Λαμίν Γιαμάλ: το διαμάντι της Μπαρτσελόνα που συστήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη | REUTERS/Annegret Hilse
Επικαιρότητα

Λαμίν Γιαμάλ: Μετά το απολυτήριο θα πάρει και το Euro;

Είναι πολύ νέος, ακόμη, για να βγάλει δίπλωμα οδήγησης, να ψηφίσει, ή να παραγγείλει αλκοόλ. Τελείωσε το σχολείο μόλις πριν από μερικές μέρες. Αλλά είναι αρκετά μεγάλος, σε ταλέντο, ώστε να αλλάξει τη μοίρα ενός αγώνα που παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές. Ολοι μιλούν για τον νέο παγκόσμιο σταρ των γηπέδων, Λαμίν Γιαμάλ
Sportscaster

Η Ισπανία έμεινε πίσω στο σκορ πριν, καν, συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο του ημιτελικού. Η κιτρινο-κόκκινη εξέδρα της «Αλιάντς Αρένα» πάγωσε. Για την ομάδα που έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο σε αυτό το Euro, η συνθήκη ήταν ζόρικη. Πλέον, χρειαζόταν (τουλάχιστον) δυο γκολ για να φτάσει στον πρώτο της τελικό μετά το 2012. Αλλά η Γαλλία, που βρισκόταν απέναντι, είχε δεχθεί μόνο ένα στα πέντε προηγούμενα παιχνίδια της – και αυτό με εκτέλεση πέναλτι.

Ο Λαμίν Γιαμάλ είναι πολύ νέος, ακόμη, για να βγάλει δίπλωμα οδήγησης -στις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα πηγαίνει με το μετρό-, να ψηφίσει, ή να παραγγείλει αλκοόλ. Είναι πολύ νέος και για να εργάζεται ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας που φιλοξενεί το τουρνουά. Αλλά είναι αρκετά μεγάλος, σε ταλέντο, ώστε να μπορεί να αλλάξει τη μοίρα ενός αγώνα που παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές.

Εγινε ο πρώτος ανήλικος σκόρερ στα χρονικά των Euro. Ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε και σκόραρε σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης εθνικών ομάδων. Ο προηγούμενος κάτοχος αυτού του διπλού ρεκόρ, Πελέ, ήταν σχεδόν ένα χρόνο μεγαλύτερος όταν έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία. Κόντευε τα 18. Ο Γιαμάλ θα κλείσει τα 17 το Σάββατο, παραμονή του τελικού, ελπίζοντας σε ένα δώρο γενεθλίων που κανένα παιδί στην ηλικία του δεν έχει λάβει: το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Παιδί. Αυτό είναι ο Γιαμάλ. Μαθητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι πριν από μερικές μέρες. Ο τελευταίος που θα περίμενε κανείς να φορέσει τον μανδύα του Σούπερμαν σε μια τόσο καθοριστική στιγμή, με μια θεϊκή έμπνευση και μια πρωτοβουλία που ούτε ένας φτασμένος σούπερ-σταρ δεν θα τολμούσε να αναλάβει.

Εγινε κάτοχος της μπάλας σε μια θέση (φαινομενικά) ακίνδυνη για τους Γάλλους. Δέκα στους δέκα θα επέλεγαν την πάσα. Ή την ντρίμπλα. Εκείνος, όμως, αφού «χόρεψε» με τις προσποιήσεις του δυο γάλλους αμυντικούς, με ένα άπιαστο φαλτσαριστό σουτ από τα 25 μέτρα, την έστειλε «δοκάρι και μέσα». Εκεί που κανένας γκολκίπερ στον Κόσμο δεν θα μπορούσε να τη φτάσει. Πέντε λεπτά αργότερα, το γκολ του Ντάνι Ολμο ολοκλήρωσε τη θριαμβευτική ανατροπή για την Ισπανία.

Μα, πώς… τόλμησε να ξοδέψει μια επίθεση, επιχειρώντας ένα σουτ που θα γίνει γκολ μια φορά στις 100; «Δεν το πολυσκέφτηκα», δήλωσε μπροστά στην κάμερα της ισπανικής TV. «Προσπαθώ να μη σκέφτομαι πολύ, να απολαμβάνω το παιχνίδι και να βοηθάω την ομάδα μου να φτάσει στη νίκη. Η μπάλα πήγε ακριβώς εκεί που ήθελα, και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό».

Ποτέ δεν είχε άγχος για το ποδόσφαιρο. Ούτε, καν, την εποχή που το ταλέντο του έδινε εξετάσεις. Μόνο τα μαθήματα τον άγχωναν. Ιδίως, τα Μαθηματικά και η Ιστορία. Ταξίδεψε στη Γερμανία κουβαλώντας στις αποσκευές του τα βιβλία του για να μελετά στον ελεύθερο χρόνο του – τις ώρες που οι συμπαίκτες του χαλάρωναν. Παρακολούθησε και κάποια μαθήματα του σχολείου του online. Εδωσε τα τεστ που έπρεπε διαδικτυακά και, λίγο πριν από το πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι της Ισπανίας (με αντίπαλο τη Γεωργία), βγήκαν τα αποτελέσματα. «Η μάνα μου θα με σκότωνε αν δεν περνούσα την τάξη», τόνισε ανακουφισμένος στο Cadena Ser. Τελείωσε το ESO, το ισπανικό Λύκειο, και περιμένει να του στείλουν το απολυτήριο. Στο μεταξύ, μπορεί να έχει πάρει την Κούπα του Euro.

Εκτός από το… εξωγήινο ταλέντο του και την τρομερή αυτοπεποίθηση που τον χαρακτηρίζει, στο δρόμο προς τις πιο ψηλές κορυφές του ποδοσφαίρου τον οδηγεί η σπάνια -για τα χρόνια του- ωριμότητα που διαθέτει. Είναι ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στη La Liga, ο νεότερος που έπαιξε σε clasico, που εμφανίστηκε με τους «μπλαουγκράνα» στο Τσάμπιονς Λιγκ, που σκόραρε για την Ισπανία, που συμμετείχε σε Euro και πέτυχε γκολ – και τι γκολ!

Πριν από τρία χρόνια, στα 13, ο Γιαμάλ παρακολούθησε το Euro μαζί με τους «κολλητούς» του στη γιγαντοοθόνη ενός εμπορικού κέντρου της Βαρκελώνης. Είδε την Ισπανία να αποκλείεται στους ημιτελικούς από την Ιταλία. Εκείνο τον καιρό τον γνώριζαν μόνο όσοι εργάζονταν στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, και οι πελάτες του μικρού φούρνου που διατηρεί ο θείος του, Αμπντούλ, στη φτωχογειτονιά της Καταλονίας (Ροκαφόντα) στην οποία μεγάλωσε. Από τη φωτογραφία του στην πόρτα. Μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, αυτός ο άγνωστος τινέιτζερ, με καταγωγή από το Μαρόκο και την Ισημερινή Γουϊνέα, εξελίχθηκε σε έναν παγκόσμιο σταρ των γηπέδων.

«Αυτά που κάνει είναι παράνομα, ειδικά από ένα παιδί 16 ετών. Θα έπρεπε να τον συλλάβουν», είπε προ ημερών ο συμπαίκτης του, Φεράν Τόρες. Εχει εκπλήξει τους πάντες. Ολοι προσπαθούν να μάθουν ό,τι περισσότερο μπορούν για τον νέο πρίγκηπα του ποδοσφαίρου. Και ψάχνοντας, βρήκαν μια φωτογραφία που έγινε viral. Δείχνει τον Λιονέλ Μέσι να κάνει μπάνιο τον Γιαμάλ σε μια γαλάζια πλαστική μπανιέρα για μωρά. Πριν από 16 χρόνια, στο πλαίσιο μιας φιλανθρωπικής καμπάνιας της Unicef.