H Δύση και γενικότερα η διεθνής κοινότητα πρέπει να επαγρυπνά όσον αφορά την εθνικιστική Δεξιά που κυβερνά την Ινδία έπειτα από την πρόσφατη εκλογική επιτυχία της – διότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την ακροδεξιά των Δυτικών. Αυτή την άποψη εκφράζει σε κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde αφορμή λαμβάνοντας από την ανάκληση της αυτονομίας της περιοχής Τζαμού Κασμίρ κατόπιν προεδρικού διατάγματος.
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ένα «κράμα» εθνικιστή και ινδουιστή με απήχηση στον λαό όπως αποδείχθηκε, έλαβε μία απόφαση που θα προκαλέσει εντάσεις σε «ένα από τα πιο καυτά σημεία του κόσμου». Πρόκειται για κίνηση σκακιέρας, «με σκοπό την προώθηση του εθνικιστικού προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος σε μία περιοχή της οποίας η αυτονόμηση θεωρείται από τη διοίκηση Μόντι ιστορικό σφάλμα». Το Τζαμού Κασμίρ γίνεται, έτσι, επαρχία της Ινδίας και τίθεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Νέου Δελχί.
Η πακιστανικής διοίκησης βόρεια πλευρά του Κασμίρ (με πράσινο χρώμα στον χάρτη) και το Τζαμού Κασμίρ στον Νότο (με κίτρινο χρώμα) είναι ιστορικά τα σημεία μόνιμης τριβής μεταξύ των δύο άσπονδων γειτονικών χωρών τα οποία και τις οδήγησαν σε τρεις πολέμους. Η πληθυσμιακή υπεροχή των μουσουλμάνων πυροδοτεί ταυτόχρονα και τον αντιισλαμισμό των Ινδών και την τζιχαντιστική τρομοκρατία.
Στα χρόνια του Μόντι (η τρέχουσα είναι η δεύτερη θητεία του) οι εντάσεις στο Κασμίρ επιδεινώθηκαν, λέει η γαλλική εφημερίδα, όπως και η ριζοσπαστικοποίηση ορισμένων μουσουλμάνων του Κασμίρ. «Τον περασμένο Φεβρουάριο μια επίθεση εναντίον ινδικών παραστρατιωτικών στρατευμάτων άφησε 40 νεκρούς, οδηγώντας σε αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό του Πακιστάν».
Οι Γάλλοι μέμφονται τους Ινδούς ότι θέλουν να κυβερνήσουν στο όνομα της ινδουιστικής θρησκείας εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές της ενότητας όλου του ινδουισμού εναντίον του όλο και επιθετικότερου Ισλάμ.
Ετσι πιθανολογείται ότι στο Τζαμού Κασμίρ οι μουσουλμάνοι θα απαντήσουν.