Επικαιρότητα

Λαγκάρντ για πληθωρισμό: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει όσο μακριά χρειάζεται

Απευθυνόμενη σε ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για πληθωριστικό σοκ το οποίο περιέγραψε ως «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική»
Protagon Team

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη» στην ευρωζώνη: αυτό τόνισε την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ της τράπεζας στην Πορτογαλία. Απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους, είπε ότι αναγνωρίζει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική», όπως δήλωσε.

Η ίδια εξάλλου υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη, λέγοντας επίσης ότι η ομάδα της είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό –εφόσον χρειαστεί και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκτοξεύεται υψηλότερα. Ηδη άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed στις ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας στη Βρετανία, έχουν προχωρήσει σε δραστικές αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος για την ώρα δείχνει ισχυρές αντοχές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στελέχη της ΕΚΤ έσπευσαν στην Πορτογαλία για το ετήσιο συνέδριό τους, με επίκεντρο προφανώς τον αυξανόμενο πληθωρισμό που «τρέχει» σε επίπεδα πρωτοφανή για την 20ετή ιστορία του ευρώ: Η ευρωζώνη αναμένεται να δει πληθωρισμό 6,8% φέτος –πολύ πάνω από τον σταθερό στόχο της ΕΚΤ τού 2%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα τον Ιούνιο για να ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο, με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς έμειναν με ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος του μηχανισμού.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και παρακολουθούν στενά τι λέει και τι κάνει η ΕΚΤ. Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί για τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, και πώς η επιστροφή σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομικό περιορισμό για αυτές τις οικονομίες.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στις αρχές Ιουνίου την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια ξανά μετά το καλοκαίρι. Αυτό θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εκτός αρνητικού εδάφους και θα σηματοδοτήσει μια τεράστια στιγμή για την Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν από το 2014.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Λαγκάρντ θα συνεχίσει με πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων. Η ΕΚΤ τον Ιούνιο προέβλεψε ποσοστό ΑΕΠ 2,8% για την ευρωζώνη φέτος, αλλά οι οικονομολόγοι αρχίζουν να μιλούν για την προοπτική ύφεσης προς το τέλος του έτους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία.