Αυτή η λίμνη στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ; | Wikipedia
Επικαιρότητα

Lake Trump στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου; Και όμως!

Οι δύο άσπονδοι γείτονες θέλουν να ευχαριστήσουν τις ΗΠΑ για τις ειρηνευτικές υπηρεσίες τους και θα αλλάξουν το όνομα της λίμνης Γκαζίβοντα ή Ούτζμαν: στο εξής θα τη λένε «Λίμνη Τραμπ». Ωστόσο στο Βελιγράδι προτιμούν να «ψωνίζουν» επενδύσεις (και ελπίδες) από το Πεκίνο που μοιράζει χρήμα…
Protagon Team

Το περίεργο με τη βαλκανική πολιτική των ΗΠΑ είναι ότι στη Χερσόνησο του Αίμου αποδίδει καρπούς σε επίπεδο… μετονομασίας δρόμων και πλατειών σε χώρες τύπου Κοσσυφοπεδίου –και εκεί, πάλι, για το χατίρι του Μπιλ Κλίντον έγινε η παραπάνω τιμή–, ωστόσο πέραν αυτού τίποτε.

Αντιθέτως, το παιχνίδι της ουσιαστικής επιρροής των ΗΠΑ στις βαλκανικές χώρες δείχνει, αν όχι χαμένο, πάντως δύσκολο εξαιτίας της θεαματικής εισβολής στο προσκήνιο των Κινέζων, με επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, με το χρήμα των «κόκκινων μανδαρίνων» να ρέει, το ντόπιο πολιτικό προσωπικό νιώθει υποχρεωμένο στο Πεκίνο. Πανηγύρι λοιπόν, αλλά πού να χαζεύουν οι ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ, όπως λέγεται, σε αυτή τη φάση μπορούν να αρκεστούν στη… μεγάλη τιμή να ονομαστεί μία λίμνη που βρίσκεται μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου σε «Λίμνη Τραμπ». Λίγο είναι; Η τεχνητή λίμνη Γκαζίβοντα, πνιγμένη στα πουρνάρια και στολισμένη από μαντριά, θα πάρει το όνομα του νυν αμερικανού προέδρου. Οχι, αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι λίγο.

Λευκός Οίκος, 4 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Τραμπ μεταξύ του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούσιτς και του κοσοβάρου πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Χότι | EPA/ANNA MONEYMAKER / POOL

Οι κοσοβάροι Αλβανοί έδειξαν, όπως είπαμε, την ευγνωμοσύνη τους στην Αμερική το 1999 με αγάλματα και δρόμους αφιερωμένους στον Κλίντον. Τώρα η ιδέα της μετονομασίας της συνοριακής λίμνης αποδίδεται και σε Σέρβους και σε Κοσοβάρους, που έτσι, από κοινού, θέλουν να τιμήσουν τον Τραμπ για τις «εξαιρετικές προσπάθειες» που κατέβαλε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου τους δύο άσπονδους γείτονες.

Η Γκαζίβοντα (Ούτζμαν στα αλβανικά) είναι 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων τεχνητό κατασκεύασμα, ό,τι πρέπει δηλαδή για τη μνημόνευση του ιστορικού γεγονότος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Βελιγράδι, 11 Μαΐου. Οπαδοί του Βούσιτς διαδηλώνουν προβάλλοντας τεράστιο πόστερ που δείχνει τον Βούσιτς να ανταλλάσσει χειραψία με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ | EPA/ANDREJ CUKIC

Στο μεγάλο παιχνίδι των Βαλκανίων, όπου η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει την οικονομική εισβολή της Κίνας, ειδικά στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, η μετονομασία της λίμνης μπορεί και να θεωρηθεί και σαν νίκη της αμερικανικής διπλωματίας.

Ωστόσο στο Βελιγράδι οι Κινέζοι όχι μόνο εισέβαλαν, αλλά ήδη άνοιξαν και τα πορτοφόλια τους και μοιράζουν λεφτά. Στην ισχυρότερη οικονομία από όλες τις βαλκανικές χώρες (πλην Ελλάδος και Βουλγαρίας), η οποία βάζει πλώρη και για την ΕΕ, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, βιομηχανίες, δίκτυα 5G είναι τομείς στους οποίους η Κίνα επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια. Και στρατιωτική συνεργασία με τη Σερβία υπάρχει επίσης. Και μάσκες για τον κορονοϊό έστειλαν οι Κινέζοι στους Σέρβους. Τα πάντα όλα.

Οι πρώην εχθροί των Σέρβων Αμερικανοί καλούνται να αντιδράσουν στην κινεζική επίθεση και να ξεπεράσουν δεκαετίες αδράνειας και αδιαφορίας. Ενα καλό πρώτο βήμα ήταν η πρόσφατη πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για τη σύσφιξη των σερβοκοσοβαρικών σχέσεων. Αλλά απαιτείται και μία επίσκεψη αμερικανού προέδρου στο Βελιγράδι, λένε οι αναλυτές. Η λίμνη δεν αρκεί.