Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ομόλογα με λεφτά του ΡΕΡΡ, ώστε να αποφευχθεί ράλι στις αγορές και αύξηση επιτοκίων δανεισμού | Olivier Matthys/Pool via REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Λαγκάρντ: «Ηρεμία παρακαλώ, επιταχύνουμε την αγορά τίτλων»

Μήνυμα στις αγορές από την επικεφαλής της ευρωτράπεζας: η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντισταθμίσει πιθανή άνοδο των τιμών και επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων, ενώ δεν αναγνωρίζει καμία κατάσταση συναγερμού. Οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τη διακύμανση του πληθωρισμού
Protagon Team

Η τοποθέτηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ έπειτα από τη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της είχε έναν στόχο: να καθησυχάσει τις αγορές χρήματος διά της επιδείξεως αποφασιστικότητας.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε περιθώρια σε κανέναν να ανακόψει την ανάπτυξη στην Ενωση με ράλι ομολόγων» ξεκαθάρισε – δήλωση σαφής, όμως σε περιβάλλον ομολογουμένως απρόβλεπτο, με την ευρωπαϊκή οικονομία κλειδωμένη και με το πλαίσιο δημοσιονομικής κανονικότητας της Ευρωζώνης ανεσταλμένο και, θεωρητικώς, υπό ριζική αναθεώρηση.

Το επόμενο τρίμηνο, είπε η Λαγκάρντ, ο ρυθμός των αγορών του σχεδίου για την πανδημία, του ΡΕΡΡ, με αξία 1.850 δισ. ευρώ, «θα αυξηθεί σημαντικά». Αυτή θα είναι η άμεση απάντηση της ΕΚΤ στις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι είχαν παρατηρήσει με ανησυχία μια κάποια επιβράδυνση των αγορών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποθέτοντας ότι οι ιθύνοντες στη Φρανκφούρτη κωφεύουν.

Αυτό το αξίας περίπου 1 τρισ. ευρώ  κεφάλαιο που διαθέτει η ΕΚΤ για παρεμβάσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι ισχυρό καταπραϋντικό, γεγονός είναι επίσης όμως ότι από τον προηγούμενο μήνα όντως η ευρωτράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, αντί να τον επιταχύνει ώστε να αποτρέψει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέσα στην ύφεση.

Ετσι η παρέμβαση της Λαγκάρντ ερμηνεύεται ως κίνηση αποφασιστικότητας να αντιμετωπίσει την όποια αντίδραση των αγορών.

ΑΕΠ και πληθωρισμός

Η εκτίμηση των κεντρικών τραπεζιτών, όπως τη μετέφερε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, αφορά ανάπτυξη 4% το 2021, 4,1% για το 2022 και 2,1% το 2023. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί την επόμενη σεζόν, με τελική διαμόρφωση το 2021 στο 1,5%, το 2022 στο 1,2% και το 2023 στο 1,4%. Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται από τους τραπεζίτες του ευρώ στην πανδημία που τώρα πλήττει πολλούς τομείς παραγωγής και υπηρεσιών – πίεση η οποία θα είναι βραχυπρόθεσμη πάντως.

Με την ευκαιρία, η Λαγκάρντ επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν τα εθνικά σχέδια κάθε χώρας-μέλους για την επιμέρους και τη συνολική ανάκαμψη, ειδικά σε σχέση με την ταχύτητα εκπόνησής τους και εφαρμογής τους.

Για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης δεν υπάρχει καμία κατάσταση συναγερμού. Η αναμενόμενη τους επόμενους μήνες αύξηση έως και 2% θα δίνει ένα μέσον όρο για το έτος στο 1,5%, μισή μονάδα πιο πάνω από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Οπότε η νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξει.