| Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Λειψυδρία: Βραχυπρόθεσμες λύσεις για την Αθήνα και η αφαλάτωση ως στρατηγική εφεδρεία

Εκτός από τα νησιά, η λύση της αφαλάτωσης προωθείται και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τι εξετάζεται για την Αττική. Συνδυαστικά, η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματισμένα έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης
Protagon Team

Η διερεύνηση πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας για τη διασφάλιση της υδροδότησης της Αθήνας προκρίνεται για την αντιμετώπιση της οξείας μείωσης των αποθεμάτων νερού, από 1.100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τον Οκτώβριο του 2022, σε κάτω από 700 εκατομμύρια φέτος. Μάλιστα όπως σημειώθηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, σε περίπτωση συνέχισης της παρατεταμένης ανομβρίας τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για τέσσερα έτη.

Σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων μέτρων περιλαμβάνονται η ενεργοποίηση γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας και η προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού Κηφισού τα οποία θα εξασφαλίσουν περί τα 75 εκατομμύρια κυβικά ανά έτος, αλλά και ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου.  Το κόστος του έργου διαμορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση που εκτιμάυαι ότι θα εξασφαλίσει οριστικά την πρωτεύουσα, είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη των Κρεμαστών και συγκεκριμένα τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη (έως περίπου 200 εκατ. κ.μ. ανάλογα με τις ανάγκες). Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία.

Η επέκταση του δικτύου θα γίνει με σήραγγα αντίστοιχη –αλλά σαφώς μικρότερη σε μήκος– με αυτήν των 30 χλμ. της ΕΥΔΑΠ στον Μόρνο. Το κόστος της επέκτασης υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε επόμενη φάση οι εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης στα 250 εκατ. ευρώ.

Και αφαλάτωση ως στρατηγική εφεδρεία

Παράλληλα, ως στρατηγική εφεδρεία εμφανίζεται η λύση της αφαλάτωσης, με την ΕΥΔΑΠ να διερευνά ήδη πιθανούς χώρους, αλλά και τη δυνατότητα υποθαλάσσιας αφαλάτωσης.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΥΑΠ, Χάρης Σαχίνης, η αφαλάτωση είναι μια επιλογή με αστερίσκους και πέρα από το υψηλό ενεργειακό κόστος υπάρχει και ένδεια χώρου. Για την Αττική εξετάζονται διάφοροι τρόποι όπως π.χ. να κατευθύνεται νερό από τον Βόρειο Ευβοϊκό στο Μαραθώνα ή να χωροθετηθεί εγκατάσταση στο Λαύριο (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ) ή στη Ρεβυθούσα.

Μέτρα α λα 1992;

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο μέτρων περιορισμού στην κατανάλωση λόγω λειψυδρίας –κατά το πρότυπο των μέτρων του 1992– αλλά από την επόμενη χρονιά, σε περίπτωση δηλαδή που η χώρα ζήσει μία ακόμη, τρίτη κατά σειρά, άνυδρη χρονιά.

«Θα δούμε για ένα χρόνο τι θα γίνει, αν θα έχουμε πάλι μια ακραία χρονιά και τότε θα είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί να παρέμβουμε», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης.

Προσώρας η έκκληση είναι για κατανάλωση με μέτρο, η οποία, όπως σημείωσε ο υπουργός «πρέπει να γίνεται, ασχέτως με τη διαθεσιμότητα νερού. Η μετρημένη κατανάλωση είναι ένας γενικός κανόνας ζωής. Ωστόσο, αν έχουμε άλλη μία κακή περίοδο ανομβρίας, μπορεί να εξετάσουμε τη λήψη και άλλων μέτρων που να περιορίζουν την κατανάλωση, για να έχουμε ασφάλεια, με την πιθανότητα ότι θα είναι πιο ακραία τα φαινόμενα, από τα ακραία που αντιμετωπίσαμε. Ζούμε σε μία περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας».

Στα νησιά του Αιγαίου όπου ήδη λειτουργούν 57 μονάδες αφαλάτωσης αναμένεται να προστεθούν νέα έργα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 10 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις επάρκειας νερού και την υλοποίηση έργων που κρίνονται αναγκαία. Παράλληλα, δρομολογούνται έργα ύδρευσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, για άμεση υλοποίηση, με χρηματοδότηση, από το ΠΔΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τον ίδιο σκοπό στο υπό σύσταση Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών έχουν συμπεριληφθεί αφαλατώσεις και ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, με κρατική συνεισφορά συνολικού ύψους 166 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα τα έργα αυτά να φθάσουν έως 450 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή του CO2. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των έργων στα νησιά θα διαδραματίσει η «αναζωογόνηση» της ΕΥΔΑΠ Νήσων στην οποία θα μεταφερθούν πόροι (ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός κ.λπ.) κ.λπ.

Στα μακροπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται τα πρόσθετα έργα για την επαναχρησιμοποίηση ύδατος προερχόμενου από την Ψυττάλεια και το Θριάσιο για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Ηδη ανακυκλωμένο νερό θα κατευθυνθεί άμεσα προς το διυλιστήριο της Hellenic Energy, που αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή της ΕΥΔΑΠ (1% του συνόλου).

Συνδυαστικά, η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματισμένα έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.