Στον ενδεχομένως μοναδικό, αλλά πάντα πανίσχυρo σύμμαχό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφεύγει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο που εδώ και πάνω από ένα μήνα αδυνατεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις εναντίον του.
Φτάνει στη Μόσχα, όπως γράφουν σε ανάλυσή τους οι Times, με πρόθεση να τρομάξει τον ρώσο ηγέτη. «Αν καταρρεύσει η Λευκορωσία, σειρά θα πάρει και η Ρωσία», είχε δηλώσει ο Λουκασένκο, εννοώντας ότι και η Ρωσία θα είχε να αντιμετωπίσει κύμα διαδηλώσεων, το οποίο ο λευκορώσος πρόεδρος αποδίδει σε αμερικανικό δάκτυλο.
Ισως είναι ο μόνος που πιστεύει ότι τα πράγματα θα έπαιρναν μια τόσο δραματική τροπή.
Η μόνη τακτική επιβίωσης του Λουκασένκο αυτή τη στιγμή, γράφει η βρετανική εφημερίδα, είναι να προκαλέσει τον Πούτιν να επέμβει στη Λευκορωσία.
Το NATO θέλει να «αλώσει» τη Λευκορωσία και να την καταστήσει προγεφύρωμα έναντι της ίδιας της Ρωσίας, είναι το σκεπτικό του Λουκασένκο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά λευκορωσικά ΜΜΕ δεν σταματούν να θυμίζουν πόσο η Πολωνία και η Λιθουανία, αμφότερες στο ΝΑΤΟ, στηρίζουν τη λευκορωσική αντιπολίτευση.
Αρκούν αυτά για να επέμβει η Ρωσία; Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο κίνδυνος από τη Δύση και τι ισχυρίζεται η προπαγάνδα του Λουκασένκο. Μια ανοιχτή επέμβαση θα είχε κόστος και μεγάλο ρίσκο. Μια κάπως καλύτερη λύση θα ήταν να δώσει το πράσινο φως για τη δράση μισθοφόρων όπως της εταιρείας Wagner, οι οποίοι έχουν πλούσια δράση και στη Λιβύη.
Ακόμη καλύτερη επιλογή είναι η υπομονή. Οι διαδηλώσεις που μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε μερικούς μήνες, η απομάκρυνση από το κάδρο των ηγετών της αντιπολίτευσης (είτε λόγω φυλάκισης είτε λόγω εξορίας) αργά ή γρήγορα θα εξασθενίσουν τον Λουκασένκο. Γνωρίζει ακόμη ο ρώσος ηγέτης ότι η Λευκορωσία χρειάζεται ένα μεγάλο δάνειο από τη Ρωσία και εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια για τον χειμώνα που έρχεται.
Εντέλει ο Πούτιν δεν έχει κανένα δισταγμό να «κατεβάσει τον διακόπτη» και να οδηγήσει τον Λουκασένκο σε πολιτικό θάνατο, γράφουν οι Times. Δεν θα το κάνει όμως υπό πίεση.