O Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εδώ και 20 χρόνια, σε πρόσφατη δημόσια εμφάνισή του | REUTERS/Maxim Shemetov/Pool
Επικαιρότητα

Λαβρόφ: Ο Πούτιν αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση μετά το Κουρσκ

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως μετά τις επιθέσεις, ακόμη και εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ, οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσπαθώντας να «κάψει» το σχέδιο του Κιέβου να αναγκάσει το Κρεμλίνο να καθήσει στο τραπέζι
Protagon Team

Είναι πλέον σαφές: παράλληλα με τις εχθροπραξίες σε ουκρανικό και ρωσικό πια έδαφος –μετά την επιχείρηση των Ουκρανών στο Κουρσκ– διεξάγεται και μια άλλη μάχη ως προς το ποιος θα ζητήσει πρώτος να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, από το Κίεβο δεν το κρύβουν ότι η εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ και η κατάληψη ρωσικών εδαφών αποτελεί ένα είδος διαπραγματευτικού χαρτιού για να πειστεί η Μόσχα να επιστρέψει τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει από την εισβολή του 2022.

Υπό αυτό το πρίσμα, της μάχης εντυπώσεων και επίδειξης πείσματος και πίστης στο πλάνο, από το Κρεμλίνο διεμήνυσαν τη Δευτέρα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο μετά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

Αυτή τη θέση διατύπωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως μετά τις επιθέσεις, ακόμη και εισβολή (χερσαίων δυνάμεων), στην περιφέρεια Κουρσκ, οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι αδύνατες», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην κρατική τηλεόραση, στο περιθώριο της επίσκεψης Πούτιν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, στο τιμόνι του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας εδώ και 20 χρόνια, ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν θα παρουσιάσει σύντομα μια αποτίμηση της κατάστασης. Οι αναφορές για δήθεν επαφές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, με τη μεσολάβηση του Κατάρ ή της Τουρκίας, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από φήμες, συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Τριάντα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κίεβο εξαπέλυσε πρόσφατα μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση. Ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα και κατέλαβαν εδάφη στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Μέχρι πρότινος, ο Πούτιν αξίωνε από το Κίεβο να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) που έχει προσαρτήσει παράνομα η Ρωσία, ως προαπαιτούμενα για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.