Οι καταστροφικές πλημμύρες στα καμένα της Εύβοιας, που όλοι φοβούνταν και προέβλεπαν, ήρθαν και οι όποιες παρεμβάσεις είχαν γίνει αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Ολόκληρες περιοχές, όπως το Αχλάδι, η Αγία Αννα, τα χωριά Κοτσικιά και Ψαροπούλι, πνίγηκαν στη λάσπη, με τους κατοίκους να μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή. Ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, παραλίες και παραλιακές οδοί έσβησαν από τον χάρτη.
«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες (…) Εχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια, όλη τη νύχτα βγάζαμε κόσμο, από τις 02.30 το πρωί, βγάζαμε κόσμο από σπίτια. Χρειάστηκε να σπάσουμε και περιφράξεις από σπίτια για να βγάζουμε κόσμο. Μέχρι στιγμής, από την εικόνα που έχουμε, οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για λανθασμένες παρεμβάσεις στις καμένες περιοχές, καθώς, όπως σημείωσε, δεν έγιναν τα απαιτούμενα στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένα σημεία που είχαν εγκαίρως υποδειχθεί.
Στην Κύπρο, μέσα σε δύο μήνες, σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Στον ελληνικό χώρο αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει, παρατήρησε ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στο Οpen, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται «στοχευμένα έργα σε στοχευμένες περιοχές».
Ακολουθούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ στην τηλεόραση του Open:
«Αναμφίβολα είχαμε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή. Μια βροχόπτωση η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει ίσως να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή και τον αρχικό προβληματισμό που έθεσα πριν από δύο μήνες μετά την πυρκαγιά. Οτι δηλαδή χρειάζονται στοχευμένα έργα σε στοχευμένες περιοχές. Εργα καινοτόμα.
»Θα έπρεπε να είχαν γίνει τα έργα που έγιναν στην Κύπρο, τα οποία αποτρέπουν αυτές τις πλημμύρες. Δηλαδή σε επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης.
»Σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις, εκεί όπου το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των πλημμυρικών φαινομένων. Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή.
»Πρέπει να παρέμβουμε σε ορισμένα σημεία και περιοχές. Είχαμε επισημάνει συγκεκριμένες λεκάνες στις οποίες έπρεπε να γίνει παρέμβαση, αλλά εμείς πήγαμε σε ολιστικές παρεμβάσεις που δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή που τρέχουμε να προλάβουμε. Στην Κύπρο, μέσα σε δύο μήνες, σε μια αντίστοιχη περιοχή έγιναν στοχευμένα έργα. Στον ελληνικό χώρο αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει.
»Προσπαθούμε να κάνουμε ένα γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος είναι καλός, αλλά πρέπει να κάνουμε και έναν ειδικό σχεδιασμό κατά μήκος συγκεκριμένων ρευμάτων και περιοχών».
Και όλα αυτά, ενώ προβλέπεται νέα επικίνδυνη επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη. Το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τις προβλέψεις ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ημέρες περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.