόμη και με πολεμικά αεροσκάφη.

Σε συνέντευξή του στη Repubblica ο Πανέτα είπε ότι γνωρίζει από παλιά τον Πούτιν, «πώς σκέφτεται και πώς λειτουργεί», όμως δεν πίστευε ότι «ήταν τόσο ανόητος». Τον χαρακτήρισε και «τύραννο», διότι εισέβαλε στην Ουκρανία, «σε μία κυρίαρχη δημοκρατία». Δήλωσε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προβλέψει τις κινήσεις του ρώσου προέδρου, όχι όμως και τη διάρκεια του πολέμου: «Οι Ουκρανοί αντιστάθηκαν με επιτυχία».

Η εξήγηση του χαρακτηρισμού «ανόητος» ήταν η ακόλουθη: «Υπονόμευσε τη Ρωσία. Ηξερε ότι θα πλήρωνε τίμημα, επειδή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα επέβαλλαν ισχυρές κυρώσεις. Οι κυρώσεις επηρέασαν την οικονομία και τους ανθρώπους. Από τότε ήταν σαφές ότι [οι Δυτικοί] θα προσέφεραν στους Ουκρανούς όπλα και εκπαίδευση [στα όπλα]. Η ανησυχία του για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει στραφεί εναντίον του, αφού η Συμμαχία είναι σήμερα ισχυρότερη από πριν και θα επεκταθεί και άλλο, με τη  Σουηδία και τη Φινλανδία. Η επιλογή του ήταν ανόητη για όλους αυτούς τους λόγους».

Κατόπιν, ο Πανέτα είπε ότι «η εισβολή δικαιολογεί την επέκταση του ΝΑΤΟ», επειδή «η Ρωσία αντιπροσωπεύει απειλή όχι μόνο για το ΝΑΤΟ, αλλά για όλες τις δημοκρατίες του κόσμου». Και χρέωσε στον Πούτιν και «το λάθος ότι υπερεκτίμησε τον στρατό του», αφού «ήταν σίγουρος ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα κατελάμβανε το Κίεβο». Ομως «η διοίκηση και ο έλεγχος [του ρωσικού στρατού], τα οπλικά συστήματα και η επιμελητεία, όλα ήταν αποδυναμωμένα». Το συμπέρασμά του: «Η Ρωσία είναι μια εξαντλημένη δύναμη».

Ο Πανέτα είπε ότι έχει πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες («μου τις δίνουν συνεχώς») βάσει των οποίων συνάγεται ότι «ο Πούτιν χάνει, εκδιώκεται από τα κατεχόμενα εδάφη, οι δυνάμεις του ξοδεύονται». Τι συμβαίνει, λοιπόν; «Η ώθηση της αδράνειας είναι τώρα υπέρ του Κιέβου, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το 2023 θα είναι η κρίσιμη χρονιά. Ο Πούτιν μπορεί να ηττηθεί ολοκληρωτικά ή να αναγκαστεί να συμμετάσχει σε τράπεζα διαπραγματεύσεων».

Επίθεση στην Κριμαία

Τον εφοδιασμό των δυνάμεων του Ζελένσκι με νέα και ισχυρότερα Δυτικά όπλα ο Πανέτα τον βλέπει αναγκαίο για τα πλήγματα που πρέπει να επιφέρουν ώστε να ανακαταλάβουν, όχι μόνο το Ντονμπάς, αλλά και την Κριμαία – και κατά τούτο έχει διαφορετική γνώμη από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν. Επίσης, είπε επακριβώς ότι «αν πετύχουν» οι παραπάνω επιθέσεις του Κιέβου, τότε μόνο τίθεται το ζήτημα της «ήττας ή διαπραγμάτευσης» για τον Πούτιν. Στον Ζελένσκι ο Πανέτα έδωσε την ευχέρεια να αποφασίσει «τους όρους της διαπραγμάτευσης και της ειρήνης».

Τέλος, δήλωσε ότι είναι υπόθεση του μακρινού μέλλοντος η σχέση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, και όχι της προαναφερθείσας διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους: «Αυτό θα αποφασιστεί όταν η Ουκρανία θα μπορεί να υπερασπίζεται την ακεραιότητά της».