Εν μέσω μουρμούρας - και στο εσωτερικό της κυβέρνησης- μένει να αποδειχθεί πού θα καταληξει η αξιολόγηση για τον κ.. Βαρβιτσιώτη | SOOC
Επικαιρότητα

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για Βαρβιτσιώτη: Ολοι αξιολογούνται…

Χλιαρή αποδοκιμασία; «Μισή» κάλυψη; Οι ερμηνείες που δόθηκαν αμέσως μετά το briefing ποικίλλουν. Η ουσία πάντως είναι ότι έχει γίνει αντιληπτή η δυσαρέσκεια για την αχρείαστη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας σχετικά με την τραγωδία στο λιμάνι του Πειραια - δήλωση την οποία μάλιστα επανέλαβε δις, πριν πει τελικά «συγγνώμη»
Protagon Team

Με ένα λακωνικό, «όλοι αξιολογούνται», επέλεξε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο ερώτημα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το αν ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Σε πολιτικό επίπεδο, η επιεικώς ατυχής δήλωση του υπουργού για  τον αποτρόπαιο θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, κατά τον απόπλου του «Blue Horizon», προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, καθώς μετά τον Νότη Μηταράκη (που ήδη αποπέμφθηκε) ο κ. Βαρβιτσιώτης προβάλλει κατά ορισμένους, ως ένας ακόμη αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και αυτό όταν ακόμη και στη δήλωση συγγνώμης (εδώ)  για τα περί θρήνου για τα μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon», που -όπως έκρινε σκόπιμο να πει- «πήγαν για μεροκάματο και βρέθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία»,  ο υπουργός Ναυτιλίας επέμεινε να μιλά για «μεγάλα θύματα» της τραγωδίας στον Πειραιά – λες και υπάρχουν μεγάλα και μικρά!

Ενδεικτική η επισήμανση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, ότι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει την κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ζήτημα, είναι ο Πρωθυπουργός.

«Για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί με γραπτή του δήλωση ο Πρωθυπουργός. Την κυβέρνηση αυτή την εκφράζει, πάντα, ο Πρωθυπουργός όταν τοποθετείται και η τοποθέτησή του είναι διαφανής, είναι διαυγής και νομίζω απηχεί και τα συναισθήματα του ελληνικού λαού γι’ αυτό που έγινε εκεί. Ποιο, δηλαδή; Ότι ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του με έναν αδιανόητο τρόπο που δεν μπορεί να το βάλει ανθρώπινος νους […] Μόνο ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που μπορεί να εκφράσει την κυβέρνηση και νομίζω την εξέφρασε με έναν τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση», τόνισε ο κ. Φλωρίδης, για να θέσει απάντες τους εμπλεκομενους στο κάδρο της έρευνας της Δικαιοσύνης:

«Ξεκίνησε ήδη η διερεύνηση αυτού του φοβερού περιστατικού. Αλλά από ποιον; Από τον μόνο αρμόδιο φορέα που υπάρχει σε μία χώρα. Τη Δικαιοσύνη», σημείωσε με νόημα..

«Καλύπτει την κυβέρνηση η στάση του υπουργού;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον εκπρόσωπό της Παύλο Μαρινάκη, με εκείνον να λέει αρχικά στην απάντησή του ότι ο ίδιος ο κ. Βαρβιτσιώτης «αντιλήφθηκε τη δήλωση αυτή και στη συνέχεια επανόρθωσε με νεότερη δήλωσή του».

Και ενώ κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί εκ νέου αν όντως ο υπουργός έχει αντιληφθεί το περιεχόμενο (και βεβαίως την πολιτική ζημιά από τα «απόνερα») της επίμαχης δήλωσής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να προσθέσει με νόημα στην απάντησή του: «Και θα σας πω, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι όλοι αξιολογούνται συνεχώς…».

Χλιαρή αποδοκιμασία; «Μισή» κάλυψη; Οι ερμηνείες που δόθηκαν αμέσως μετά το briefing ποικίλλουν. Η ουσία πάντως είναι ότι έχει γίνει αντιληπτή η δυσαρέσκεια για την αχρείαστη δήλωση Βαρβιτσιώτη, την οποία μάλιστα επανέλαβε δις πριν από τη δήλωση συγγνώμης.

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά, έκανε ξεκάθαρα λόγο για εγκληματική ενέργεια, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η απόδοση ευθυνών δεν θα περιοριστεί στο επίπεδο της ποινικής ευθύνης.

«Την Τρίτη το βράδυ -είπε- γίναμε μάρτυρες μιας φρικαλέας, απάνθρωπης συμπεριφοράς, μιας εγκληματικής ενέργειας που οδήγησε στο θάνατο έναν νέο άνθρωπο. Τον Αντώνη.

»Είναι ακόμα και σήμερα αδύνατον, έχοντας δει τόσες φορές τις εικόνες αυτές να πιστέψουμε ότι συνέβη όντως κάτι τέτοιο. Είδαμε εικόνες που ξεπερνούν τα όρια της απανθρωπιάς και γεμίζουν οργή τον καθένα μας.

»Εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη μας στην οικογένεια του Αντώνη.

»Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν άμεσα από την ΕΛΑΣ και έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν. Όσοι ευθύνονται πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τις αποτρόπαιες πράξεις τους».

«Η απόδοση ευθυνών», όμως υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, «δεν θα σταματήσει στο επίπεδο της ποινικής ευθύνης. Θα ερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν και θα ελεγχθούν σε όλα τα επίπεδα όσοι είχαν ή θα έπρεπε να έχουν εμπλοκή για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις τους», εννοώντας προφανώς και το Λιμενικό Σώμα όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται μπαράζ καρατομήσεων.

Μένει να επιβεβαιωθεί (και από την εν εξελίξει ΕΔΕ) αν και πόσοι λιμενικοί ήταν βάρδια στη προβλήτα τη στιγμή του αποπλου του «Blue Horizon», τι ακριβώς έκανε το στέλεχος του Λιμεναρχείου Πειραιά που έκανε μέτρα τάξης  (καθως στα βίντεο του φονικού επεισοδίου δεν διακρίνεται κανένας από το Λιμενικό) και -ίσως και το κυριότερο- γιατί δεν υπήρξε άμεση επέμβαση ή.και ειδοποίηση-εντολή διά ασυρμάτου στον πλοίαρχο του επιβατηγού-οχηματαγωγού να κάνει κράτει στις μηχανές με δεδομένο ότι είχε πέσει άνθρωπος στη θάλασσα.