Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Λέκκας (ΟΑΣΠ): Σμηνοσειρά σεισμών στη Ναύπακτο – μπορεί να συνεχιστεί για ημέρες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η σεισμική ακολουθία έχει τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς σεισμών, που δεν πάνε σε μεγάλα μεγέθη. «Συνήθης διαδικασία για την περιοχή. Μπορεί να συνεχιστεί για μερικές ημέρες με παρόμοια μεγέθη. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα»
Protagon Team

Καθησυχαστικός για τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5.36 το πρωί και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ναύπακτο, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Είχαμε τον σεισμό στις 5:36, όμως είχαν προηγηθεί άλλοι 10 σεισμοί από 2,5 έως 4 Ρίχτερ όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια είχαμε επίσης σεισμούς έως 4,4 Ρίχτερ. Πρόκειται για σεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται σμηνοσειρά», ανέφερε o κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στο Μega.

«Τα χαρακτηριστικά αυτών των σεισμικών δονήσεων είναι ότι είναι πολλές, μικρού μεγέθους και εκδηλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή της τάξης μερικών ημερών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, χωρίς να αποκλείσει τη συνέχιση της σεισμικής ακολουθίας για μερικές ακόμα ημέρες.

«Είναι μια συνήθης διαδικασία για την περιοχή. Μπορεί να συνεχιστεί η ακολουθία για μερικές ημέρες με παρόμοια μεγέθη. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι υπό επιτήρηση η περιοχή. Η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, όμως αυτό δεν είναι βάση για να υποθέσουμε ότι θα έχει μεγαλύτερο τώρα. Εδώ η ακολουθία έχει τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς σεισμών, που δεν πάνε σε μεγάλα μεγέθη», εξήγησε ο κ.Λέκκας.

«Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 05:36 σήμερα, με επίκεντρο τον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, εντάσσεται προφανώς στην ίδια σεισμική ακολουθία που είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες», ανέφερε από την πλευρά του, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος.

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, «από την στιγμή που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμέναμε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς στο Κορινθιακό κόλπο τα βλέπουμε αυτά».