«Τι θα συμβεί αν έχουμε ένα αντίστοιχο φαινόμενο στην Αττική;» ρωτήθηκε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών | ΥοuTube//ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Λέκκας για πλημμύρες στην Ισπανία: Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα – η διαφορά με τον «Daniel»

Στη Βαλένθια –σημείωσε ο καθηγητής– υπήρχε ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης για τις πλημμύρες, όπως και μέτρησης, σε κάθε σημείο, του ύψους του νερού. Ορισμένα φαινόμενα, όμως, είναι εξαιρετικά ακραία και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε...
Protagon Team

Τι θα συμβεί αν έχουμε ένα αντίστοιχο φαινόμενο στην Αττική με αυτό που χτύπησε τη Βαλένθια;

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ήταν σαφής, τονίζοντας πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους φαινόμενα όπως το DANA, γνωστό και ως gota fria (ψυχρή σταγόνα), στην Ισπανία.

«Θα υπάρχουν οι ίδιες εικόνες με αυτές της Βαλένθια», απάντησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια φαινόμενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, είναι πάνω από αυτά που μπορούμε να κάνουμε».

«Στη Βαλένθια –σημείωσε ο κ. Λέκκας– υπήρχε ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης για τις πλημμύρες, όπως και μέτρησης, σε κάθε σημείο, του ύψους του νερού και καταστράφηκε το ίδιο το επιχειρησιακό κέντρο. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας ορισμένα φαινόμενα. Είναι εξαιρετικά ακραία και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε».

«Καμία χώρα δεν έχει τρόπο να αντιμετωπίσει αυτές τις ανείπωτες καταστροφές και τις συνεπακόλουθες εικόνες χάους, που δημιουργούνται όταν μεγάλοι όγκοι νερού κατακλύζουν με τεράστια ταχύτητα οικιστικές περιοχές», επανέλαβε ο καθηγητής και σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Οπως εξήγησε, «η σύμπλεξη ψυχρής λίμνης, παγωμένων αέριων μαζών, με άλλες θερμές από τη Μεσόγειο, δημιούργησαν εκτεταμένες βροχοπτώσεις που έφτασαν στα 400 χιλιοστά μέσα σε ένα 8ωρο. Τα υδατορέματα της περιοχής έσπασαν, μη μπορώντας να συγκρατήσουν τον τεράστιο όγκο νερού. Από τις ακραίες βροχές παρασύρθηκαν φερτά υλικά, αυτοκίνητα, δέντρα και ογκώδη αντικείμενα, τα οποία συνέτειναν στο να δημιουργηθούν ξαφνικές πλημμύρες».

Ερωτηθείς στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ αν επρόκειτο για φαινόμενο ανάλογο του «Daniel» που χτύπησε πριν από έναν χρόνο τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, ο κ. Λέκκας είπε:

«Εχει τα χαρακτηριστικά του “Daniel”, αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο διαφέρει. Ο “Daniel” και ο “Ιανός” ήταν φαινόμενα τα οποία εξελίχθηκαν σε ποτάμιες πλημμύρες, δηλαδή σιγά-σιγά. Στη Βαλένθια έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στο έδαφος, καθώς 400 χιλιοστά καταγράφηκαν μέσα σε έξι ώρες. Σε αυτό συνέβαλε και το υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο μετέφερε όλες αυτές τις ποσότητες με πολύ γρήγορο ρυθμό προς τη θάλασσα».

«Εδώ –επεσήμανε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στο EPTnews– έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο το οποίο διαφέρει από τον Ιανό και τον Daniel. Αναπτύχθηκε κυρίως με μορφή ξαφνικής πλημμύρας, ενώ στη Θεσσαλία, αν θυμάστε, είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα δύο-τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της βροχόπτωσης, στην Κάρλα ύστερα από μια εβδομάδα είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα γιατί συσσωρεύτηκαν σιγά-σιγά τα νερά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το εντελώς αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή ξαφνική πλημμύρα, μεγάλοι όγκοι νερού, μεγάλη ταχύτητα. Αιφνιδίασε τους πάντες. Αυτό θα πρέπει να το δούμε. Και βεβαίως εδώ, όπως και στον Daniel και στον Ιανό και σε άλλες περιπτώσεις, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα».

«Εχουμε να κάνουμε με μια πλημμύρα ξαφνική. Δηλαδή είναι τα λεγόμενα flash floods στα οποία μεγάλες ποσότητες νερού ρέουν με μεγάλη ταχύτητα, κυρίως προσβάλλουν οικιστικά κέντρα. Και βεβαίως έχουμε πολύ μεγάλες καταστροφές […] Εχουμε πολύ μεγάλη βροχόπτωση, έντονη βροχόπτωση, μεγάλες ταχύτητες νερού, μεγάλες ποσότητες νερού και κυρίως αυτή η μεγάλη ταχύτητα του νερού παρέσυρε αντικείμενα και αυτοκίνητα τα οποία απέφραξαν διόδους του νερού με αποτέλεσμα το νερό αυτό να ξεχυθεί εκτός από τις παραποτάμιες και σε άλλες περιοχές. Έχουμε δηλαδή έναν συνδυασμό φαινομένων που συνέβαλαν σε αυτό που βλέπουμε, που δυστυχώς δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τι ακριβώς διαστάσεις έχει και τι επιπτώσεις έχει. Και πολύ φοβάμαι ότι ούτε και οι Ισπανοί το έχουν κατανοήσει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Αντίστοιχα για το θέμα της έγκαιρης προειδοποίησης, εκτίμησή του ήταν ότι «το 112 θα συνέβαλε ουσιαστικά μόνο στο να πάνε οι κάτοικοι σε ανώτερους ορόφους μέσα σε πόλεις, πράγμα το οποίο έκαναν. Aλλά μια προειδοποίηση σε ανοικτό χώρο μέσα σε πόλεις κ.τ.λ. δεν νομίζω ότι θα είχε θεαματικά αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των νεκρών, οι ζημιές ούτως ή άλλως θα γίνονταν, είναι δεδομένο».

«Είναι αυτά τα ξαφνικά φαινόμενα. Δηλαδή η επιστημονική πληροφόρηση που πολλές φορές δεν είναι σωστή, είναι λάθος, καθυστερεί, γιατί καταλαβαίνετε ότι έχει πολλές αβεβαιότητες η επιστημονική προειδοποίηση. Είναι φαινόμενα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να προλάβουμε. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο αυτό θέμα και εδώ στον ελληνικό χώρο. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε πέντε άτομα που έχουμε μεγάλη εμπειρία πάνω στα θέματα αυτά, αιφνιδιαζόμαστε πολλές φορές από τα φαινόμενα της φύσης. Δηλαδή ενώ υπολογίζουμε άλλα, έρχονται άλλα. Να σκεφτείτε υπάρχουν τρία μοντέλα πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων –το γερμανικό, το γαλλικό, το αμερικάνικο– μεταξύ των οποίων υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει προειδοποίηση και να δει την εξέλιξη των φαινομένων σε πολύ σύνθετα φαινόμενα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω ακόμα από το να κατανοήσουμε ακριβώς τις διεργασίες οι οποίες εξελίσσονται και στην ατμόσφαιρα αλλά και στην επιφάνεια της Γης», κατέληξε στην απάντησή του με αφορμή τις καταγγελίες περί καθυστερημένης ειδοποίησης των κατοίκων στην Ισπανία.

«Οι συγκεκριμένες πλημμύρες είναι μόνο ένα στοιχείο της κλιματικής κρίσης, καθώς έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα τα οποία θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, θα καταστρέφουν όλο και πιο μεγάλες περιοχές και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση», προειδοποίησε ο καθηγητής. «Αυτό το σκηνικό ουσιαστικά συνθέτει και την κλιματική κρίση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στιγμιότυπο της κλιματικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται και η οποία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε», κατέληξε ο Ευθύμης Λέκκας.