Σε 100.000 ανέρχεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα ερείπια των σεισμόπληκτων πόλεων της ΝΑ Τουρκίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε και για το ενδεχόμενο αντίστοιχου σεισμού με αυτόν της 6ης Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Υπάρχουν 100.000 εγκλωβισμένοι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των νεκρών, από την ώρα που θα μπουν οι μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα μπάζα. Ισως τον μάθουμε μετά από χρόνια τον αριθμό των θυμάτων. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν στα κρεβάτια τους, όπως ήταν στον σεισμό του Αιγίου το 1995», ανέφερε ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και ανέσυρε από μνήμη του φρικιαστικές εικόνες στο σεισμό του 1999:
«Το 1999 στην Τουρκία, είδα μια μπουλντόζα που διαμέλισε έναν εγκλωβισμένο που ήταν ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα».
Μιλώντας στη συνέχεια για το δύσκολο έργο των σωστικών συνεργείων και τη συμβολή και αυταπάρνηση της ελληνικής αποστολής που επιχείρησε στην Τουρκία, ο κ. Λέκκας είπε:
«Κρατάω την εναλλαγή συναισθημάτων των ανδρών της ΕΜΑΚ και της έκφρασης των προσώπων τους, στην διάρκεια των διασώσεων, ειδικά την πρώτη ημέρα, όταν βγήκε ζωντανό ένα κοριτσάκι και μετά απεβίωσε.
»Ακούγονται φωνές, έρχονται συγγενείς. Πρέπει να κάνεις επιλογή. Είναι τεράστια η ευθύνη και η δική μου και του επικεφαλής της ΕΜΑΚ για το ποια διάσωση θα επιχειρηθεί. Ήρθε ένας και μου είπε “8 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο σπίτι μου”, ο άλλος “το κοριτσάκι μου είναι εκεί” κτλ . Για την επιλογή επικρατεί η λογική “ποιος μπορεί να βγει πιο εύκολα, ποιος μπορεί να επιβιώσει, που είναι πιο εύκολη η διείσδυση για τους άνδρες της ΕΜΑΚ”. Αν υπάρχει παιδί και ενήλικας, επιλέγεις πρώτα το παιδί».
Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προβλέψεις και την κουβέντα εν γένει περί αντίστοιχου σεισμού (της τάξης των 8 Ρίχτερ) στην Ελλάδα.
«Δεν θα έχουμε ποτέ τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε, «αλλά και να μπορούσε να έχουμε, δεν το λες έτσι και δεν το λες τώρα στον πληθυσμό. Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος από τέτοια ρήγματα».
Στην Τουρκία, η στατική μηχανική υποκλινόταν στην αρχιτεκτονική και στα συμφέροντα, στο πώς ήθελαν οι κατασκευαστές να φτιάξουν τα σπίτια, παρατήρησε, για να επαναλάβει ότι «αν είχαμε τον σεισμό αυτόν στην Ελλάδα, δεν θα έπεφταν τόσα κτίρια, χάρη στον οικοδομικό κανονισμό που εφαρμόζεται από το 1984».
«Από τα δημόσια κτίρια υπάρχουν 16.000 που είναι αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως τα σχολεία, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 10 χρόνια», σημείωσε ο κ. Λέκκας και έκλεισε με την αναφορά του στην Κωνσταντινούπολη.
«Περιμέναμε έως το 2024 έναν μεγάλο σεισμό έως 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ αλλάζει τα δεδομένα», τόνισε, οπότε, «όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα δούμε εάν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι από τώρα».