Η Αλιαξάντρα Χερασιμένια στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2016 | EPA/ESTEBAN BIBA
Επικαιρότητα

Λευκορωσία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε αντικαθεστωτική Ολυμπιονίκης

Η πρωταθλήτρια της κολύμβησης Αλιαξάντρα Χερασιμένια κατηγορήθηκε για τη «δημιουργίας μιας εξτρεμιστικής δομής», όπως χαρακτήρισαν οι αρχές την οργάνωσή της, η οποία παρέχει οικονομική και νομική στήριξη στους λευκορώσους αθλητές που διώκονται από το καθεστώς
Protagon Team

Η Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Αλιαξάντρα Χερασιμένια, καταδικάστηκε ερήμην σε 12ετή κάθειρξη στη Λευκορωσία με την κατηγορία της «δημιουργίας μιας εξτρεμιστικής δομής», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Viasna.

Η 36χρονη πρώην πρωταθλήτρια κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Μινσκ. Η δίκη της ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου. Η Χερασιμένια ήταν ασημένια Ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο και χάλκινη το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η πρώην κολυμβήτρια, η οποία αποσύρθηκε από τον υγρό στίβο το 2019 και σήμερα ζει αυτοεξόριστη, κρίθηκε επίσης ένοχη για «έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία» και για «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τα γεγονότα» που διαδραματίστηκαν στη χώρα της το 2020.

Εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια του άνευ προηγουμένου κύματος διαμαρτυρίας για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, η Χερασιμένια υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή, μαζί με άλλους λευκορώσους αθλητές, ζητώντας να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Αμέσως μετά ίδρυσε το Ιδρυμα για την Αθλητική Αλληλεγγύη (BSSF), μια οργάνωση που παρέχει οικονομική και νομική στήριξη στους λευκορώσους αθλητές που διώκονται από τις αρχές. Το Μινσκ χαρακτηρίζει το ίδρυμα, «εξτρεμιστική δομή».

Τον Απρίλιο του 2021 η Χερασιμένια πούλησε σε δημοπρασία έναντι 13.500 ευρώ το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να στηρίξει τους αντιφρονούντες αθλητές.

Σε άλλη ανακοίνωση το Viasna ανέφερε εξάλλου ότι ένας συνδικαλιστής, ο Αλεξάντερ Γιάροτσουκ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για «διατάραξη της τάξης» το 2020.