Στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει το ΔΝΤ στο πλευρό της Ελλάδας αναφέρεται η επικεφαλής του Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα.
Μιλώντας στην Le Parisien και σε ερώτημα ποια θα είναι η συνέχεια μετά την διακήρυξη του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, απαντά:
«Για να παραμείνουμε στο ελληνικό πρόγραμμα στο πλευρό της Ελλάδας, το οποίο μου ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό, λοιπόν, καθιστά αναγκαία μια αναδιάρθρωση του χρέους που μπορεί να έχει διάφορες μορφές: είτε με μια πολύ σημαντική επιμήκυνση της ωρίμανσης των επιτοκίων, είτε με πολύ χαμηλά επιτόκια».
Σε επόμενο ερώτημα της εφημερίδας πώς ακούγονται αυτά στους άλλους δανειστές, η Λαγκάρντ επισημαίνει αφήνοντας αιχμές ότι «αυτά τα εξηγούμε ξανά και ξανά. Αυτήν την προσπάθεια κάνω». Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς γενναίες ενέργειες που θα μειώσουν το βάρος του τα επόμενα χρόνια, ενώ υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας για την συμμετοχή του σε προγράμματα.
Τις δηλώσεις της Λαγκάρντ κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια ερωτήσεων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι γνωστό πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη Λαγκάρντ. «Αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά εκείνη είναι ειλικρινής», τόνισε. Οπως είπε, ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Η δήλωση της Λαγκάρντ προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι «κατά την προσφιλή τακτική του, στο εσωτερικό της χώρας δαιμονοποιεί και επιτίθεται στο ΔΝΤ την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό παρακαλεί για την παραμονή του στο μνημονιακό πρόγραμμα».
Οπως τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση, «μέχρι τώρα ξέραμε ότι η Κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών είχε ζητήσει με επιστολή του, τον Ιούλιο του 2015, την εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ τη δέσμευσή της για παραμονή του ΔΝΤ».
Το ΔΝΤ διαψεύδει το Bloomberg
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερο σε σύγκριση με αυτό του δεύτερου προγράμματος, προκειμένου να δικαιολογήσει έτσι στους μετόχους του τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, το ποσό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι 3 έως 6 δισ. δολάρια (2,8 – 5,6 δισ. ευρώ), σε σύγκριση με τα 31 δισ. δολάρια (29 δισ. ευρώ) που προέβλεπε το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαλείψει ένα πολιτικό εμπόδιο, εν όψει των γερμανικών εκλογών. Η Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε, στον απόηχο της συγκεκριμένης συνάντησης, ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις την έκαναν «πολύ πιο σίγουρη» ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης.
Στη διάψευση του πρακτορείου Bloomberg προχώρησε το Ταμείο. Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων- παρέπεμψε σε απάντηση που έδωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα. Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο ζήτησε από το πρακτορείο να τροποποιήσει την ιστορία του, συμπεριλαμβάνοντας την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Το Bloomberg ήδη το έκανε…
Τόμσεν: «Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος»
Ξεκάθαρα μη βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων δεν αρκεί. Μιλώντας σε πάνελ σε εκδήλωση του Atlantic Council για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο, «καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει χωρίς την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων». Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα επανέλαβε τη θέση του Ταμείου πως το 3,5% είναι υψηλό και «αν συμφωνήσουν σε αυτό Ελλάδα και ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό σίγουρα θα πλήξει την ανάπτυξη σε σχέση με μικρότερα πλεονάσματα».