O τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιαζόταν να κλείσει την υπόθεση του «βέτο» που ο ίδιος άσκησε στην ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για έναν σοβαρό λόγο: την Τετάρτη έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και έπρεπε να του δείξει πόσο καλός σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Τουρκία. Τα κατάφερε!
Το βράδυ της Τρίτης τα βρήκε με τους Σουηδούς και με τους Φινλανδούς, ήρε το «βέτο» του και πλέον μπορεί να διαπραγματευτεί και με τις ΗΠΑ τι θα γίνει με τα ρωσικά S-400 που αγόρασε και με το πρόγραμμα των F-16 και των F-35.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας υπέγραψαν μνημόνιο σχετικά με τις υποψηφιότητες των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Ο Νιινίστο επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι η Τουρκία συμφώνησε τελικώς να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι αυτό επετεύχθη αφού προηγουμένως οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο με το οποίο «επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους η μία για την ασφάλεια της άλλης ενάντια σε απειλές».
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του πως το μνημόνιο που υπεγράφη την Τρίτη στη Μαδρίτη ανάμεσα στις τρεις χώρες «καλύπτει» την ανησυχίες που είχε η Τουρκία αναφορικά τόσο με τις πωλήσεις-εξαγωγές όπλων όσο και με τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».
Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.
Η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.
Η Τουρκία υποστήριξε τέλος ότι εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.