O εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης |
Επικαιρότητα

Λευκωσία: «Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές» οι δηλώσεις Ερντογάν

«Το απαράδεκτο των λεγομένων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον τούρκο πρόεδρο καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και προς τον ίδιο τον γενικό γραμματέα, η προσωπική απεσταλμένη του οποίου βρισκόταν πριν λίγα 24ωρα στη χώρα μας, με αποστολή τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης
Protagon Team

Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα για την Κύπρο. «Εδώ και 50 χρόνια η Κύπρος, πλήρες μέλος της ΕΕ, βρίσκεται υπό παράνομη κατοχή μετά την βάρβαρη εισβολή του ’74», τόνισε ο ίδιος.

Ο τούρκος πρόεδρος επιλέγει να στέλνει μήνυμα διχασμού έμπρακτα παραβιάζοντας και αγνοώντας τα ψηφίσματα του του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσέθεσε ο κ. Λετυμπιώτης μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου: «Το απαράδεκτο των λεγόμενων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και προς τον ίδιο τον γενικό γραμματέα (του ΟΗΕ), η προσωπική απεσταλμένη του οποίου (Μαρία Αγγέλα Ολγκίν) βρισκόταν πριν λίγα 24ωρα στην χώρα μας, με αποστολή τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Επισήμανε επίσης ότι «οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο: δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Δεν νοείται κανένα κράτος να είναι έρμαιο των ορέξεων και των επεκτατικών διαθέσεων ξένων κρατών. Αυτό επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη και η λογική».

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το σύνολο των δυνάμεών μας στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πλήρως ευθυγραμμισμένοι και συνεπείς με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη και αυτή είναι η ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν μετά τις δηλώσεις Ερντογάν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για επιτυχία στην προσπάθεια της κυρίας Ολγκίν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η προσπάθεια της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ανοίγει «μια νέα περίοδο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Ο διορισμός της, είπε, καταδεικνύει την προσήλωση του γ.γ. στις προσπαθείς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποπροσανατολίσει από αυτή την αποστολή, επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου», επέμεινε.

«Εκείνο που επιθυμούμε και το κάλεσμα που για ακόμη μια φορά απευθύνουμε είναι να υπάρξει ειλικρινής πρόθεση και διάθεση για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που έχουν διακοπεί, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη, οριστική λύση που όφελος θα έχει για ολόκληρη την Κύπρο, Ε/κ και Τ/κ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς

«Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων», υπογράμμισαν νωρίτερα την Τρίτη διπλωματικές πηγές σε ένα πρώτο σχόλιο από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Πολλώ δε μάλλον», τόνισαν οι ίδιες πηγές, «όταν αυτές οι δηλώσεις γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».